Οι βρετανοί πολίτες κάτω των 40 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna για την πρόληψη της Covid-19, τουλάχιστον εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα, καθώς η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca παγώνει προληπτικά και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, λόγω ανησυχίας για σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που αναφέρονται συχνότερα στους νέους.

Πριν από περίπου ένα μήνα, η χρήση του εμβολίου της Astra είχε σταματήσει στη Βρετανία για τους κάτω των 30.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή έρχεται έπειτα από σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, καθώς οι αρχές ετοιμάζονται να επεκτείνουν την εμβολιαστική κάλυψη στους κάτω των 40.

Το εμβόλιο της Astra είναι το κυριότερο όπλο που επέτρεψε στη Βρετανία να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, η απόφαση να παγώσει η χρήση του στους κάτω των 40 δεν αναμένεται να επηρεάσει το στόχο για ανοσοποίηση όλου του ενήλικου πληθυσμού έως τα τέλη Ιουλίου.

Συνολικά 242 περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, τα οποία οδήγησαν σε 49 θανάτους, είχαν καταγραφεί στη Βρετανία μέχρι τις 28 Απριλίου μεταξύ 28,5 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της αιματολογικής διαταραχής είναι 10,5 λήπτες ανά εκατομμύριο μετά την πρώτη δόση, αριθμός που αυξάνεται στους 17,4 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39.

Ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,1 ανά εκατομμύριο, αριθμός που ανεβαίνει στους 4,5 ανά εκατομμύριο στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών.