Μήνυμα στην Τουρκία, ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας και της Κύπρου σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, απορρίπτουν τις προκλήσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ισπανία, όπως και η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως κάθε ένταση σταματά όταν σταματούν οι συμπεριφορές που την προκαλούν, και κάθε διαφορά επιλύεται με συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πράσινο πιστοποιητικό, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, όπου διαπιστώνονται κοινές θέσεις με την Ισπανία.

Ζητούμενο να παραχθούν περισσότερα εμβόλια

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του, σημείωσε ότι: «Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία, είπε πως «αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης» και πρόσθεσε ότι «οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών»

»Ζητούμενο η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης

«Στις ελληνο-ισπανικές σχέσεις υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια ανάπτυξης» ανέφερε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ, ήμασταν από τους πρώτους που προτείναμε το τολμηρό βήμα πριν από 15 μήνες και σήμερα οι χώρες μας είναι από τις πρώτες που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκούμε ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν. Η χώρα μας κάνει ήδη τα πρώτα τολμηρά βήματα. Η πράσινη ανάπτυξη προχωρά. Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως όπως δείχνει και η άρτια οργάνωση των εμβολιασμών. Κοινό είναι το ενδιαφέρον και για τον κοινωνικό πυλώνα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε : «Έχουμε κοινά επιχειρήματα στο μεταναστευτικό ιδίως σε ότι αφορά τα κράτη υποδοχής. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να ελέγξει παράνομες ροές και η Ευρώπη την ευκαιρία να δείξει ότι το πρόβλημα απαιτεί δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης».

«Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι και οι δυο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων: «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε».