Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση στο πεδίο της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Είναι οριακό το θέμα, ελπίζω να μην πληρώσουμε το χαλάρωμα του Πάσχα, το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολλά και τα θετικά. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Θα έρθουν κι άλλες επιδημίες. Το καλοκαίρι θα είναι υποφερτό. Ίσως τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε το τέλος της πανδημίας. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε και πρώτα τα εμβόλια. Όλος ο κόσμος έγινε ένα τεράστιο εμβολιαστικό εργαστήριο, έχουν γίνει 1 δισ. εμβολιασμοί» σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης σχολίασε και το μεγάλο ποσοστό των νέων που εμβολιάστηκαν: «Οι νέοι όταν τους  βάζεις στο παιχνίδι, δείχνουν την αξία τους. Πολύ σημαντικό να μπουν στο παιχνίδι».

Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, ο ερευνητής σημείωσε στο Open, ότι ο καλός καιρός είναι σύμμαχος αλλά δεν πρέπει να ανοίξουμε άτσαλα. «Θα τελειώσουμε όταν τα κρούσματα πέσουν σε μονοψήφιο αριθμό. Η κυβέρνηση δεν έβαλε ταμπέλες με όρια, όπως θα έπρεπε. Ο μεγάλος εχθρός είναι ο αέρας των εσωτερικών χώρων. Και έχουμε τεχνικές λύσεις για το πρόβλημα αυτό. Ο καλός καιρός βοηθά πολύ, αλλά αν αγκαλιαζόμαστε στις εκκλησίες ή κάνουμε πανηγύρια, θα το πληρώσουμε. Τα νέα στελέχη θα μας ταλαιπωρήσουν», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα εμβόλια είπε ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή. Στο μέλλον θα επικρατήσουν κάποια από αυτά. Τώρα όμως πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε όλα όσα έχουμε. Το Johnson & Johnson είναι πολύ καλό, δεν έχει διαφορά από άλλα εμβόλια. Είναι ψευδοπροβλήματα όσα ακούγονται. Και δεν έχει σημασία αν αργήσει κάποιος την δεύτερη δόση ή αν αναμείξει εμβόλια στις δόσεις. Όμως από Σεπτέμβρη θα πρέπει να κάνουμε κι άλλη δόση, δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό. Θα πρέπει να το κάνουμε κάθε χρόνο. Υπάρχει όμως φως στο τούνελ. Το 1/5 του κόσμου έχει ήδη ξεφορτωθεί τον κορονοϊό».