Τα κόκκινα, χρυσά και τιρκουάζ αβγά  Fabergé, στολισμένα με διαμάντια, σμαράγδια και ρουμπίνια, έστελναν εκτυφλωτικές λάμψεις, έτσι όπως ο ζεστός, ανοιξιάτικος ήλιος «τρύπωνε» μέσα από τα παράθυρα, στο μεγάλο σαλόνι.

Ο μπάτλερ Σουλπίκιος φόρεσε με προσοχή τα κατάλευκα γάντια του. Αγγιξε απαλά το τιρκουάζ αβγό-μπιμπελό που έφερε στην επιφάνειά του ρουμπίνια Μπούρμας. Σκέφθηκα ότι ένα τέτοιο πολύτιμο αντικείμενο δεν το «πιάνεις» ποτέ με γυμνά χέρια. Μοιάζει τόσο εύθραυστο έτσι όπως οι σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι θυμίζουν ότι αγοράστηκε από εμβληματική γκαλερί της Μόσχας, σε ένα απίστευτο ποσό.

Μια gallery από την οποία συνήθιζε να αγοράζει εκπληκτικά  Fabergé και σπάνιες εικόνες η Ντάσα Ζούκοβα, πρώην κυρία Ρόμαν Αμπράμοβιτς και νυν κυρία Σταύρου Νιάρχου…

Η Ντάσα είχε από τα εφηβικά της ακόμα χρόνια αδυναμία στις πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Αργότερα δημιούργησε την αίθουσα «Garage» με μοντέρνα κυρίως έργα τέχνης, η λατρεία όμως στις συγκεκριμένες εικόνες παρέμεινε αναλλοίωτη στον χρόνο.

Οι επισκέψεις της τα καλοκαίρια στα μοναστήρια της Κεφαλλονιάς και οι μακρές, ενδιαφέρουσες συζητήσεις της με ιερωμένους (γνωρίζει την ιστορία του Βυζαντίου) είναι γνωστές.

Αφησα το βλέμμα μου να «ταξιδέψει» στη θάλασσα που έβλεπες να απλώνεται μπροστά σου. Το σπίτι στη Βουλιαγμένη είναι στο πλέον προνομιακό σημείο. Νομίζεις ότι αν απλώσεις τα χέρια σου θα αγγίξεις τα τιρκουάζ νερά, όμοια σχεδόν με την επιφάνεια του αβγού Fabergé.

Η συλλογή βγήκε από τα «σεντούκια» του μινιμαλιστικού ύφους mansion για το εορταστικό, πασχαλιάτικο gathering…