Στο Απόστολος Νικολαΐδης διεξάγεται σήμερα στις 19:30 το πιο σημαντικό παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής των play offs της Superleague. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ σε ένα ντέρμπι που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο -3 οι πράσινοι, θέλουν μόνο τη νίκη για να μείνουν ζωντανοί, ευκαιρία για να… καθαρίσει έχει η ΑΕΚ.

Λίγες ώρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη με στόχο τη νίκη που θα τον φέρει αγκαλιά με τη δεύτερη θέση, ενώ ενδιάμεσα Αστέρας Τρίπολης και Ολυμπιακός αγωνίζονται στην Αρκαδία.

Η προαναγγελία των αγώνων

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (19:30)

Το σημαντικότερο παιχνίδι για την τέταρτη θέση στο φετινό πρωτάθλημα είναι πλέον το αθηναϊκό ντέρμπι. Ο πέμπτος Παναθηναϊκός είναι τρεις βαθμούς πίσω από τέταρτη ΑΕΚ και αν νικήσει την πιάνει έχοντας υπέρ του την ισοβαθμία. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα δύο αγώνες, αλλά είναι προφανές ότι ενώ τώρα η ΑΕΚ έχει την τύχη στα χέρια της, αν ο Παναθηναϊκός νικήσει θα έχει αυτός την τύχη του στα χέρια του.

Ο Παναθηναϊκός
Αν οι εκτός έδρας ισοπαλίες με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ δεν βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να πλησιάσει την τετράδα, η εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν αρνητικό αποτέλεσμα. Το μόνο παρήγορο ήταν η ήττα της ΑΕΚ, που την πλησίασε στους τρεις βαθμούς.

Έκανε τρεις διαδοχικές ισοπαλίες, όσες είχε στα 16 προηγούμενα.

Δεν έχει νίκη στα πέντε τελευταία, μετά το 3-0 επί του ΠΑΟΚ.

Υποδέχτηκε τον Αστέρα Τρίπολης και έμεινε στο 2-2, αφού και στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια υποδέχτηκε ομάδες που ήταν στις τέσσερις πρώτες θέσεις πάνω από αυτόν.

Πριν από την ισοπαλία με τον Αστέρα, είχε ηττηθεί από τον Άρη σε ένα καθοριστικό, όπως εξελίσσεται το πρωτάθλημα, αποτέλεσμα.

Τώρα έχει χάσει ένα από τα 12 τελευταία, αυτό από τον Άρη. Δεν νίκησε σε δύο διαδοχικά στην έδρα του, με Άρη και Αστέρα Τρίπολης, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο όταν στο «Σπύρος Λούης» δεν νικούσε Άρη και Βόλο.

Η ΑΕΚ

Έχασε τρία διαδοχικά επίσημα παιχνίδια, ένα από τον Ολυμπιακό και δύο από τον ΠΑΟΚ, για να φτάσει τις 19 ήττες στη σεζόν.

Είναι οι περισσότερες στην ιστορία της σε μια σεζόν, από το 1959 που ξεκίνησε η Α’ Εθνική. Είχε χάσει 17 το 2011-12 και το 2012-13. Είχε χάσει τρία διαδοχικά τον Δεκέμβρη και τέσσερα πριν από δύο μήνες.

Έχει χάσει οκτώ από τα 12 τελευταία επίσημα, τέσσερα από τον ΠΑΟΚ, δύο από το Βόλο και δύο από τον Ολυμπιακό.

Έχει χάσει πέντε από τα οκτώ τελευταία για το πρωτάθλημα, αφού είχε χάσει πέντε στα προηγούμενα 25.

Κατάφερε να πετύχει πολύτιμη νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», μετά από διαδοχικές ήττες από Βόλο και από ΠΑΟΚ, αλλά ηττήθηκε στο τελευταίο παιχνίδι από τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ έχασε τα τρία από τα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας, αφού ήταν έξι παιχνίδια αήττητη, με τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες.

