Βαρσοβία και Βουδαπέστη αντιτάχθηκαν στην χρήση της έκφρασης «ισότητα των φύλων» στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην σύνοδο κορυφής του Πόρτο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η στάση τους, η οποία ενόχλησε τις Βρυξέλλες, οδήγησε στην αφαίρεση του όρου από το σχέδιο της απόφασης.

Στο κείμενο η αρχική διατύπωση ήταν «η ισότητα των φύλων», αλλά στην τελική του μορφή, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να προωθήσουν την ισότητα «για κάθε άτομο».

Το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας και o λαϊκιστής, ευρωσκεπτικιστής σύμμαχός του και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν προωθούν τις «παραδοσιακές κοινωνικές αξίες» και έχουν επανειλημμένα συγκρουσθεί με τους δυτικούς, φιλελεύθερους εταίρους τους για τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών.

Και οι δύο κυβερνήσεις προωθούν καθολικές, συντηρητικές κοινωνικές αξίες στην εσωτερική τους πολιτική που συνδυάζονται με την ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου επί των μέσων ενημέρωσης, της λειτουργίας της δικαιοσύνης και των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η αντίρρηση της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας στον όρο «ισότητα των φύλων» εξηγείται από το γεγονός ότι η έκφραση «δημιουργεί περιθώριο για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», θέμα στο οποίο οι δύο κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης είναι κατηγορηματικά αντίθετες , αφού θα μπορούσε να σημαίνει «την καταστροφή του κοινωνικού ιστού των χριστιανικών τους κοινωνιών».

Οι πολωνοί συντηρητικοί, στην εξουσία από το 2005, μάχονται κατά αυτού που ονομάζουν «ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» ή «ιδεολογία του φύλου», που κατά την άποψή τους κινδυνεύει να καταστρέψει το παραδοσιακό σχήμα της οικογένειας.

Στην Πολωνία, η κοινότητα των gay είναι στόχος της καθολικής εκκλησίας, ενώ «ζώνες ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ» έχουν κηρυχθεί από δημοτικές αρχές, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρνηθεί την επιδότηση των δήμων αυτών.

Η Ουγγαρία ενέτεινε από τον Δεκέμβριο την επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ μέσω νομοθετικού πακέτου που ορίζει ως φύλο ενός ατόμου αυτό της γέννησής του.

Πηγή: ΑΠΕ