Ας αρχίσω σήμερα με θετική είδηση. Την Τετάρτη συνεδριάζει (πάλι) η Επιτροπή Εμβολιασμών. Και ξέρετε τι πρόκειται να συζητήσει; Την πορεία των μέτρων για όσους έχουν ήδη εμβολιασθεί. Δηλαδή για όσους έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια. Γιατί, πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά όσοι έχουν εμβολιασθεί (όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό) θα αποκτήσουν και ορισμένα προνόμια. Τι είδους; Ας πούμε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για αυτούς. Και όχι μόνον. Αλλά για να προχωρήσει η Επιτροπή και να απονέμει προνόμια θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει και το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Και μην ξεχνάτε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από συνανθρώπους μας  διασωληνωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί και που σήμερα δικαιολογούνται στις νοσηλεύτριες ότι «το σκεφτόμουν να κάνω εμβόλιο, αλλά τελικά δεν έκανα…». Πάμε λοιπόν στον μήνα της ελπίδας και της ελευθερίας:

***

Τώρα τον Μάιο αρχίζει ίσως η πλέον σημαντική φάση των εμβολιασμών, με στόχο να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν (δηλαδή έως τα μέσα καλοκαιριού) το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στη χώρα. Με μια μικρή διακοπή που έγινε ανήμερα το Πάσχα (την ημέρα αυτή δεν ανακοινώθηκαν ούτε τα κρούσματα, ούτε οι διασωληνωμένοι ούτε οι θάνατοι που ήταν 67) ξανάρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια στην Ελλάδα. Αυτό όμως που μαθαίνω (και που απασχόλησε τους ειδικούς, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου) είναι ότι από τις 5 Μαΐου πρόκειται να αυξηθεί η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί,  και τον Ιούνιο έως τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν αυξηθεί λόγω μεγάλης ζήτησης, ενώ προστίθενται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στα ήδη υπάρχοντα που λειτουργούν επί επταήμερης βάσης έως τα μεσάνυχτα. Αλλά ας δούμε πού βρισκόμαστε έως τώρα:

***

Το παράδειγμα των τριαντάρηδων προς τους μεγαλύτερους

Τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Όμως αυτό που συμβαίνει με τους τριαντάρηδες είναι άξιο σχολιασμού αφού σπεύδουν μαζικά να εμβολιασθούν  δίνοντας έτσι και ένα μάθημα ζωής σε όλους αυτούς της μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν την ευκαιρία να εμβολιασθούν και δεν το έκαναν. Οι νέοι ηλικίας 30 – 39 ετών, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους,  σπεύδουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν με το AstraZeneca. Από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 250.000 δόσεις το Μάιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

***

Η Πρόεδρος και οι μικρές χαρές της καθημερινότητας

Αναμφισβήτητα το θέμα της ημέρας ήταν το άνοιγμα της εστίασης. Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν και  οι καφετέριες καθώς και τα εστιατόρια και γέμισαν τη Δευτέρα του Πάσχα με κόσμο. Για ένεση ηθικού, αλλά και φόβο για την επιβίωσή τους έκαναν λόγο οι καταστηματάρχες. Τα προβλήματα μεγάλα, όπως και ο προβληματισμός για το τι θα γίνει μετά, αφού η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης  σε βόλτα που έκανε στην Κηφισιά, διαβεβαίωσε τους ανθρώπους της εστίασης λέγοντάς τους: «Θα είμαστε δίπλα τους έως ότου όλα γίνουν όπως πριν». Αλλά η ημέρα θύμιζε γιορτή για τον κόσμο της εστίασης και πολύς κόσμος βγήκε από το σπίτι του για έναν καφέ ή για ένα γεύμα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

‘Έτσι απολαμβάνοντας έναν καφέ (καπουτσίνο) και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Σωτηρία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε το δικό της μήνυμα για την επαναλειτουργία της εστίασης. Όπως αναφέρει η Πρόεδρος σε ανάρτησή της στο twitter :«Πρώτη μέρα με την εστίαση πάλι ανοικτή, έστω και με περιορισμούς. Απολαμβάνοντας έναν καφέ και φιλική κουβέντα με γιατρούς από τον Ευαγγελισμό και το Σωτηρία ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας, που τις θεωρούσαμε αυτονόητες μέχρι να μας τις στερήσει η πανδημία».

Το «Αερόστατο» και η συμμαθήτρια της Προέδρου

Για την ιστορία σας αναφέρω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους γιατρούς ήπιαν καφέ με το άνοιγμα τη εστίασης στο «Αερόστατο» στην Πλατεία Προσκόπων. Στην παρέα της Προέδρου για φιλική συζήτηση βρισκόταν η καθηγήτρια Εντατικολογίας και διευθύντρια των ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου, ο διευθυντής -συντονιστής της 4ης Πνευμολογικής Κλινικής του Σωτηρία Γιώργος Τσουκαλάς, ο διευθυντής Αιματολογίας του Ευαγγελισμού  Δημ. Καρακάσης  και η διευθύντρια της Πνευμολογίας του Σωτηρία Πηνελόπη (Πέπη) Μιχαλοπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Μιχαλοπούλου γνωρίζονται από παλιά, αφού ήταν συμμαθήτριες στο Αρσάκειο.