Μεταξύ τους
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το παιχνίδι του πρώτου γύρο τον Δεκέμβρη εκτός έδρας, ενώ τα δύο που έγιναν μέσα στο 2021 ήλθαν 1-1 με τον Παναθηναϊκό να προηγείται και στα δύο και την ΑΕΚ να ισοφαρίζει και τα δύο με τον Λιβάι Γκαρσία, το τελευταίο στο «Σπύρος Λούης» στην εκπνοή.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κάνει νίκη και ισοπαλία στην κανονική περίοδο, για πρώτη φορά από το 2016-17. Και τότε είχε κερδίσει εκτός και είχε φέρει ισοπαλία γηπεδούχος. Η ΑΕΚ δεν έχει νίκη στα τρία τελευταία, ενώ έχει κερδίσει ένα από τα πέντε και δύο από τα εννέα τελευταία παιχνίδια τους.

Ο Παναθηναϊκός έχει μια νίκη στα έξι τελευταία και δύο στα 11 τελευταία. Τα πέντε από τα εννέα τελευταία και τα έξι από τα 11 τελευταία έχουν λήξει ισόπαλα.

Η ΑΕΚ επικράτησε του Παναθηναϊκού στις 12 Ιουλίου πέρσι με 3-1 στο «Σπύρος Λούης» για τα πλέι οφ, σπάζοντας μια μακρόχρονη παράδοση, που την ήθελε να μην νικά εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό.

Φέτος πήρε 1-1 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στην κανονική περίοδο. Τώρα η ΑΕΚ έχει μια νίκη στα 19 τελευταία, ενώ έχει εννέα νίκες ο Παναθηναϊκός και εννέα ισοπαλίες.

Η ιστορία
Νίκες Παναθηναϊκού: 56
Ισοπαλίες: 43
Νίκες ΑΕΚ: 39

Με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό

Νίκες Παναθηναϊκού: 31

Ισοπαλίες: 25
Νίκες ΑΕΚ: 11

Οι αγώνες της σεζόν

06.12.2020: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-2
(87’ σουτ Νέλσον Ολιβέιρα – 34’ σουτ Μακέντα, 45’ σουτ Κουρμπέλης)

28.02.2021: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-1
(58’ σουτ Φραν Βέλεθ – 73’ σουτ Γκαρσία)
21.04.2021: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-1
(90’ κεφαλιά Γκαρσία – 36’ κεφαλιά Ιωαννίδης)

ΠΑΟΚ – Άρης (15:00)

Το τελευταίο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης έρχεται σε μια χρονική στιγμή που μπορεί να σφραγίσει και με τη βούλα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα βαθμό για να εξασφαλίσει τη θέση του στην τετράδα, ή και τίποτε, αν δεν κάνει τρεις νίκες ο Παναθηναϊκός. Ο Άρης χρειάζεται νίκη ή ένα βαθμό αν ο Παναθηναϊκός δεν κάνει τρεις νίκες.

Ο ΠΑΟΚ
Νικώντας την ΑΕΚ στην έδρα της για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά εξασφάλισε το ένα μονοπάτι που οδηγεί στην Ευρώπη, αυτό της βαθμολογίας, αφού πλέον η τετράδα δεν χάνεται.

Το άλλο μονοπάτι, αυτό του Κυπέλλου, δεν έχει πλέον ευρωπαϊκό προορισμό, αλλά έναν τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ τελευταία φαίνεται να έχει πρόβλημα μόνο με τον Παναθηναϊκό, αφού έχει χάσει ένα από τα επτά τελευταία πρωταθλήματος , αυτό από τον Παναθηναϊκό.

Έχει χάσει δύο από τα 12 τελευταία επίσημα, και τα δύο από τον Παναθηναϊκό. Επίσης από τα τελευταία 10 επίσημα δεν έχει κερδίσει τέσσερα, τα τρία με τον Παναθηναϊκό.

Είναι αήττητος στα 16 φετινά ματς της έδρας του, 18 επεκτείνοντας και πέρσι. Έχει να χάσει από την 1η Ιουλίου, όταν τον νίκησε η ΑΕΚ.

Έχει 10 νίκες και οκτώ ισοπαλίες στο διάστημα αυτό. Το τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν το πρώτο φέτος που δεν σκόραρε. Είχε σκοράρει και στα 15 προηγούμενα για το πρωτάθλημα.

Ο Άρης
Μπορεί ο βαθμός που πήρε ο Άρης στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να είχε τη σημασία του, ωστόσο πολύ σημαντικότερα γεγονότα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν οι απώλειες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που τον φέρνουν πολύ κοντά στην Ευρώπη. Αν νικήσει τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα όλα τελειώνουν.

