Το λίκνο του δυτικού πολιτισμού έχει κατά καιρούς αμέτρητους θρύλους, μυθικούς ή μη. Άνδρες με διάκριση, χαρακτήρα και δύναμη που εδώ και πολύ καιρό έχουν κατοικήσει τα ελληνικά εδάφη. Ένας από αυτούς είναι το «αστέρι» του Ολυμπιακού, ο Μαντί Καμαρά. Ο… Ηρακλής της Superleague. Ένας εξαιρετικά ισχυρός, θαρραλέος και έξυπνος παίκτης που βασίζεται τόσο στην ευφυΐα του όσο και στις δυνάμεις του.

Γεννημένος στις ακτές του Ατλαντικού της Γουινέας, στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Κονακρί, μεγάλωσε σε ένα έθνος μπλεγμένο από αστάθεια με αμέτρητες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Η ποδοσφαιρική εκπαίδευσή του στη Γουινέα ήταν ένα μέσο για να εγκαταλείψει το έθνος, ένα ελπιδοφόρο πέρασμα στη στρεβλωμένη «πραγματικότητα» του πλούτου και της σταθερότητας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τη Γαλλία να είναι ο προορισμός του, όπως και των περισσότερων Αφρικανών.

Η πρώιμη ποδοσφαιρική εκπαίδευση του Κάμαρα τον έφερε αρχικά στην Καλούμ και στη συνέχεια στην Σαντόμπα. Ο Ιούλιος του 2016 είναι ο μήνας που ο Καμαρά έφυγε από τη Γουινέα και πήγε στην Γαλλία για λογαριασμό της Αζαξιό. Τα δύο χρόνια που έμεινε στη Γαλλία ήταν εξαιρετικά.

Ίσως πιο σημαντικό από την απόδοση του ήταν η προσαρμογή στο ποδόσφαιρο ανώτερου επιπέδου, αλλά και σε μια καινούρια χώρα. Ο 24χρονος αγάπησε τη Γαλλία και τον πολιτισμό της, ενώ ήξερε και τη γλώσσα, ένας παράγοντας που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Τον Ιούλιο του 2018 έφτιαξε τις βαλίτσες του για να ταξιδέψει στον Πειραιά, βάζοντας στα ταμεία της γαλλικής ομάδας 2,5 εκατ. λίρες. Αν και ο τότε 21χρονος αναμενόταν να εμφανιστεί ως επιλογή εναλλαγής για τον Ολυμπιακό, έγινε σύντομα βασικός και αναντικατάστατος στους ερυθρόλευκους. Οι εμφανίσεις του με τους Πειραιώτες είναι τόσο καλές που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρων κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως είναι η Μίλαν, η Άρσεναλ και η Ρόμα.

Οι συμπατριώτες του έχουν μια υπερηφάνεια για μια από τις καλύτερες εξαγωγές τους, σε βαθμό που ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της Γουινέας, ο Μουστό Καμαρά, έγραψε ένα τραγούδι για τον μέσο των ερυθρόλευκων. Ένα φοβερό τραγούδι που είναι τόσο διασκεδαστικό όσο το να βλέπεις τον ίδιο στο γήπεδο. Τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στη ζωή δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, οπότε αξίζει να δούμε γιατί μερικές από τις ομάδες που ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης έχουν στα «ραντάρ» τους τον Μαντί Καμαρά.

Η τακτική ευθύνη

Με μια τακτική έννοια, η ο Καμαρά είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός και ευεργέτης του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς επικεντρώνεται στο πλάτος της επίθεσης και στη δημιουργία μεγάλων υπερφορτώσεων που επιβάλλουν ακατάλληλη αμυντική περιστροφή. Ο ρόλος του είναι διττός: η πρώτη φάση αφορά τις ακριβείς πάσες στους ακραίους.

