Στη συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στο λιμάνι του Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ ενώ μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για τη σύνταξη και υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο υπηρεσιών.

Νωρίτερα είχαν επισκεφθεί, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Θεόδωρο Κλιάρη, δυο σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής που βρίσκονται στον Πειραιά και τη Μεγάλη Πέμπτη τα πληρώματα τους αναμένεται να πάρουν μέρος σε άσκηση έρευνας – διάσωσης στα νερά του Σαρωνικού μαζί με έλληνες λιμενικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κοινές ασκήσεις των δύο σωμάτων ασφαλείας αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο. Επίσης έριξαν στη θάλασσα στεφάνι για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ με το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό και επιχειρησιακά μέσα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα σκάφη που είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε σήμερα, αποτελεί έναν κορυφαίο οργανισμό Ακτοφυλακής παγκοσμίως. Παράλληλα, η Ελλάδα, βρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο. Η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι επιχειρησιακές τους ικανότητες, ο επιτελικός σχεδιασμός, το αίσθημα ευθύνης που τα διακατέχει, καθώς και ο σεβασμός τους στο Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή, διασφαλίζουν την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων μας και την αποτελεσματική άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στις θάλασσές μας.»

Τόσο ο αμερικανός πρέσβης όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησαν και για τη πρόσφατη συνεργασία του γραφείου της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ με το Λιμενικό Σώμα που είχε ως αποτέλεσμα της κατάσχεσης 46 κιλών και 710 γραμμαρίων κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο στην Κόρινθο.

«Η επίσκεψη του Αρχηγού της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Ναυάρχου Karl Schultz , στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών. Αποτέλεσμα συνεργασίας, ήταν η προχθεσινή πετυχημένη επιχείρηση εντοπισμού και κατάσχεσης 46,7 κιλών κοκαΐνης σε πλοίο στην Κόρινθο. Το Λιμενικό Σώμα και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, η γνωστή DEA, πέτυχαν μια ακόμα νίκη απέναντι στους εμπόρους του θανάτου» επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκης.