Τουλάχιστον δεκαέξι ασθενείς με κοροναϊό και δύο νοσοκόμες πέθαναν το πρωί του Σαββάτου στην Ινδία, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε τετραώροφο νοσοκομείο, στο δυτικό ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατ, στο οποίο νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 18 νεκρούς, «συμπεριλαμβανομένων 16 ασθενών και δύο νοσοκόμων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρατζεντρασίνχ Τσουντασάμα, αξιωματικός της αστυνομίας. «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε ΜΕΘ του νοσοκομείου», διευκρίνισε.

Την 23η Απριλίου, πυρκαγιά στη Μουμπάι στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς κοροναϊού. Μερικές μέρες αργότερα, 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα.

Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 διασωληνωμένοι ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομείο, όταν διακόπηκε η χορήγηση οξυγόνου στις συσκευές μηχανικής υποστήριξης εξαιτίας διαρροής.

Το σύστημα υγείας της Ινδίας μαστίζεται από υποχρηματοδότηση επί δεκαετίες και η πανδημία προκαλεί φοβερές ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και νοσοκομειακές κλίνες. Σε κάποιες περιοχές, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των νοσοκομείων.