Με απλά λόγια είναι ο άξονας που ενεργοποιεί την τακτική συνέχεια και ποιότητα στους ερυθρόλευκους. Ωστόσο και εκτός κατοχής η ώθηση του είναι εξίσου καθοριστική. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς χρησιμοποιεί μια επιθετική παράταξη που θυμίζει 4-2-4. Ο Καμαρά αφήνεται συχνά να περιπολεί τις κεντρικές περιοχές του γηπέδου ως ένας από τους δύο αμυντικούς μέσους.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν υψηλού επιπέδου «βιοτέχνη», εξοικειωμένο με πολλές ποδοσφαιρικές συναλλαγές, που όμως αντί για να φτιάχνει σωληνώσεις και να κάνει σοβάτισμα, κάνει ακριβείς τάκλιν και πάσες.

Λειτουργεί γύρω από τη μεσαία γραμμή με την τάση να περιπλανηθεί, αλλά όχι στο βαθμό που αποκλείει μια λωρίδα για έναν συμπαίκτη. Μπορεί πριν ξεκινήσει το παιχνίδι στα χαρτιά να φαίνεται πως αγωνίζεται στη μέση του 3 στο 4-3-3 του Ολυμπιακού, αλλά υπάρχει αρκετός χώρος για εκείνον, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί περιστασιακά στα αριστερά του 5-4-1 ή του 4-4-2.

Η αμυντική συνεισφορά

Υπάρχει ιεραρχική φύση των ρόλων των ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, υπάρουν παίκτες όπως ο Καμαρά που συνεισφέρουν και αμυντικά και επιθετικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι εξίσου εξειδικευμένοι και αφοσιωμένοι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Ο Αφρικανός άσος είναι ικανός στο αμυντικό κομμάτι, όμως ακόμα και στο ελληνικό πρωτάθλημα τα αμυντικά του στατιστικά δεν ξεχωρίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος της καλής δουλειάς του απορρέει από την ηθική και τη φυσική του δύναμη.

Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να έχει πολύ σωστά τάκλιν στο παιχνίδι του και έχει την ικανότητα να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Εάν μια ομάδα σκέφτεται να τον αποκτήσει για να συμπληρώσει έναν καθαρά αμυντικό ρόλο μπορεί να απογοητευτεί, καθώς δεν είναι ποδοσφαιριστής που περιορίζεται μόνο σε αυτό το κομμάτι.

Οι πάσες και η δημιουργία ευκαιριών

Ο Καμαρά συνδυάζει λειτουργική και αισθητική όταν πρόκειται για το ποικίλο ρεπερτόριό του. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του περνά ως μέσο μεταφοράς ποδοσφαίρου: μικρά, απλά περάσματα που προχωρούν αργά την μπάλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το μόνο που κάνει καθώς επιδεικνύει τακτικά την τεχνική του ευφυΐα, αλλά μάλλον το «κυρίως πιάτο του» είναι τα περάσματα που αποτελούν τη βάση της κατοχής και του ίδιου του ποδοσφαίρου.

Λειτουργεί ως επικεφαλής ενορχηστρωτής του Ολυμπιακού. Η απόλυτη ακρίβεια των πασών του είναι εντυπωσιακή. Μπορεί να «τρυπάει» την οποιαδήποτε άμυνα από το πουθενά και αποτελεί βασική προσωπικότητα των ερυθρόλευκων στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού, αλλά και στα γκολ πολλές φορές.

Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του 24χρονου γίνεται πίσω από μια επιθετική μονάδα. Ωστόσο, δεν είναι αντίθετος στο να ενταχθεί στην πρώτη γραμμή, ειδικά σε μεταβατικό στάδιο, όπου το ισχυρό του τρέξιμο βοηθά την ικανότητά του να μπει στις περιοχές για να περάσει. Η γρήγορη σκέψη και τα γρήγορα πόδια του τον βοηθούν σε αυτό το κομμάτι.

Το σκοράρισμα

Όταν ο Καμαρά σκοράρει, είναι συνήθως διασκεδαστικό τόσο για το πλήθος όσο και για τους ανθρώπους της ομάδας. Το γεγονός ότι συχνά προτιμάει μακρινά σουτ δυσκολεύει το έργο του στο σκοράρισμα. Ωστόσο, συνήθως βρίσκεται σε περιοχές εκτός του «κουτιού» οπότε είναι λογικό να συμβαίνει αυτό.