***

Συνωστισμός στις καφετέριες

Τη Δευτέρα του Πάσχα, όπου άλλες προ κορωνοϊού χρονιές, η Αθήνα ήταν έρημη, χθες όμως οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης γέμισαν. Έκαναν, βλέπετε, τη δική τους… «Ανάσταση» με τα τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους . Έξι ολόκληρους μήνες περίμενε ο κλάδος να ανοίξει η εστίαση μετά το αναγκαστικό κλείσιμό του λόγω κορωνοϊού. Αρνητικό ρεκόρ για τον κλάδο για όλη την Ευρώπη, αφού στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες υπήρχαν διαστήματα με ανοιχτά καταστήματα στο κοινό. Αυτή η προσμονή της επανεκκίνησης λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των επαγγελματιών, οι οποίοι υποδέχτηκαν και πάλι πελάτες στα εστιατόρια και τα καφέ τους, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά τους.

***
Πάντως να ξέρετε ότι η χθεσινή ημέρα έφερε προβληματισμό στο υγειονομικό προσωπικό. Κυρίως όταν υπήρξαν πληροφορίες για συνωστισμό στους χώρους εστίασης ή ότι δεν τηρούνταν οι αποστάσεις (διότι προέκυψε μεγάλη πελατεία) και επειδή υπήρξαν καταγγελίες πως ορισμένοι (πελάτες) δεν φορούσαν μάσκες. Απλώς οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, πρέπει να μέτρα να τηρούνται, αφού είναι ακόμα εδώ στον τόπο μας και καραδοκεί.

***

Το εμβόλιο με έσωσε

«Το μόνο που μπορεί να σε σώσει είναι το εμβόλιο», είπε ο Μιχάλης Γιοβανίδης στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που τον επισκέφθηκε μαζί με την  Δόμνα Μιχαηλίδου στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια. Ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης από την Ορεστιάδα είναι ο πρώτος συμπολίτης μας που εμβολιάστηκε τα Χριστούγεννα δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας. Είπε μάλιστα ότι το εμβόλιο τον έχει σώσει και ελπίζει και εύχεται να σώσει και τους υπόλοιπους. Όταν η υφυπουργός Εργασίας πήγε να τον συναντήσει στη Δομή των Μελισσίων και μπήκε στο δωμάτιό του να τον χαιρετήσει τον βρήκε να διαβάζει «Τα Νέα», λέγοντας ότι είναι η μοναδική εφημερίδα που διαβάζει από νεαρή ηλικία. «Ήταν πολύ χαρούμενος που είναι προστατευμένος και μου έκανε εντύπωση η ζωντάνια και ο δυναμισμός που εξέπεμπε» έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μ. Γιοβανίδη.

***

Ήρθε η ώρα των πυραύλων στα Rafale

Ούτε μια μέρα δεν σταμάτησαν την εκπαίδευσή τους στα Rafale οι τέσσερις Έλληνες επισμηναγοί που βρίσκονται στη Γαλλία. Αφού ολοκλήρωσαν τη επίγεια εκπαίδευσή της, πέταξαν στον αέρα, στον γαλλικό ουρανό και τούτες τις ημέρες, μαθαίνω πως εκπαιδεύονται στα οπλικά συστήματα των Rafale. Δηλαδή στα βλήματα Meteor, αλλά και στις αναβαθμίσεις υπαρχόντων (Mica, Scalp EG, AM-39), καθώς και στη λογιστική υποστήριξη. Οι πρώτες παραδόσεις των αεροσκαφών αναμένονται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο το 2021, ενώ στο τέλος του τρέχοντος έτους θα διατίθενται 6 ετοιμοπόλεμα μεταχειρισμένα αεροσκάφη. Τα Rafale, όταν το καλοκαίρι θα έρθουν τα πρώτα στην Ελλάδα και ενταχθούν στις πολεμικές μοίρες  θα πρέπει να φέρουν όλα τα συστήματα και τον οπλισμό που απαιτείται ώστε, όπως λένε στο Πεντάγωνο  επιβεβαιώνοντας έτσι (εάν απαιτηθεί) την  αεροπορική υπεροχή τους.

***

Ο κολυμβητής υπουργός και τα ΜΟΕ

Οσοι βρεθήκατε τούτες τις ημέρες στην παραλίες Παλιό και Κεραμωτή Καβάλας σίγουρα θα προσέξατε έναν μοναχικό κολυμβητή, ο οποίος κολυμπούσε συνεχώς  και επί 40 λεπτά (στα βαθιά) ελεύθερο, ύπτιο και πρόσθιο, ωσάν να έκανε προπόνηση. Οι περισσότεροι αναγνώρισαν τον κολυμβητή που δεν ήταν άλλος από το υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που βρέθηκε το Πάσχα στην εκλογική του περιφέρεια και το έριξε στην προπόνηση και στη κολύμβησή. Αλλά για ποιο λόγο προπονείται; Τι τον περιμένει; Πρώτα απ΄όλα εκκρεμεί η έναρξη των συνομιλιών για την καθιέρωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)  με την Τουρκία, εντός Μαΐου και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην περιμένετε και σπουδαία πράγματα στις συνομιλίες για τα ΜΟΕ, αφού είναι χαμηλής στάθμης. Πρώτα όμως τον υπουργό τον περιμένει η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Τετάρτη), όπου και θα προεδρεύσει του Group 8 του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ήτοι των υπουργών Αμύνης του ΕΛΚ ανάμεσα στους οποίους είναι και της Κύπρου της Γερμανίας της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Εσθονίας). Να είστε βέβαιοι ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας.