Ελευθερία ανάπηρη πάλι μας τάζουν – είχαμε ξεχάσει τι θα πει «ελευθερία» και «κανονικότητα», ημερολόγιό μου: «Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην πρωτεύουσα, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης» διαβάζαμε στους δικτυακούς τόπους την Πέμπτη το πρωί – «μολότοφ και συγκρούσεις με την αστυνομία» έγραφαν το μεσημέρι. Πού πας, εμβολιασμένε, να πιεις καφέ με τέτοιον καιρό;

Ελεύθεροι και ωραίοι είναι άλλοι, αυτοί που με αφίσες και γκραφίτι γεμίζουν τοίχους, κολόνες, κιβώτια καλωδίων του Ωραίου Αρχιπελάγους και εξηγούν πόσο υποδουλωμένοι και αλλοτριωμένοι είμαστε όσοι φοράμε μάσκα και κάνουμε εμβόλια. Ελεύθεροι να μας αρπάζουν τον δημόσιο χώρο, να τον ληστεύουν, να τον οικειοποιούνται, να του φέρονται σαν να είναι η τουαλέτα του σπιτιού τους. Μπερδεύουν την ελευθερία της έκφρασης με κάτι άλλο, οι ελευθερωτές.

– Οπως κάνουν κάθε χρόνο, καθημερινά σχεδόν, εκατοντάδες φίλαρχοι με τους δρόμους της Αθήνας. Μας κλέβουν τη χαρά της πορείας προς την έξοδο όλοι αυτοί που θέλουν να καθίσουν στον σβέρκο μας και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι μας απελευθερώνουν κιόλας.

Μεγάλη υπόθεση να μπορείς να καθίσεις κάπου να πιεις καφέ το πρωί, να φας παγωτό το απόγευμα, να πιεις ένα ποτό το βράδυ – ξέχασα το μεσημεριανό ούζο, αυτό και αν είναι απόλαυση.

Δεν πάμε πολύ καλά

Τι νόημα έχει να τα κάνεις αυτά στο σπίτι σου; Ή τι νόημα έχει να βασανίζεσαι πάνω σε διάδρομο τρέχοντας ή να κάνεις κοιλιακούς στο πάτωμα, χωρίς κανέναν δίπλα σου να συμπάσχει, να συμμερίζεται την ένταση – απλώς να σε βλέπουν ο Μπούφος και η Κανέλλα και να χασκογελάνε; Αλλά για άνοιγμα των γυμναστηρίων λέξη δεν ακούμε· τα ξέχασαν;

Με πιάνει νοσταλγία: κάποτε ξεκίναγα πρωί με τα αθλητικά μου είδη και την πετσέτα στο χέρι, χάζευα στο περίπτερο τους τίτλους των εφημερίδων και ανέβαινα μετά να καλλιεργήσω τους μυς μου – και να ξεχάσω όσα είχα διαβάσει.

Τώρα που το «Χρυσό Γυμναστήριο» του Σωτήρη είναι κλειστό, βλέπω τα πρωτοσέλιδα στην οθόνη του υπολογιστή μου· και ενώ προχθές προσπαθούσα να ξεχάσω δύο από αυτά, που είχαν κάνει θέμα και κατηγορούσαν την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι έκανε βήματα πριν καταλάβει ότι παιάνιζαν στη Μητρόπολη τον Εθνικό Υμνο, διαβάζω σε άλλη οθόνη ότι η εισαγγελία της Ιστάμπουλ κίνησε διαδικασίες κατά του δημάρχου Ιμάμογλου γιατί «περπάτησε με τα χέρια πίσω στην πλάτη» μπροστά από τον τάφο του Μωάμεθ Πορθητή.

