«Ανάσες ελευθερίας» για ένα… πιο ελεύθερο Πάσχα -σε σχέση με πέρσι- επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, αφού πλέον μετά από 6 μήνες lockdown η τεράστια κούραση των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που από αύριο ως πρώτη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, από μόνο τα Σαββατοκύριακα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσει η… χαλάρωση των μέτρων την Κυριακή του Πάσχα, όπου θα επιτραπεί το πασχαλινό τραπέζι με δύο οικογένειες, έως 9 άτομα, σε εσωτερικό χώρο και 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το άνοιγμα της εστίασης, του κλάδου που έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλους, τη Δευτέρα του Πάσχα, πάντα φυσικά με αυστηρά μέτρα.

Όλα τα παραπάνω, έχουν στόχο την ομαλή έξοδο της χώρας από το lockdown, για ένα «ασφαλές Πάσχα» και στόχο ένα «ελεύθερο καλοκαίρι». Μάλιστα τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο θέλουν, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρήσουν κανονικά, από τις 15 Μαΐου, όταν και αναμένεται να πούμε «αντίο» στο lockdown, η λέξη αυτή να αποτελεί πλέον μόνο μια δυσάρεστη ανάμνηση.

Παράταση ζωής για τα SMS στο 13033

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως τα SMS για τις μετακινήσεις μας παραμένουν σε ισχύ μέχρι 15 Μαΐου (όπου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και ανοίγει ο τουρισμός).

Ανοίγουν καφέ και εστιατόρια με κωδικό 6

Έτσι, από τη Δευτέρα του Πάσχα για τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα εστίασης και καφέ, θα πρέπει να στέλνουμε τον κωδικό 6 στο 13033.

Στα εστιατόρια και καφέ επιτρέπεται η χρήση μονάχα των υπαίθριων χώρων και μόνο για καθήμενους ενώ για όλη την διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, δεν επιτρέπεται η μουσική ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00.

«Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 23:00 ακριβώς» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ πρόσθεσε πως αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία για τους ΚΑΔ αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε αυτά.

Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Ωστόσο, από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις (από δήμο σε δήμο) εντός της Περιφερειακής Ενότητας και για τις καθημερινές, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

«Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά. Μια Μεγάλη Εβδομάδα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες στις Εκκλησίες μας, με την τήρηση όμως μέτρων, που στόχο έχουν να προστατεύσουν εμάς αλλά ιδιαίτερα τους γύρω μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Υπενθυμίζεται πως για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα ισχύουν αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά με επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Ωράριο ακολουθιών τη Μεγάλη Εβδομάδα:

  • Μεγάλη Πέμπτη: 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή: 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο: 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα: 18:30

Πώς θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου

Αναφορικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως:

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

«Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Για αυτό και φέτος το μήνυμα της Ανάστασης είναι πιο δυνατό από ποτέ. Αυτή τη φορά ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας θα είναι το μήνυμα της μεγάλης μας νίκης» ανέφερε ο Ν. Χαρδαλιάς.