Ίσως για πρώτη φορά μετά από μήνες οι Λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση. Η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μίλησε με αριθμούς και σημειώνοντας πως όλοι οι δείκτες δείχνουν σαφή αποκλιμάκωση. Το τελευταίο 24ωρο, είπε, σε σύνολο 60.000 τεστ κορωνοϊού, διαπιστώθηκαν 2.691 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 749. Μεταξύ άλλων, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν σταθερά πτωτική πορεία για 4η εβδομάδα, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι στις 391 την ημέρα.

Και το πιο σημαντικό; Ο αριθμός πλέον των νέων εισαγωγών είναι μικρότερος από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο. Συνολικά 4.900 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Το πιο απαισιόδοξο. Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν έχουν εμβολιαστεί (ανάμεσά τους και το 32% των υγειονομικών) αν και έχουμε ξεπεράσει τα 4.000.000 εμβόλια.

***
Η ώρα της ευθύνης των 20ρηδων

Έρχεται, τον Ιούνιο, η ώρα της ευθύνης των 20ρηδων. Η ώρα για να αποδείξουν κυρίως στους μεγαλύτερούς τους, αλλά και στους αρνητές του εμβολίου, ότι δεν είναι αυτοί το «μαύρο πρόβατο» της πανδημίας. Μπορεί να έχουν κατηγορηθεί, να έχουν καταγγελθεί ως «πρωταγωνιστές», όταν γίνονταν vίral οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και στις παραλίες, την ώρα που η μουσική έπαιζε διαπασών στα λεγόμενα κορωνοπάρτι, αλλά τώρα, σε λίγες ημέρες έρχεται η ώρα της ευθύνης. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει οι 20ρηδες να αποδείξουν ότι δεν είναι άτρωτοι ότι υπάρχει μόνον ένα μονοπάτι για να πάρουν τις ζωές τους πίσω και να προστατεύσουν τους γονείς και τους παππούδες τους. Και αυτό το μονοπάτι είναι ο εμβολιασμός. Αναμένεται, όπως έκαναν και οι 30ρηδες να γίνουν και αυτοί οι μπροστάρηδες της επιχείρησης «Ελευθερίας», που θα μας βγάλει από αυτό το σκοτεινό τούνελ που έχουμε μπει το τελευταίο έναν χρόνο.

***
Έπαρση σημαιών στην Ακρόπολη

Θυμάστε την εντυπωσιακή τελετή με την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη την 25η Μαρτίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Σας πληροφορώ ότι η τελετή αυτή θα επαναληφθεί την Κυριακή στην Ακρόπολη, μόνον που θα γίνει η έπαρση δύο σημαιών. Μιας ελληνικής και μιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τιμηθούν τα 40 χρόνια από την ένταξή μας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

***
Φρούδες ελπίδες για ανασχηματισμό

Άρχισε πάλι, μεσούσης της πανδημίας και μεσούσης της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς, η μουρμούρα βουλευτών για επικείμενο ανασχηματισμό. Όχι πως πιστεύει κανείς ότι ο Πρωθυπουργός μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό, αλλά ορισμένοι βουλευτές που έχουν μείνει απ’ έξω από την κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι ήρθε η ώρα τους να προσφέρουν στο κυβερνητικό έργο. Και λένε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανακάτεμα της τράπουλας ώστε να χρησιμοποιηθούν και άλλα κοινοβουλευτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση. Και όχι άλλοι τεχνοκράτες. Οι φήμες είναι συνεχείς τόσο που ακούγονται και ονόματα, ποιος θα αναλάβει το τάδε υπουργείο, ποιος φεύγει από την κυβέρνηση, ποιος έρχεται και ποιος μετακινείται αναβαθμιζόμενος. Τίποτα όμως απ΄όλα αυτά δεν ισχύει διαμηνύουν άνθρωποι που είναι κοντά στον Πρωθυπουργό. Και όσοι ελπίζουν σε επικείμενο ανασχηματισμό δεν έχουν παρά να περιμένουν. Ίσως αυτή τη φορά να περιμένουν κάπως περισσότερο και βεβαίως όχι πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι όποτε και αν γίνει ανασχηματισμός, αυτός θα είναι περιορισμένος ή «διορθωτικός» (όπως θα τον ονομάσουν) και να μην περιμένουν να υπάρξει και… «σεισμός».

***
Άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος

Αυτό που συγκινεί περισσότερο, όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη διακήρυξη της Β’ Εθνοσυνέλευσης του Απριλίου του 1823, είναι η φράση «κάθε άνθρωπος άμα πατήσας το ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος». Είναι , είπε η Πρόεδρος, μια φράση του κειμένου «που μας συγκινεί, γιατί δείχνει τη μεγάλη δύναμη και ευαισθησία του έθνους μας». Η Πρόεδρος επισκέφθηκε το Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για τον εορτασμό της 198ης Επετείου της Β’ Εθνοσυνέλευσης. Στο νέο Σύνταγμα, είπε, επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Κατοχυρώθηκε η ελευθεροτυπία και καταργήθηκε η δουλεία.

