Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Κατσανέβας, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό στις 19 Απριλίου, πέντε ημέρες αφότου είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας, λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics, λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Η πολιτική του πορεία

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας ενώ, μετά την πτώση της Χούντας, συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 1981, συμμετείχε στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα, ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του ΙΚΑ.

Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία χώρισε το 2000. Αργότερα, παντρεύτηκε τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Βουλευτικές εκλογές

Από το 1989 έως το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, συνολικά σε 6 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εξελέγη τις τρεις πρώτες φορές (Ιούνιο 1989, Νοέμβριο 1989 και 1990), ενώ απέτυχε να εκλεγεί το 1993. Το 1996 επανεξελέγη, ενώ την τελευταία φορά που ήταν υποψήφιος, στις εκλογές του 2000, απέτυχε να εκλεγεί. Μερικούς μήνες αργότερα, όμως, εισήλθε στο Κοινοβούλιο αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία έχασε την έδρα της από το Εκλογοδικείο, λόγω κωλύματος εκλογιμότητας. Το 2004, τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές, με αφορμή την υπογραφή τροπολογίας σχετικά με το «Πόρτο Καρράς».

Μετά το ΠΑΣΟΚ

Την 1η Μαΐου 2013, ίδρυσε πολιτικό κόμμα, με όνομα «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» – στα πρότυπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ιταλού, Μπέπε Γκρίλο. Κεντρικός στόχος του νέου κόμματος ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος. Οι πέντε βασικές θέσεις του κόμματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ήταν η ανατροπή του μνημονίου, η επιστροφή στη δραχμή, η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η εθνική αξιοπρέπεια, και η κοινωνική δικαιοσύνη. Το κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014, όπου και έλαβε ποσοστό 0,15%.

Με την Ελληνική Λύση

Το 2019, ο Θεόδωρος Κατσανέβας έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος «Ελληνική Λύση». Λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στο βόρειο τομέα της  Β’ Αθήνας, η οποία, όμως, μετά από μερικές μέρες, ακυρώθηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ και ο ίδιος ο Θ. Κατσανέβας αρνήθηκε με δήλωση την υποψηφιότητά του με την Ελληνική Λύση.

Άλλες δραστηριότητες

Κατά καιρούς, είχε αρθρογραφήσει σε αρκετά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το Αντί, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κ.α. και ήταν συν-εκδότης του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων».

Έχει συμμετάσχει σε οργανώσεις και συνδέσμους, σε μερικούς από τους οποίους έχει διατελέσει και πρόεδρος όπως στον σύνδεσμο Ελληνο-Αρμενικής Φιλίας, στην Επιστημονική Εταιρεία Εργασιακών Σχέσεων, στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (της οποίας εκλέχτηκε πρόεδρος το 2008) κ.ά.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού, για τον οποίο είχε δημιουργήσει αυτοματοποιημένα τεστ, που χορηγούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην Οικονομική της Εργασίας. Επίσης, έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων και μία ποιητική συλλογή.

Η διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1996, λίγο μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, πεθερού του Θ. Κατσανέβα, ανοίχτηκε η πρώτη ιδιόχειρη διαθήκη του, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 1990, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένεια και τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το όνομα του Γεωργίου Παπανδρέου και του ιδίου – χαρακτηρισμούς που η Σοφία Κατσανέβα απέδωσε σε τρίτους και όχι στον πατέρα της.

Η αναφορά του Παπανδρέου στον γαμπρό του ήταν σε σημείωμα της πρώτης διαθήκης, που επρόκειτο «να δοθεί στη δημοσιότητα, ως τμήμα της διαθήκης μου όταν εκλείψω». Σε αυτό, ο Παπανδρέου αναφερόταν σε έντονο επεισόδιο που είχε γίνει μερικές μέρες νωρίτερα ανάμεσα στον Κατσανέβα και την επί πολλά χρόνια ιδιαίτερη γραμματέα του Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα, σχετικά με το αρχείο του. Εκεί κατηγορούσε τον Θ. Κατσανέβα ότι εμπόδισε με άσχημο τρόπο την Κοκκόλα να μεταφέρει τμήμα του αρχείου στο νέο σπίτι του στην Εκάλη, όπου ζούσε με την τρίτη σύζυγό του, Δήμητρα Λιάνη.

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας αμφισβήτησε τη γνησιότητα της διαθήκης, λέγοντας ότι τέτοιες λέξεις δεν εκφράζουν τη μεγαλοψυχία και την ψυχή του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο σέβεται και τιμά. Κάποιοι δικαστικοί υποστήριξαν ότι η διαθήκη ήταν γνήσια, αλλά προχρονολογημένη.