Στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και σε εργατικά μνημεία σε δεκάδες πόλεις της χώρας κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και εργατικών συνδικάτων τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Επίκαιρο το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα

Στην Αθήνα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και δεκάδων σωματείων και ομοσπονδιών κατέθεσαν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τόπο σύμβολο της εθνικής αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Τα μέλη των σωματείων και του ΚΚΕ ξεκίνησαν με πορεία από το ύψος του ξενοδοχείου Κάραβελ και πορεύτηκαν προς το χώρο του Σκοπευτηρίου με συνθήματα όπως «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή ζήτω η 1η Μάη και η πάλη η ταξική», «Κόκκινη Πρωτομαγιά πρωτοπόρα εργατιά» και «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο. Παραμένει επίκαιρο στη μαχητική λαϊκή αντίσταση απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Παραμένει επίκαιρο στον αποφασισμένο αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα, ένα μέλλον χωρίς την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ένα μέλλον του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Τιμή και δόξα στους 200 της Καισαριανής και σε όλες τις θυσίες του λαού μας» δήλωσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Ανάσταση λαών

«Καλή Πρωτομαγιά σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, σε όλο το λαό μας, σε όλους τους λαούς του κόσμου. Ανάσταση λαών και καλές γιορτές σε όλους και όλες» πρόσθεσε.

«Δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι»

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικες Οργανώσεις. Επίσης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) της περιόδου 1967-1974 και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με το πλήθος να έχει τις γροθιές υψωμένες υπό τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου ενώ ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή και το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 6 Μάη.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ τόνισε: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε.

»Γι’ αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Όπως κάθε χρόνο στεφάνια κατατέθηκαν και στο Πολυτεχνείο στο ιστορικό κτίριο της οδού Πατησίων.

Στεφάνια στο Πασαλιμάνι κατέθεσαν την Πρωτομαγιά το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, εργατικά Σωματεία και φορείς του Πειραιά τιμώντας τους νεκρούς της αιματηρής απεργίας του 1923.

Με πορεία από την πλατεία Κοραή κατέφθασαν στο Πασαλιμάνι όπου έγινε η κατάθεση στο μνημείο. Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Με πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατάθεση στεφάνων από κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, τίμησαν επίσης την εργατική Πρωτομαγιά, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.