Αναρωτιέμαι γιατί δεν μετακομίζουν στην Τουρκία κάτι δικοί μας πατριώτες. Αφού είναι ολόιδιοι με τους ερντογανικούς, τι κάθονται εδώ;

Αυτοί δεν το κουνάνε ρούπι και απαιτούν η Πρόεδρος να τρέχει από χωρίου εις χωρίο να τιμά τη 200ετία – ανακοίνωσε όμως ότι αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος, λόγω δεινής προσωπικής του ήττας στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης: είχε παραιτηθεί από υπουργός για να λάβει μέρος σε αυτές και να θριαμβεύσει – όμως πήρε τα ίδια ποσοστά με το 2019, ενώ το κόμμα του συνιδρυτή των Ποδέμος και αντιπάλου του Íñigo Errejón, που είχε αποχωρήσει το 2019, διπλασίασε τις ψήφους του και ήρθε δεύτερο, πάνω και από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Εγώ δεν τον πιστεύω, ημερολόγιό μου, δεν τα κάνουν τέτοια πράγματα οι επαγγελματίες πολιτικοί· απλώς κάνει ένα βήμα πίσω για να κάνει αμέσως μετά άλμα τριπλούν μπροστά στην καριέρα του, σαν τους αθλητές που παίρνουν φόρα. Βεβαίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της τρικλοποδιάς.

– Σε άλλο πρωτοσέλιδο διάβασα «85χρονος έκανε εμβόλιο και αναστήθηκε σεξουαλικά» – αναρωτιέμαι γιατί, όταν το 30%-40% των ηλικιωμένων αρνείται να εμβολιαστεί, δεν τις ανακοινώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος τέτοιες διεγερτικές προς εμβολιασμόν ειδήσεις.

Σκέφτομαι αυτούς τους άτυχους ορθόδοξους Εβραίους που ποδοπατήθηκαν σε πανηγύρι τους στο Ισραήλ, ανήμερα τη δική μας Μεγάλη Παρασκευή – γιόρταζαν την ελευθερία τους και αυτοί: έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού εκεί· αλλά οι κρίσιμες ηλικίες, οι άνω των 65, έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις σε ποσοστό πάνω από 90% – και οι άνω των 80 είναι σχεδόν 100% πλήρως εμβολιασμένοι.

– Σε εμάς, μόνο το 65% των άνω των 80 έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση – που θα πει πλήρως εμβολιασμένοι από τους παππούδες και γιαγιάδες είναι οι μισοί/ές. Οχι επειδή δεν υπάρχουν εμβόλια αλλά επειδή δεν πήγαν. Φοβάμαι πως θα έχουν μεγάλα προβλήματα μετά το καλοκαίρι και μαζί τους και εμείς.

Το μεγάλο σκάνδαλο είναι με γιατρούς και νοσοκόμους: σχεδόν το 40% δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μπορούμε και χειρότερα

Τούτων ούτως εχόντων, από τη μια οι αναρχοαυτόνομοι αντιεμβολιαστές που θεωρούν πως μάσκες δικαιούνται μόνο όσοι ρίχνουν μολότοφ, από την άλλη οι γεροντοφοβισμένοι και στη μέση οι αμόρφωτοι γιατροί και νοσοκόμοι, δεν μας βλέπω καλά.

Δεν μας βλέπουν καλά ούτε οι αριθμοί – προσώρας δεν βελτιώνονται: γέρνει μεν προς τα κάτω η (αναξιόπιστη) καμπύλη κρουσμάτων, αλλά από τη Μεγάλη Δευτέρα η καμπύλη θανάτων δείχνει να ανηφορίζει πάλι – που θα πει, λιγοστεύουν τα κρούσματα αλλά οι θάνατοι δεν μειώνονται, μάλλον αυξάνονται. Βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι όπου να ‘ναι θα αρχίσει και η μείωση των θανάτων – και θέλω να πιστεύω πως έχουν δίκιο.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ενώ από την αρχή της πανδημίας είχαμε μία από τις καλύτερες θέσεις στην Ενωση, 3η-4η ως προς τον αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό, τώρα έχουμε κατέβει στην 8η. Και από τις χώρες με τον ίδιο περίπου πληθυσμό (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Τσεχία) που ως τον Μάρτιο έτρωγαν τη σκόνη μας, τώρα είμαστε σε χειρότερη θέση.

