Ο Μάιος, ειπώθηκε από τους ειδικούς, θα είναι ο μήνας προς την «Ελευθερία», προς τη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας. Δεν είναι μόνον η φρενίτιδα που παρατηρείται κυρίως από τους νέους σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αθρόες προσελεύσεις στα κέντρα και να κλείνονται με τα δυσκολίας τα ραντεβού, είναι και το γεγονός ότι προς το τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια. Ο Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε ότι έως το τέλος του μήνα σύμφωνα πάντα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, θα έχει λάβει την πρώτη δόση το 70% όσων είναι άνω των 60 ετών. Αλλά τα καλά νέα για τον εμβολιασμό δεν σταματούν εδώ, αφού «παράθυρο» για εμβολιασμούς παιδιών, όταν θα υπάρξει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), άφησε για πρώτη φορά ο υπουργός Υγείας. Όταν εγκρίνει ο EMA τον εμβολιασμό και των παιδιών κατά του κορωνοϊού, τότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και για τη χώρα μας, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

***
Υποχρεωτικά rapid test για τους υγειονομικούς αρνητές εμβολίων

Και ενώ οι νέοι κυρίως δίνουν έναν αγώνα ταχύτητος για να εμβολιασθούν με οποιοδήποτε εμβόλιο, δυστυχώς παραμένει ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών που αρνείται να εμβολιασθεί. Είμαστε οι προτελευταίοι στην Ευρώπη στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, με τελευταίους τους Βούλγαρους, οι οποίοι, να σημειώσω, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μας προσπεράσουν και να βρεθούμε εμείς στην τελευταία θέση. Μαθαίνω λοιπόν ότι το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει την κυβέρνηση που αναζητεί «φάρμακο» προκειμένου να πεισθούν οι υγειονομικοί να εμβολιασθούν. Ήδη έπεσαν οι πρώτες προτάσεις στο τραπέζι. Επειδή δεν μπορούν να απολύσουν, ούτε βεβαίως να τους ή τις διώξουν από τις ΜΕΘ, θα τους υποχρεώσουν ότι για να πιάσουν δουλειά στις ΜΕΘ ή στις κλίνες Covid, να κάνουν rapid test μέρα παρά μέρα!

***
Επιστροφή στην καθημερινότητα με κρούσματα πάνω από 3.000

Ας επιστρέψουμε τώρα στην μεταπασχαλινή πραγματικότητα, στις μετρήσεις δηλαδή των κρουσμάτων από τις πρώτες ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Τα κρούσματα είναι αυξημένα όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα, λοιπόν με την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.421, 754 οι διασωληνωμένοι και 83 οι θάνατοι. Να σημειωθεί όμως ότι τις τελευταίες 24ώρες σημειώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού καθώς όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 80.000!

***
Η μάχη της… πατρότητας της πατέντας

Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ξέρετε, ότι η χώρα διανύει ένα από τα πιο κρίσιμα μονοπάτια – όπου από το βηματισμό των εμβολιασμών θα εξαρτηθεί όχι μόνον η ασφάλεια των πολιτών αλλά και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ήλθαν και πάλι σε αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διεκδίκηση της… εγχώριας “πατρότητας” της πατέντας των εμβολίων. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η πρόταση για τη χρήση πατεντών (ως παγκόσμιο αγαθό) είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού σε στήριξη της πρότασης Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί σε γερμανική εφημερίδα στις 6 Απριλίου 2020. Αντιθέτως ο ΣΎΡΙΖΑ λέει πως ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε πρώτος την πρόταση.

Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται, λοιπόν, τις τελευταίες ώρες, μεσούσης της πανδημίας σε έναν αγώνα απόδειξης για το ποιοι είχαν καταθέσει πρώτοι το θέμα της πατέντας, με αφορμή την είδηση ότι οι ΗΠΑ, αλλά και η Κομισιόν, τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων.

***
Μύθοι και αλήθειες για το ισραηλινό φάρμακο

Είναι αλήθεια ότι το ισραηλινό φάρμακο με την προσωρινή ονομασία CovenD24, δόθηκε για κλινικές μελέτες σε δύο νοσοκομεία, στο «Αττικόν» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στη «Σωτηρία» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κώστα Συρίγου. Δεν ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα ότι άρχισε ήδη να χορηγείται σε ασθενείς, αφού αναμένεται πρώτα η έγκριση του φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Δεν είναι αλήθεια ότι το φάρμακο αυτό μπορούν να το λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς που έχουν κορωνοϊό. Η αλήθεια είναι ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν ασθενείς που νοσηλεύονται με μέτρια ή σοβαρή νόσο Covid19. Οι ασθενείς θα «τυχαιοποιηθούν» (δηλαδή θα μοιραστούν με τυχαίο τρόπο) σε δύο σκέλη. Κάθε ομάδα ασθενών θα λάβει δύο διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που θα ενταχθούν είναι 90 (45 σε κάθε δοσολογικό σχήμα). Ο πρώτος ασθενής που θα λάβει το φάρμακο αναμένεται να ενταχθεί μέσα στον Μάιο.

Το φάρμακο θα δοθεί σε εισπνεόμενη μορφή για διάρκεια θεραπείας 5 ημερών επιπλέον της συνήθους θεραπείας που λαμβάνουν οι ασθενείς με Covid19. Οι ασθενείς θα παρακολουθηθούν για 23 ημέρες για την αποτελεσματικότητα και τυχόν παρενέργειες του φαρμάκου. Θα αξιολογηθεί η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και ποια είναι η καλύτερη δοσολογία για το πρωτοποριακό αυτό φάρμακο, που θα έρθει από το Ισραήλ σε σκόνη και η ανασύστασή του θα γίνει στα ελληνικά νοσοκομεία,

***
Πόσο χρήσιμη είναι η βεβαίωση εμβολιασμού

Σας έχω νέα για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, οι οποίες, ως γνωστόν πρόκειται να απελευθερωθούν στις 15 του μηνός. Αλλά πώς θα γίνονται; Τι θα απαιτείται; Πληροφορίες από τους ειδικούς αλλά και από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές θα γίνονται μόνο με την επίδειξη αρνητικού self-test ή βεβαίωση εμβολιασμού, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί εάν θα πρόκειται για βεβαίωση μιας ή δύο δόσεων. Μάλλον για τις δύο δόσεις πάνε, εκτός εάν ο εμβολιασμός ήταν μονοδοσικός. Και ξέρετε γιατί επιθυμούν οι ειδικοί, αλλά κυρίως η κυβέρνηση να γίνεται έτσι; Επειδή θέλουν να σταματήσουν τη διασπορά του φονικού ιού στην περιφέρεια, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερα, αλλά και να εμπεδωθεί ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η πανδημία είναι ακόμα παρούσα. Το ολικό lockdown άλλωστε που επιβλήθηκε στην Κάλυμνο αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος «υποτροπής» είναι ακόμα υπαρκτός.

***
Ο Τσίπρας, το μηχανάκι, η πορεία και η Πρωτομαγιά

Όποιος βρέθηκε χθες στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατάλαβε περισσότερα από όσα διακινούν οι πρωταγωνιστές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρασκήνιο. Τι διακινούν; Λένε, για παράδειγμα για τη «μάχη των μαχών» για το Εργασιακό και κυρίως ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει την Πρωτομαγιά στο δρόμο, διαμαρτυρόμενος για το «αντεργατικό νομοσχέδιο». Ιδού λοιπόν πώς είχαν τα πράγματα την Πρωτομαγιά του ΣΥΡΙΖΑ της 6ης Μαΐου:

Από τους πρώτους στη συγκέντρωση κατέφθασε, γύρω στις 10.30 το πρωί, ο Πάνος Σκουρλέτης. Αφού διαπίστωσε ότι ο κόσμος που είχε μαζευτεί έως εκείνη την ώρα ήταν λίγος, πιθανότητα να έστειλε μήνυμα ότι ήταν νωρίς για την άφιξη του Προέδρου Αλέξη. Αμέσως μετά προσήλθαν οι Τσακαλώτος και ο Παππάς και εν συνεχεία οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ του ΣΥΡΙΖΑ ήτοι Μωραΐτης, Ξενογιαννακοπούλου, Σπίρτζης και άλλοι. Όταν το πλήθος μεγάλωνε έκανε την εμφάνισή του πάνω σε μια μηχανή μεσαίου κυβισμού ο Αλέξης Τσίπρας. Μαυρισμένος, ανανεωμένος, ίσως με μερικά κιλά παραπάνω, φορώντας βαθυγάλαζο πόλο μπλουζάκι , τζιν ανάλογου χρωματισμού, άσπρο κράνος, άσπρη μάσκα και γυαλιά ηλίου και κυρίως με διάθεση στα ύψη καθώς ο κόσμος τον πλησίαζε για να τον χαιρετήσει και να τον χειροκροτήσει.

Με τα πολλά η πορεία ξεκίνησε από τη Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα. Εκείνος στην κεφαλή και άλλοτε δίπλα του η κυρία Ξενογιαννακοπουλου, άλλοτε ο κ. Μωραΐτης, ή κάποιος Συριζαίος. Σε καμία περίπτωση όμως βρέθηκαν ποτέ πλάι του στην πορεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ή ο Παύλος Πολάκης που προπορευόταν. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να βαδίζει δίπλα στον Στέφανο Τζουμάκα. Τότε τα φλας των φωτογράφων άστραψαν για άλλη μια φορά. Οι διαδηλωτές μπερδεύτηκαν και η αμηχανία διαδέχτηκε τη σύγχυση. Τελικώς ο κ. Τζουμάκας παραμέρισε. Στη διασταύρωση της Σταδίου με την Καραγεώργη Σερβίας ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως το συνηθίζει, έκανε δήλωση, ευχήθηκε καλούς αγώνες, μοίρασε κουράγια, φόρεσε το λευκό κράνος, ανέβηκε ως συνεπιβάτης στη μηχανή του και αποχώρησε με τους αστυνομικούς του.

***
Οι απευθείας πτήσεις των Αμερικανών τουριστών

Δεν γνωρίζω πόσοι Αμερικανοί τουρίστες θα έλθουν, τελικά, εφέτος στην Ελλάδα για διακοπές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα έχουν τα αεροπορικά μέσα να το κάνουν. Γιατί σας το λέω αυτό; Να, πάρτε χαρτί και μολύβι και μετρήστε: Το καλοκαίρι εννιά αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες θα έχουν απευθείας πτήσεις από και προς Αθήνα προς αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Οι περισσότερες με διασύνδεση μέσω Ατλάντα (που θεωρείται στην αεροπορική γλώσσα η Φρανκφούρτη της Αμερικής). Αριθμός – ρεκόρ αεροπορικών εταιριών ακόμα και για τα προ πανδημίας επίπεδα. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες πετούν από την Ελλάδα προς ΗΠΑ, αλλά πόσοι Αμερικανοί τουρίστες θα έρθουν το καλοκαίρι στην χώρα μας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις περισσότερες αφίξεις Αμερικανών θα πρέπει να αναμένονται τον Ιούλιο.

***
Νέα άφιξη στο ΤΑΙΠΕΔ

Η νέα άφιξη θα είναι, κατά τις πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Σταμπουλίδη, ο οποίος σήμερα είναι γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο κ. Σταμπουλίδης θα έχει στις αρμοδιότητες του τη νέα γενική διεύθυνση για την ωρίμανση των έργων. Πηγές αναφέρουν, πως ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης θα παραμείνει στη θέση του, δηλαδή θα ανανεώσει τη θητεία του.