H Άρσεναλ μετά τον αποκλεισμό από τη Βιγιαρεάλ στα ημιτελικά του Europa League βρίσκεται πολύ κοντά στο να γράψει αρνητική ιστορία. Το 1995-’96 η Αρσεναλ δεν αγωνίστηκε στην Ευρώπη, κάτι που κινδυνεύει να της συμβεί ξανά έπειτα από 25 χρόνια, καθώς βρίσκεται στο -7 από το Europa League και στο -5 από το εισιτήριο για το νέο Conference.

Η εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με τη Βιγιαρεάλ στη ρεβάνς του ημιτελικού είχε διπλό αντίκτυπο, αφού πρώτον δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο στον τελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ από την άλλη ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν θα βγει κατά πάσα πιθανότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα σεζόν.

Η Αρσεναλ είναι 9η στη βαθμολογία και βρίσκεται στο -5 από την 7η Λίβερπουλ, ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές. Οι Αγγλοι βγάζουν επτά ομάδες στην Ευρώπη και αυτό δεν αλλάζει ακόμα και στην περίπτωση που κατακτήσει η Τσέλσι το Champions League και τερματίσει 5η. Ακόμα δηλαδή και εάν οι Αγγλοι βγάλουν πέντε ομάδες στο Champions League, οι μάξιμουμ συμμετοχές τους θα είναι επτά.