Σε έναν αγώνα δρόμου για τη θωράκιση του πληθυσμού από τον κορωνοϊό, έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, ενεργοποιώντας σχεδόν ταυτόχρονα τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε όλες τις παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού. Ο αριθμός των πολιτών της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, είναι εντυπωσιακός, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τα ραντεβού τα 200.000 (και για τις δύο δόσεις). Δηλαδή περισσότεροι από 100.000 30ντάρηδες ζήτησαν να εμβολιαστούν, σκορπώντας ικανοποίηση στις οικογένειές τους αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ίσως να θα είναι τα πιο σημαντικά ραντεβού που έδωσαν στη ζωή τους, για τη ζωή τους. Η συμμετοχή συνεχίζεται.

Να σημειώσω εδώ ότι στην πλατφόρμα αυτή ανήκουν πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Αλλά όπως μου είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους το γεγονός ότι στο πρώτο 24ωρο έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν πέραν τω 100.000 30ντάρηδων και μάλιστα γνωρίζοντας πως θα εμβολιασθούν με AstraZeneca θεωρείται ποσοστό ικανοποιητικό. Τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 40-44 ετών, επίσης μόνο με AstraZeneca. Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 ετών, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, ενώ από τις 5 Μαΐου ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson. Για όσους δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει, αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, σε λίγο θα γίνει και εδώ όπως το Ισραήλ. Φτάνει να υπάρχουν τα εμβόλια. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε:

***

Ο εμβολιασμένος μέσα στην οικογένειά του

Μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μπορεί να μειώσει περίπου στο μισό τον κίνδυνο να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος τον κορωνοϊό στα άλλα μη εμβολιασμένα μέλη του ίδιου νοικοκυριού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής έρευνας, που είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με το πώς η εμβολιαστική ανοσία επηρεάζει την μεταδοτικότητα του ιού.

***

Και χάπι κατά του κορωνοϊού

Στις αισιόδοξες ειδήσεις περιλαμβάνεται και η αναγγελία για ένα χάπι κατά του κορωνοϊού. Μιλώντας στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, επισήμανε ότι η αντιική θεραπεία αναμένεται να είναι αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Μπουρλά εξήγησε ότι η εταιρεία του πραγματοποιεί δοκιμές σε δύο αντιικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων χορηγείται ενδοφλεβίως και το δεύτερο από το στόμα. Ένα χάπι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το οποίο θα μπορεί να λαμβάνεται και στο σπίτι όταν πρωτοεμφανίζεται η νόσος, ενδεχομένως να έχει διαθέσιμο προς χρήση μέχρι το τέλος του 2021 η Pfizer..

***

Το στικάκι με τις 4.100 σελίδες του Ταμείου Ανάκαμψης

Με ένα στικάκι προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντάς της ότι στο στικάκι αυτό περιέχει την είδηση της ημέρας. Πρόκειται για το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο απεστάλη ήδη και αναρτήθηκε στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενα σχέδιο, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι παραπάνω από 4.100 σελίδες και το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στη ψηφιακή μετάβαση ώστε να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει ακόμα ζητήματα κοινωνικής ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας.. Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό μας Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Το Σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες.

***

Έγραψαν 4.100 σελίδες χωρίς να… τσακωθούν

Αυτές τις 4. 00 σελίδες ποιος αλήθεια τις διάβασε; Ή εάν μπόρεσε ή είχε τον χρόνο να τις διαβάσει; Ρώτησα τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και μου είπε πως ήταν δύσκολο να συνταχθούν τόσες χιλιάδες σελίδες από έναν άνθρωπο και μπορεί να μην τις διάβασαν όλες ούτε οι συντάκτες τους. Ωστόσο, όπως μου είπε ο κ. Αλέξης Πατέλης, τα πέντε στελέχη που συνεργάστηκαν για αυτές, ήτοι Σκυλακάκης, Σκέρτσος, Αργυρού, Μαντζούφας και Πατέλης είχαν ένα πρωτόγνωρο asset: «Συνεργάστηκαν ειρηνικά χωρίς ποτέ να… τσακωθούν ούτε μία στιγμή μεταξύ τους» Κάτι που το σχολιάζει με υπερηφάνεια ο κ. Πατέλης εάν λάβει κανείς υπόψη τι ίσχυε έως τώρα στο ελληνικό δημόσιο. Και όχι μόνον δεν τσακώθηκαν μεταξύ τους, αλλά τα κατάφεραν (μετά από προσπάθεια βεβαίως) να μην τσακωθούν ούτε με τα υπουργεία με τα οποία συνεργάστηκαν.

***

Ο Στουρνάρας και οι γυναίκες με τους λύκους

Αυτό το Πάσχα δεν έχει μετάβαση στην Σύρο, ούτε περιπάτους στις παραλίες του νησιού, ούτε Πινγκ πονγκ με πιτσιρικάδες, αλλά, λόγω καραντίνας ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας θα μείνει στην Αθήνα. Διαβάζοντας λέει βιβλία. Τι όμως; Του έφερε ένα βιβλίο η κόρη του η Νεφέλη (που είναι κοινωνιολόγος) και που έχει παράξενο τίτλο: «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους. Μύθοι και Ιστορίες για το Αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας». Και παράξενο περιεχόμενο, θα πρόσθετα, για έναν κεντρικό τραπεζίτη. Αλλά δεν θα μείνει μόνον σε αυτό το βιβλίο. Ήδη προμηθεύτηκε τα Απομνημονεύματα του Κωνσταντίνου Τσάτσου Αφορισμοί και Διαλογισμοί και θα πέσει όπως μου είπε με τα μούτρα πασχαλιάτικα στη μελέτη. Αλλά μετά τη Μ. Πέμπτη, γιατί την ημέρα αυτή έκλεισε το ραντεβού του για εμβόλιο.