– Πάμε όμως άριστα χρηματοοικονομικώς, ημερολόγιό μου: η κυβέρνηση δανείστηκε άλλα 2 δισεκατομμύρια να τα έχει αποκούμπι, λέει, επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά, μόλις 0,2%. Συνολικά φέτος το κράτος θα δανειστεί περισσότερα από 12 δισ. (χωρίς αυτά που θα μας δανείσει το Ταμείο Ανάκαμψης) και το χρέος μας θα γίνει βουνό ύψους 350 δισ., 205% του ΑΕΠ.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως εφαρμόζεται το ρητό «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» – αρκεί να μην τον παρασύρει σε κάποιο ρέμα και τον πνίξει.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Οι σημερινοί άπιστοι Θωμάδες αρνούνται να εμβολιασθούν αλλά και να προσέχουν· μετά όμως θα κατηγορούν το κράτος ότι δεν τους διαθέτει αρκετές ΜΕΘ.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΝΙΠΤΩΝ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή του λεγομένου «Αγίου Φωτός». Οι νεωτερικοί αστοί τόλμησαν να άρουν αυτήν την εθνική γελοιότητα, το τριτοκοσμικό αυτό κιτς – κάτι που δεν τολμήσαν οι προοδευτικάριοι της Αριστεράς της συμφοράς. Είθε να είναι το πρώτο βήμα προς το κοσμικό κράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Το να μοιραστείς με έναν άνθρωπο κάτι από το υστέρημά σου (Pfizer) φαίνεται να ’ναι πιο πολύ από να δώσεις απ’ αυτό που σου ’χει περισσέψει (AstraZeneca)…
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ

Για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη πολύς ο λόγος για το τσιμέντο που έπεσε. Ειδικοί δεν είμαστε αλλά το συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να βλέπουμε τον Παρθενώνα χωρίς να σκοντάφτουμε σε πέτρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ Π. ΚΟΡΔΗΣ, ΚΙΑΤΟ

Ενα φιλί και μια αγκαλιά (φέτος, από μακριά) ήταν η Λαμπρή κι η Πασχαλιά!
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Τώρα που επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην κανονικότητα σε πολλά πράγματα, να ευχηθούμε να συμβεί το αυτό και για το μισοσαλεμένο από την κλεισούρα μυαλό μας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΣΕ ΗΜΙΚΑΝΟΝ/ΤΑ

Ο μη εμβολιασμός αυτογκόλ στον κρίσιμο αγώνα του Συστήματος Υγείας εναντίον του κορωνοϊού.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

Χρόνια πολλά και καλά. Χριστός Ανέστη! Η αλήθεια είναι ότι ούτε φέτος αναστήθηκε αλλά δεν φταίει το εμβόλιο και για αυτό!
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Αφού ο Γιώργος δεν κατάφερε να μας κάνει «Δανία του Νότου», τώρα ακούμε από κυβερνητικούς ότι θα γίνουμε «Καλιφόρνια της Μεσογείου». Προς το παρόν παραμένουμε «Σαχάρα του Βορρά».
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Οι τόσον απαξιωμένοι από τους λαϊκιστές δημοσιογράφοι είναι η ψυχή της ενημέρωσης, η οποία είναι το γάργαρο νερό των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών. Ολοι είδαμε τα «κανάλια», χωρίς τις ενημερωτικές τους εκπομπές ακόμα και για ένα 24ωρο απεργίας, να μετατρέπονται σε ανάπηρα, μη λειτουργούντα σχεδόν ξεροκάναλα!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Ο σαλταδόρος: «Να σαλτάρω, να σαλτάρω, μην τυχόν και ξεστοκάρω».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