Αν αξίζει κάτι να κρατήσει κανείς από την παρουσίαση του σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας  είναι το κεφάλαιο για τους «πρόδρομους δείκτες επανεκκίνησης» που φανερώνουν ότι το 2021, αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο εμβολιασμός του ενεργού πληθυσμού και φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας, μπορούμε να ελπίζουμε πως θα βγούμε από την ύφεση στην οποία βρισκόμαστε περισσότερο από έναν χρόνο.

Κανένας δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τα δεδομένα που κάνουν αισιόδοξο τον υπουργό των Οικονομικών:

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, με το 57% να προέρχεται από τα νοικοκυριά. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση μέσω της κατανάλωσης.

Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής.

Ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

Σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές και διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.

Πρόβλεψη για ενίσχυση του τουρισμού, σε σχέση με το 2020. Οπως είπε, στο χειρότερο σενάριο εκτιμά να προσεγγίσουμε το 40% των εσόδων του 2019, από 25% το 2020 (+3 δισ. ευρώ).

Προκαταβολή και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα οδηγήσει σε ενίσχυση της προσφοράς.

Αν θέλει όμως ο κ. Σταϊκούρας εκτός από αισιόδοξος να είναι και αξιόπιστος, ίσως θα έπρεπε να σταθεί και στα προβλήματα τα οποία αφήνει η πανδημία και δεν θα λυθούν ως διά μαγείας.

Κι αυτά, που επίσης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, είναι:

l Επανεμφάνιση υψηλού «δίδυμου ελλείμματος» 6,7% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και 9,7% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση, στο τέλος του 2020.

l Εκτίναξη πρωτογενούς ελλείμματος στα 5,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

l Δημόσιο χρέος 341 δισ. ευρώ ή 205% του ΑΕΠ.

l Ιδιωτικό χρέος στην Εφορία 108 δισ. ευρώ!

l Οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών στα Ταμεία 37 δισ. ευρώ!

Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Ας συμφωνήσουμε ότι για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται κάτι περισσότερο από αισιοδοξία…

Καλή Ανάσταση!