Οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί, θεωρούσαν τη νεότερη ηλικιακή ομάδα, μεταξύ 30-39, απρόσιτη και εν πολλοίς αδιάφορη έναντι των εμβολιασμών.

Εκτιμούσαν ότι δεν θα προσέρχονταν, δεν θα ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση των υπευθύνων του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, πέραν πάσης προσδοκίας.

Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των νέων ήταν ασύγκριτα μεγάλο σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες και εξέπληξε τους πάντες.

Μαζική ήταν με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας η ηλεκτρονική αναζήτηση εμβολιαστικών ραντεβού, όπως και τα «κλειδώματα» των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μεσημέρι της δεύτερης μέρας περισσότεροι από 110.000 νέοι είχαν κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν με το όχι και τόσο δημοφιλές εμβόλιο της AstraZeneca, ξεπερνώντας τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί διεθνώς και εδώ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν μάλιστα ότι αντίστοιχη στάση αναμένεται να τηρήσει και η επόμενη ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40-44, η οποία έχει προγραμματιστεί να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της ίδιας εταιρείας. Υπολόγιζαν δε ότι με τον ρυθμό που πάει το πρόγραμμα, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο θα έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 200.000 νεότεροι συμπολίτες μας.

Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, η νεότερη γενιά, που τόσο είχε επικριθεί και λοιδορηθεί για συμμετοχή σε κορωνοπάρτι και δήθεν αντικοινωνική συμπεριφορά στους πολλούς μήνες της υγειονομικής κρίσης, δείχνει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που ορισμένοι θέλησαν να της φιλοτεχνήσουν.

Οι νέοι αποδεικνύονται εν τέλει πιο υπεύθυνοι έναντι του κοινωνικού συνόλου και ιδιαιτέρως έναντι των ηλικιωμένων και των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού. Και βεβαίως έναντι των ιδίων και της συμμετοχής τους στην κοινή μας δημόσια ζωή.

Προκύπτει επίσης ότι έκλεισαν τα αφτιά τους στις «σειρήνες» των ψεκασμένων αντιεμβολιαστών και αρνήθηκαν τα κηρύγματα του πλήθους των πολιτευομένων αρνητών και των αγοραίων τηλεπωλητών που περιφέρουν τα απίθανα «ματζούνια» και την ανίκητη βλακεία τους.

Αντιθέτως, έδειξαν εμπιστοσύνη στις εκκλήσεις και στις αναφορές της εγχώριας και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, φανέρωσαν επίσης ότι είναι καλύτερα και πιο βαθιά ενημερωμένοι, κατανοούν και δεν αψηφούν, όπως πολλοί νομίζουν, τον πανδημικό κίνδυνο, δεν είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική τους υγεία, ούτε των δικών τους ανθρώπων.

Και το σημαντικότερο όλων, μετέδωσαν με ευθύ και καθαρό τρόπο τον πόθο και την επιθυμία τους για ελεύθερη, δημιουργική και ανοιχτή ζωή, χωρίς περιορισμούς, αναστολές και επιφυλάξεις.

Το απελευθερωτικό μήνυμα που εξέπεμψαν ήταν ίσως το πιο ελπιδοφόρο τούτων των τόσο αγωνιωδών μα και αναστάσιμων ημερών.

Δηλώνει, αν μη τι άλλο, τη θέληση και τη δύναμη της νέας γενιάς να πάρει τις τύχες στα χέρια της, να αναλάβει το όποιο ρίσκο και το όποιο κόστος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και να ξεπεραστεί το ταχύτερο τούτη η τόσο απρόσμενη και ασύμμετρη απειλή. Και μαζί βεβαίως την αγωνία της για γρήγορη απαλλαγή και ταχεία κατά το δυνατόν προπαρασκευή του μέλλοντος.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επεξεργαστούν το ευθύ και καθαρό μήνυμα των νέων. Να το αξιολογήσουν καταλλήλως και να ενσωματώσουν δράσεις στις πολιτικές τους. Με τους νέους θα προχωρήσει η χώρα, αυτοί κυρίως θα επωμισθούν, αυτοί θα σηκώσουν το βάρος της εξόδου και από αυτή την κρίση.

                                                                                                                                               ΤΟ ΒΗΜΑ