Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν επιθυμούσε να συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια – τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου – γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους μια εβδομάδα μετά.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπενθύμισε ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα.

«Καμπανάκι» για τη διασπορά το Πάσχα

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει  πτωτική πορεία,  ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια  είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου. Επισήμανε δε ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Τέλος, αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.