Έφερε ισοπαλία 1-1 στα δύο τελευταία παιχνίδια του, με Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό, αφού προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε μετά το 80’ και στα δύο.

Έχασε από τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα των Playoffs, μετά από μια εντυπωσιακή κανονική περίοδο εκτός έδρας. Νικώντας τον Παναθηναϊκό στα Playoffs έκανε ρεκόρ, καθώς για πρώτη φορά κερδίζει οκτώ αγώνες πρωταθλήματος εκτός έδρας.

Μεταξύ τους
Για δεύτερη σεζόν στη σειρά, ο Άρης σταμάτησε το αήττητο του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα.

Τον νίκησε στις 13 Δεκεμβρίου 2020, όπως τον είχε νικήσει και στις 4 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο η νίκη εκείνη με 4-2, είναι μια από τις πλέον ιστορικές στο πρωτάθλημα. Και αυτό γιατί σταμάτησε ένα εκπληκτικό αήττητο 51 αγώνων πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ και άλλο ένα σερί 25 αγώνων χωρίς ήττα εκτός έδρας. Ο ΠΑΟΚ έχανε μετά από 22 μήνες.

Ο Άρης νίκησε τον ΠΑΟΚ στα δύο από τα έξι τελευταία μεταξύ τους, αφού δεν είχε νίκη στα 11 προηγούμενα επίσημα, 10 για το πρωτάθλημα!

Πριν από δύο μήνες ο Άρης έφτασε πολύ κοντά στη νίκη μέσα στην Τούμπα μετά από δέκα και πλέον χρόνια, αφού προηγήθηκε 2-0, αλλά ισοφαρίστηκε στο τέλος!

Και τα πέντε τελευταία ντέρμπι στην Τούμπα έληξαν ισόπαλα! Τέσσερα για το πρωτάθλημα και ένα για το Κύπελλο.

Η ιστορία
Νίκες ΠΑΟΚ: 46
Ισοπαλίες: 42
Νίκες Άρη: 30

Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ
Νίκες ΠΑΟΚ: 31
Ισοπαλίες: 18
Νίκες Άρη: 9

Τα παιχνίδια της σεζόν
13.12.2020: Άρης – ΠΑΟΚ 1-0
(40’ πέναλτι Γκάμα)
07.03.2021: ΠΑΟΚ – Άρης 2-2
(87’ σουτ Ίνγκασον, 90’ πέναλτι Βιειρίνια – 26’ σουτ Μπερτόλιο, 69’ σουτ Μάνος)
21.04.2021: Άρης – ΠΑΟΚ 0-1
(6’ σουτ Σβαμπ. Στο 86’ 2η κίτρινη Ουάρντα)

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός (17:15)

Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον το παιχνίδι ανάμεσα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για τη φιέστα της επόμενης εβδομάδας στο ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ προκειμένου να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος και φυσικά έχει μπροστά του και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Αστέρας Τρίπολης προέρχεται από την ισοπαλία με 2-2 στη Λεωφόρο, αλλά αναζητεί ακόμα την πρώτη του νίκη στη διαδικασία των πλέι οφ.

Μεταξύ τους
Ο Ολυμπιακός νίκησε και στα δύο φετινά παιχνίδια, πετυχαίνοντας τρία και τέσσερα γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αστέρας Τρίπολης έχει δεχτεί περισσότερα από δύο γκολ σε τρία παιχνίδια στη σεζόν, τα δύο είναι από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει και τα έξι τελευταία παιχνίδια τους.

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τα τρία τελευταία που υποδέχτηκε τον Αστέρα Τρίπολης. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 είναι η τελευταία φορά που έφυγε αήττητος ο Αστέρας από το Νέο Φάληρο. Είχε πάρει 1-1 (90’ πέναλτι Τζούρτζεβιτς – 55’ πέναλτι Μανιάς). Ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει ποτέ από τον Αστέρα Τρίπολης στην έδρα του.

Η ιστορία
Νίκες Ολυμπιακού: 21
Ισοπαλίες: 5
Νίκες Αστέρα: 3

Στην κανονική διάρκεια
18.09.2020: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-0
(59’ σουτ Φορτούνης, 64’ σουτ Μασούρας, 88’ σουτ Μασούρας)
06.01.2021: Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-4
(35’ κεφαλιά Ρούμπεν Σεμέδο, 40’ σουτ Καμαρά, 81’ φάουλ Φορτούνης, 86’ σουτ Μπρούμα)