Αν και οι προσπάθειες από μακρινή απόσταση μπορεί να είναι χαρακτηριστικές των επιθετικών εκμεταλλεύσεων του, οι καταστάσεις που τροφοδοτούν τον αριθμό των γκολ του προέρχονται από την εγγύτητα στο πλαίσιο του τέρματος.

Κάθε άλλο παρά λίγες είναι οι φορές που βρίσκεται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Μοιάζει να προωθείται αργοποηρημένα, μένοντας ξεχασμένος από την αντίπαλη άμυνα. Αυτή είναι μια μέθοδος σκοραρίσματος που τη χρησιμοποιούν οι καλύτεροι μέσοι παγκοσμίως.

Κίνηση με η χωρίς την μπάλα

Ο Καμαρά ευδοκιμεί τόσο με την μπάλα όσο και χωρίς αυτή όταν βρίσκεται υπό πίεση, καθώς ξέρει να μετακινείται σε χώρους βάσει στρατηγικής ώστε να επωφελείται τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του.

Είναι γρήγορος, δυνατός και διαθέτει εντυπωσιακή ηθική εργασίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ άμεσος στις κινήσεις του, αλλά και επικίνδυνος. Μπορεί να μην έχει την ταχύτητα άλλων παικτών, ώστε να αλλάζει μόνος του τον ρυθμό του παιχνιδιού, όμως φροντίζει να το κάνει με την ευφυΐα του.

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας… απατηλά ομαλός φορέας μπάλας που είναι εξίσου ικανός να ανεβάζει την πίεση και στα δύο άκρα του γηπέδου. Επίσης, όσον αφορά το κομμάτι της ντρίμπλας, μπορεί να μην είναι εξαιρετικός όμως δεν είναι και ο τύπος που θα αναγκαστεί να σπάσει την μπάλα με μια επαφή.

Οι… άστοχες συγκρίσεις

Οι ποδοσφαιριστές πολλές φορές, σωστά η λάθος, συγκρίνονται με τους συμπατριώτες τους. Αυτό γεννιέται κυρίως από τη συζήτηση της εθνικής ομάδας και εξυπηρετεί έναν σκοπό. Ωστόσο, αρχίζει να γίνεται λίγο άβολο όταν οι παίκτες συγκρίνονται λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Με μια γρήγορη ματιά στα ΜΜΕ, θα δει κανείς πως οι παίκτες που έχει συγκριθεί ο Καμαρά είναι οι Γιαγιά Τουρέ, Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ και Τόμας Πάρτει. Πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές οπότε η σύγκριση είναι αναμφίβολα κολακευτική. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτούμε ποια σύνθετη αξία επηρεάζει περισσότερο. Το χρώμα του δέρματος η το στιλ παιχνιδιού;

Μπορεί ο 24χρονος με τους συγκεκριμένους παίκτες να μην έχει πάρα πολλές διαφορές, όμως ο τρόπος παιχνιδιού του έχει αρκετά διαφορετικά στοιχεία, οπότε ποδοσφαιρικά αυτές οι συγκρίσεις είναι άστοχες.

Το μέλλον του

Για μια σύντομη και προσιτή ανάλυση, κάθε σκέλος του παιχνιδιού του απομονώθηκε. Ωστόσο, ένας παίκτης σαν αυτόν είναι αποτελεσματικός, καθώς κάθε πτυχή του παιχνιδιού του ταιριάζει σαν παζλ. Είναι αυτή η ικανότητα να παίζει οποιοδήποτε ρόλο έχει που θα προσελκύσει τα μεγαθήρια και υπέρογκα ποσά.

Το ιδανικό για εκείνον θα είναι να βρεθεί σε έναν σύλλογο που θα έχει το ελεύθερο να κάνει το ολόπλευρο παιχνίδι του. Όπως και να ‘χει το μόνο σίγουρο είναι πως ο Καμαρά βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει μια ακόμη μεγάλη πώληση του Ολυμπιακού σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.