***

Όταν ο Τσίπρας μπερδεύει τον Παπαδάκη με τον Μητσοτάκη

Με ένα… απρόοπτο συνδυάστηκε η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στη δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με τις «εκκαθαρίσεις» στο Δημόσιο, απευθύνθηκε στον παρουσιαστή Γιώργο Παπαδάκη, με την προσφώνηση «κύριε Μητσοτάκη». Ο έμπειρος δημοσιογράφος… κουνήθηκε από τη θέση του, με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει: «Είπαμε να είμαστε χαλαροί, αλλά όχι κι έτσι» και τον Γιώργο Παπαδάκη να συμπληρώνει: «Το παρακάνατε κύριε πρόεδρε. Με όλο τον σεβασμό, αλλά το παρακάνατε».

***

Ο στρατηγός Φλώρος και το Πολεμικό Ναυτικό που απλώνεται στη Μεσόγειο

Θέλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος να στείλει τις πασχαλινές ευχές του στους κυβερνήτες και στο πληρώματα των πολεμικών πλοίων που είναι απλωμένα σε όλη τη Μεσόγειο. Πήγε λοιπόν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), στην Αγία Παρασκευή, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ, καθώς ο Αρχηγός ΓΕΝ απουσίαζε στην Κρήτη. Μέσω τηλεδιασκέψεως, συνομίλησε με τους κυβερνήτες της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», που εκτελεί «φυλακή σκοπούντος πλοίου» στο Αιγαίο, της φρεγάτας «ΕΛΛΗ», που ναυλοχεί στον Ναύσταθμο Κρήτης ως μέρος της Δυνάμεως Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ), της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» που συμμετέχει στην επιχείρηση IRINI στη Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και της φρεγάτας «ΚΑΝΑΡΗΣ», που συμμετέχει στην επιχείρηση UNIFIL στην Ανατολική Μεσόγειο, και να δώσει κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση και φυσικά να ανταλλάξει και ευχές. Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους κυβερνήτες των πλοίων για το έργο το οποίο επιτελούν στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αναδεικνύοντας το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Έπονται και ευχές, όπως μαθαίνω και στους κυβερνήτες των υποβρυχίων, αυτών που πλέουν αόρατα σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο..

***

Φυσιοθεραπευτής για τον «Λουκά»

Δυναμώνει ημέρα με την ημέρα, όπως με πληροφορούν, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού. Η πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας του επέφερε πολλά προβλήματα και αδυναμία, ακόμη και να περπατήσει. Μαθαίνω επίσης από τις φυλακές, ότι τις πρώτες ημέρες της επιστροφής του στον Δομοκό ο «Λουκάς» της «17Ν» περπατούσε ορισμένα μέτρα και στη συνέχεια κυκλοφορούσε με καροτσάκι. Εδώ και δύο εβδομάδες ο Κουφοντίνας έχει και… προσωπικό φυσιοθεραπευτή ο οποίος του κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Έτσι, λένε οι πηγές μου στις φυλακές, ακυρώνονται και τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του περί παραβίασης των δικαιωμάτων του. Τουναντίον, ο ίδιος ο Κουφοντίνας δείχνει να συνεργάζεται απόλυτα και να έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της φυλακής, προσέχοντας ιδιαίτερα την υγεία του.

***

Το παρασκήνιο από την πενταμερή

Θα σας ταξιδεύσω τώρα στη Γενεύη, όπου υπάρχει αρκετό παρασκήνιο, όπως οι εκεί πράκτορές μου με πληροφορούν από την πενταμερή για το Κυπριακό. Πρώτα απ΄όλα θέλω να σας πω ότι σε περίπτωση αποτυχίας, τότε είναι πολύ πιθανόν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να μεταβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να καταθέσει την εντολή που έλαβε. Τούτο πιθανότατα να συμβεί μόνον εάν δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση για συνέχιση του διαλόγου, κάτι που κανείς δεν εύχεται. Για να ξέρετε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφόρηση από την Γενεύη, κατά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, φέρεται να του διαμήνυσε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Και κάτι ακόμα. Υπάρχει πλήρης συντονισμός κινήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία.

Πέραν όμως τούτου, υπήρχαν συναντήσεις (στο περιθώριο) ανάμεσα στο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αν και δεν αναγνωρίζει τον κ. Αναστασιάδη ως πρόεδρο της Κύπρου, ωστόσο συνομίλησε για λίγο μαζί του αφού τον χαιρέτησε δια μπουνιάς. Αλλά συνέβη και ένα απρόοπτο που δείχνει ,όπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία την επιμονή των Τουρκοκυπρίων για δύο κράτη; Σύμφωνα με την Χουριέτ ο Τ/κ ηγέτης είχε πάει στη δεξίωση που παρέθεσε ο Γ.Γ, του ΟΗΕ με λευκή μάσκα αλλά όταν είδε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φορά τη μαύρη μάσκα με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας έβγαλε κι εκείνος από τη τσέπη του τη μάσκα με τη σημαία της ‘τδβκ’ και τη φόρεσε.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» το θέμα της παράτασης των διαπραγματεύσεων για μια μέρα το έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και εξαρτάται από τη σύγκλιση των απόψεων των πλευρών. σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε στον Ερσίν Τατάρ τα ακόλουθα: 1. Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του. 2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν δύο κράτη. 3. Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.