Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που θα αναδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν τα στελέχη της διοίκησης του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της Total, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Γάλλοι ετοιμάζονται να έρθουν στη χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο δίμηνο του καλοκαιριού με πιθανότατη ημερομηνία την 20η Ιουλίου. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην Αθήνα να φτάσουν μέλη της ανώτερης βαθμίδας της διοίκησης της Total, όπου θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης.

Η επίσκεψη, όπως αναφέρουν πηγές, επιβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η Total είναι διαχειριστής (operator) κοινοπραξίας που συμπληρώνεται από την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια και έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία να προγραμματίζει από τον ερχόμενο Οκτώβριο την εκκίνηση σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό Δημόσιο.

Παρά το κλίμα αποεπένδυσης των πετρελαϊκών ομίλων διεθνώς και εγχώρια από τον τομέα του upstream, οι Γάλλοι της Total φέρονται όχι μόνο να μην εγκαταλείπουν τις δύο παραχωρήσεις αλλά να προχωρούν κανονικά στην εκτέλεση των ερευνητικών τους προγραμμάτων. Σε μία περιοχή, μάλιστα, όπου η ελληνική κυβέρνηση με σύμμαχο τη γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό αλλά και να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου. Στα μελλοντικά, άλλωστε, σχέδια του αγωγού EastMed, είναι και η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από πιθανά κοιτάσματα νότια της Κρήτης.

Η «καθαρή» ενέργεια

Η Total όμως αναπτύσσει και ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα στην «καθαρή» ενέργεια. Για την περίοδο 2022-2025 έχει προϋπολογίσει ετήσιες επενδύσεις 13 με 16 δισ. δολ., εκ των οποίων το 20% θα κατευθυνθεί σε ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα έχει στοχεύσει έως το 2025 στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 35 GW.

Ο γαλλικός όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 33% στην εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την TOTAL EREN, η οποία ιδρύθηκε από τον Πάρη Μουράτογλου. Διεθνώς έχει υπό λειτουργία και κατασκευή 3,3 GW συστήματα ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα η εταιρεία λειτουργεί έργα 350 MW.

Η επενδυτική έκρηξη στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ δεν αποκλείεται να αποτελεί στόχο περαιτέρω ανάπτυξής τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