Τα χρώματα έγιναν ξαφνικά εκτυφλωτικά, χαρούμενα, αισιόδοξα. Οι εικόνες της σύγχρονης πόλης, με τους έντονους ρυθμούς και το vintage στοιχείο που χαρίζει αυτή την απαραίτητη νότα «γοητείας και νωχελικότητας», συμβαδίζουν πλέον αρμονικά.

Η αγαπημένη μας μπύρα FIX Hellas, και το πάρκο που αποτελεί έναν μοναδικό πνεύμονα πράσινου, μια όαση στο κέντρο μίας από τις πλέον ταλαιπωρημένες γειτονιές της Αθήνας, της αποδίδουν εκ νέου τον αριστοκρατικό αέρα που πάντα μπορούσε κανείς να διακρίνει στα επιβλητικά αρχοντικά της, ενώ παράλληλα δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο πράσινο αθηναϊκό μέλλον.

.

Το Πάρκο ΦΙΞ βρίσκεται στα Πατήσια, μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, με άναρχη δόμηση και με το διοξείδιο του άνθρακος να φθάνει αρκετές φορές σε πολύ-πολύ υψηλές τιμές.

Όμως αυτή η εικόνα δεν αντανακλά παρά μόνο το πιο πρόσφατο – και σύντομο – κομμάτι της ιστορίας τους. Από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1960, τα Πατήσια, κατάσπαρτα από κυπαρισσώνες, περιβόλια και ανθόκηπους, φιλοξενούσαν τις εξοχικές επαύλεις των πλούσιων Αθηναίων αστών και πρόσφεραν στους κατοίκους του άστεως την πολυπόθητη πρόσβαση στην εξοχή.

.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα στην έκταση των 7.500 τ.μ. που σήμερα γνωρίζουμε ως Πάρκο ΦΙΞ, ανάσαινε το παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας που ανήκε στην οικογένεια Κλωναρίδη-Φιξ, αναδεικνύοντάς το ως έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ιστορικής μπύρας.

Μέχρι είκοσι χρόνια πριν, τα δένδρα που ρίχνουν την απολαυστική τους σκιά στα μονοπάτια του πάρκου, δεν είχαν ακόμη φυτευτεί. Όμως η παλαιού τύπου σχεδιαστική αντίληψη στη φύτευση του πάρκου, με τις εκτεταμένες ζώνες χλοοτάπητα και τη μεγάλη απαίτηση σε  νερό σε σκιασμένο πλέον περιβάλλον, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, οδήγησε και στην αισθητική υποβάθμιση.

.

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για περισσότερο πράσινο στις γειτονιές. Με γνώμονα αυτήν την ανάγκη κι επικεντρώνοντας την προσοχή στο ιστορικό Πάρκο ΦΙΞ, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με την FIX Hellas προχώρησε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στην ανάπλασή του, με σκοπό να αναδείξει ένα καινούργιο γοητευτικό, αστραφτερό πρόσωπο που θα αποτελεί προορισμό για τους Αθηναίους – κι όχι μόνο. Η Αθήνα θα αποκτήσει σύντομα ένα πάρκο που θα είναι εφάμιλλο με ανάλογα ξένων μεγάλων πρωτευουσών.

Το Πάρκο ΦΙΞ, μία καταπράσινη όαση, θα προσφέρει ποιότητα ζωής σε μία περιοχή «καλυμμένη» στο μεγαλύτερο μέρος της από τσιμέντο και παλιά κτίρια,  χαρίζοντας το ολοφώτεινο, εκρηκτικό πράσινο χρώμα.

Ομορφιά και βιωσιμότητα παντρεύονται αρμονικά σε ένα έργο που διατηρεί ακέραιο τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. Στα έργα αποκατάστασης του Δήμου Αθηναίων, που αφορούν στα μονοπάτια του πάρκου που ντύθηκαν με υδατοπερατό υλικό, αλλά και στο σιντριβάνι και τα παγκάκια, έρχεται να προστεθεί η φύτευση 4.000 νέων φυτών της μεσογειακής χλωρίδας, ανθεκτικών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, και με χαμηλές ανάγκες σε νερό, βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes και τη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση νέου πλήρους αυτόματου συστήματος άρδευσης, καθώς και χωρών φωλεοποίησης ωφέλιμων εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, ταΐστρες πουλιών και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση στον κόσμο των φυτών.

Γονείς και παιδιά που αγαπούν τις βόλτες, νέοι που λατρεύουν την άθληση, ηλικιωμένοι που τηρούν πιστά το ραντεβού στο παγκάκι, θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το νέο Πάρκο ΦΙΞ, που υπόσχεται να αγκαλιάσει και πάλι τις αγαπημένες τους συνήθειες.