Σε διπλή ύφεση εισήλθε η Ευρωζώνη, καθώς οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών και τα lockdowns λόγω της πανδημίας φρέναραν την ανάκαμψη.

Όπως προκύπτει από την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι μείωσης  κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,8%.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ετήσια μείωση 0,8% και ετήσια πτώση 2%

Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται κυρίως στην τριμηνιαία μείωση κατά 1,7%, του γερμανικού ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η Γερμανία αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, καθώς είναι η ισχυρότερη οικονομία.

Η εικόνα αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από την τριμηνιαία ανάπτυξη 0,4% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία.

Η Eurostat εκτιμά επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν 0,6% από μήνα σε μήνα τον Απρίλιο σημειώνοντας αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 10,3% σε ετήσια βάση, η οποία αντιστάθμισε την πτώση 0,4% σε ετήσια βάση στο κόστος των μη μεταποιημένων τροφίμων.

Πηγή ot.gr