***
Η κληρονομιά της Φίνος Φιλμ

Τι συμβαίνει με το κτίριο στο οποίο μια φορά κι έναν καιρό στεγαζόταν η θρυλική Finos Film στην οδό Χίου στα Πατήσια; Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου θέλουν να το εκμεταλλευτούν, όμως δεν μπορούν καθότι ο χώρος έχει κινηματογραφικό υλικό και μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών. Ένας χρόνος έχει περάσει περίπου από τότε που το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας) φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάβει την μεταφορά και στέγαση αυτού του υλικού. Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη; Η διαφύλαξη και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ωραίες λέξεις που χρησιμοποιούνται με στόμφο στους πολιτικούς λόγους. Όσο εύκολα λέγονται ως υποσχέσεις όμως, άλλο τόσο δύσκολα γίνονται πράξη. Μήπως έχει φτάσει η ώρα να γίνουν;

***

Η gaming καρέκλα του Άδωνη

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να εκνευρίζεται συχνά με διάφορους συνομιλητές του, όμως, έχει αποδείξει ότι το χιούμορ δεν του λείπει. Σε μια πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση η κάμερα… ζούμαρε στην καρέκλα που καθόταν και η οποία ήταν κάπως… διαστημική. Όχι η συνηθισμένη υπουργική καρέκλα. Έμοιαζε περισσότερο με gaming καρέκλα, αυτήν που χρησιμοποιούν οι νεαροί παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που κάθονται με τις ώρες μπροστά στις οθόνες. Όπως ήταν φυσικό το Twitter πήρε φωτιά με την καρέκλα του υπουργού ενώ τον Άδωνη… περίλαβαν και οι Ράδιο Αρβύλα που του αφιέρωσαν ένα σατυρικό βίντεο. Για να απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης: «Πραγματικά το καλό χιούμορ είναι ευπρόσδεκτο και αυτό είναι ένα άριστο τέτοιο δείγμα…(την καρέκλα παρεμπιπτόντως την χρησιμοποιώ για λόγους υγείας πάντως μετά την εγχείρηση και είδα μεγάλη διαφορά στη μέση μου)», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισυνάπτοντας το σατιρικό βίντεο της εκπομπής.

***

Μία… ΕΜΥ στις φυλακές

Οι καλές πράξεις πρέπει να λέγονται και να γράφονται. Γιατί φυλακές δεν είναι μόνον εγκληματίες και σκληροί μαφιόζοι. Είναι και άνθρωποι που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση. Με πληροφόρησαν, λοιπόν, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι στις φυλακές Τρικάλων ξεκίνησε να λειτουργεί… μετεωρολογικός σταθμός τον οποίο μαθαίνουν να χειρίζονται κρατούμενοι, μαθαίνοντας πολλά και γεμίζοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Μου είπαν επίσης ότι σε τρεις φυλακές, στον Κορυδαλλό, την Αλικαρνασσό και στην Κασσαβέτεια Βόλου, κρατούμενοι έχουν φτιάξει πάνω από 100 σπιτάκια για αδέσποτα ζωάκια που τα μοιράζουν σε φιλοζωικές οργανώσεις.

***
Ένα σπιτόσκυλο από κρατούμενους για τον Peanut

Μαθαίνω, επίσης, ότι ένας… τυχερός σκύλος που θα πάρει ένα ξύλινο σπιτάκι που έφτιαξαν με τα χέρια τους κρατούμενοι, θα είναι και ο Peanut, ο πρωθυπουργικός σκύλος που έχει κλέψει τις καρδιές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα σπιτόσκυλο από κρατούμενους που μαθαίνουν ξυλουργική για να επανενταχθούν στην κοινωνία, για ένα αδέσποτο σκυλάκι που υιοθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έγινε ο…αγαπημένος του Μαξίμου. Τι ωραίο μήνυμα…

***

Στο Δομοκό και ο Λαγός

Κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί για να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού, ο καταδικασθείς για εγκληματικές ενέργειες Γιάννη Λαγός. Δεκτό έγινε από το δικαστήριο τω Βρυξελλών το ένταλμα έκδοσης του Λαγού ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφάλειας στο Βέλγιο μετά τη απόφαση άρσης της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Όπως πληροφορούμαι ο Λαγός θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το επόμενο 10ημερο. Εάν τελικά οδηγηθεί στον Δομοκό, τότε θα προαυλίζεται ξεχωριστά από τους άλλους καταδικασμένους για εγκληματικές ενέργειες χρυσαυγίτες, αφού δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Ο Λαγός μάλιστα είχε ανεξαρτητοποιηθεί και ως βουλευτής. Τώρα απομένει να συλληφθεί και ο Χρήστος Παππάς για να κλείσει ο κύκλος των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

***
Ελεύθεροι σκοπευτές στη Σούδα

Λίγο πριν από το Πάσχα ήρθαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στη Σούδα 22 στρατιωτικοί από έξι χώρες και είχαν μια ιδιαιτερότητα. Ήταν ελεύθεροι σκοπευτές (snipers). Ήρθαν μαζί με τα φοβερά ντουφέκια και τις διόπτρες τους, επίλεκτοι σκοπευτές από το Βέλγιο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Μάλτα και συνεργάστηκαν με Έλληνες σκοπευτές των Ειδικών Δυνάμεων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελεύθερου σκοπευτή είναι ότι πλησιάζει τον εχθρό χωρίς να γίνει αντιληπτός με χρήση καμουφλάζ, χρησιμοποιώντας μια σφαίρα ανά στόχο και βάλλει κατά του στόχου από μεγάλη απόσταση. Τώρα πιθανόν να πείτε τι είδους εκπαίδευση έκαναν οι 22 ελεύθεροι σκοπευτές στην Ελλάδα και ποιους τους έκανε τα διάφορα σεμινάρια;

Σας πληροφορώ ότι η εκπαίδευση υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτές των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπαιδευτές (Έλληνες και ξένους) του ΚΕΝΑΠ. Πραγματοποιήθηκαν σενάρια εμπλοκής και εξαπολύσεως πυρών από την ξηρά σε πλωτούς στόχους και βολές από ελικόπτερα εναντίον σταθερών στόχων στην ξηρά και ρημολκούμενων στη θάλασσα από πλοίο εν στάσει και εν κινήσει καθώς επίσης και διεξαγωγή επιχειρήσεως εμπλοκής ελεύθερων σκοπευτών σε θαλάσσιο περιβάλλον.