Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η πρόταση που θα υποβάλει προς τις εθνικές κυβερνήσεις των 19 κρατών-μελών που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, προκειμένου να εγκρίνουν τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Η δημόσια διαβούλευση στην οποία έθεσε το ζήτημα η ΕΚΤ ολοκληρώθηκε, και το μείζον πρόβλημα που φάνηκε πως απασχολεί εν προκειμένω τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς τους.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι έλαβε 8.200 απαντήσεις και προτάσεις από πολίτες και επιχειρήσεις της ευρωζώνης αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος. Και σημείωσε ότι πολλές από τις απαντήσεις συνέβαλαν σημαντικά από τεχνικής απόψεως, καθώς υπέδειξαν σημαντικές λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ψηφιακού ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε ότι το 43% του συνόλου των συμμετασχόντων στη δημόσια διαβούλευση επισήμαναν την πολιτική απορρήτου ως το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί.

Ωστόσο την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικότητας δεν την εννοούν ως απόλυτη ανωνυμία του συναλλασσόμενου με το ψηφιακό νόμισμα. Μόνο ένας στους 10 θεωρεί ότι οι ανώνυμες συναλλαγές αποτελούν κεφαλαιώδες ζήτημα ενός ψηφιακού νομίσματος. Ως δεύτερο σε σπουδαιότητα μέλημα της ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι θεωρούν (σε ποσοστό 18%) τη διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών.

Χωρίς Διαδίκτυο

Το 11% των ερωτηθέντων προέβαλε την ανάγκη να είναι εύκολο στη χρήση του το ψηφιακό ευρώ, ενώ το 9% θεωρεί ότι οι συναλλαγές δεν πρέπει να επιβαρύνονται με προμήθειες και το 8% σημειώνει ως κορυφαία την ανάγκη να είναι δυνατή η χρήση του ψηφιακού ευρώ δίχως να πρέπει ο συναλλασσόμενος να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα γίνει από κοινού με τους ευρωπαίους πολίτες και ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνων. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα απαντά στις προσδοκίες των πολιτών που ανέδειξε γλαφυρά η δημόσια διαβούλευση» είπε χαρακτηριστικά ο Πανέτα.

Το χρονοδιάγραμμα της «κυκλοφορίας» του ψηφιακού ευρώ, που θα γίνει βέβαια παράλληλα με το φυσικό ευρώ που γνωρίζουμε, έχει ορίζοντα τετραετίας υπό την προϋπόθεση ότι, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το καλοκαίρι οι εθνικές κυβερνήσεις των «19» θα δώσουν το πράσινο φως για τη δημιουργία του.

Το ψηφιακό γουάν

Η μοναδική χώρα που έχει εισαγάγει δοκιμαστικά την παράλληλη κυκλοφορία κρυπτονομίσματος είναι η Κίνα με το ψηφιακό γουάν. Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα θα διαφέρουν από το Bitcoin, το Ethereum και τα άλλα που ήδη κυκλοφορούν επειδή θα είναι συνδεδεμένα με τα εθνικά νομίσματα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές επενδύσεις. Δεν θα λειτουργούν δηλαδή ως αντιστάθμισμα του επενδυτικού κινδύνου στις αγορές συναλλάγματος, όπως σημειώνει ο αναλυτής του BBC Φεϊζάλ Ισλάμ. «Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων επενδύουν σ’ αυτά λόγω του σκεπτικισμού τους για τις κινήσεις και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών» εξηγεί ο Ισλάμ.

Σκέψεις για «Britcoin» από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία ψηφιακών εθνικών νομισμάτων έχουν εκδηλώσει πολλές Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από ομάδα ειδικών να εξετάσουν τη δυνατότητα υιοθέτησης ψηφιακού νομίσματος και να εκθέσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προοιωνίζεται μια τέτοια προοπτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θα «κυκλοφορεί» παράλληλα με τη στερλίνα και δεν θα την αντικαταστήσει είτε στις φυσικές συναλλαγές είτε στις τραπεζικές καταθέσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε ότι αν υιοθετηθεί ψηφιακό νόμισμα, η ισοτιμία του θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη στερλίνα. «Η αξία δηλαδή 10 Ψηφιακών Νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) θα είναι ίση με την αξία ενός χαρτονομίσματος των 10 στερλινών», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.

Ρεπουμπλικανοί και Γουόλ Στριτ ανησυχούν για τον πληθωρισμό

Εντονες πληθωριστικές ανησυχίες προκαλούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και σε παράγοντες της Γουόλ Στριτ τα άνευ προηγουμένου πακέτα των 6 τρισ. δολαρίων που έχουν εξαγγείλει η Fed και οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, νυν και πρώην, για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την πανδημική κρίση και τη στήριξη των πλέον ευάλωτων Αμερικανών.

Ενας «παλιόλυκος» της Γουόλ Στριτ, ο πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας Independent Strategy Ντέιβιντ Ρος, μιλώντας στο CNBC εκτίμησε την περασμένη Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο και να φθάσει στο 3% ή 4% στα μέσα του επόμενου έτους.

Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τη Fed να αυξήσει αισθητά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος δανεισμού και να διακινδυνεύσουν οι ΗΠΑ μια κρίση χρέους.

Λίγες ώρες νωρίτερα το Reuters είχε δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα την απαντητική επιστολή του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ρικ Σκοτ, με την οποία ο γερουσιαστής εξέφραζε τις ανησυχίες των συναδέλφων του. «Δεν επιδιώκουμε να υπερβεί ο πληθωρισμός πολύ το 2%, ούτε να διατηρηθεί επί μακρόν έστω και λίγο υψηλότερος από το 2%» σημειώνει ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Πάουελ διαβεβαιώνει τον γερουσιαστή ότι «η Fed είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διπλή αποστολή της, να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών» και ότι σε κάθε περίπτωση «διαθέτει τα εργαλεία» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν ανακύψει. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ανεβαίνει και ότι ο πρόεδρος Πάουελ συνεχίζει να αγνοεί το διογκούμενο αυτό πρόβλημα» σχολίασε το γραφείο του γερουσιαστή Σκοτ στο Reuters. Την Τρίτη και την Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Fed.