Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Γενεύη οι διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος φέρεται να ξεκαθάρισε στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ότι τα περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, δεν είναι αποδεκτά.

Ειδικότερα, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, επεσήμανε, σύμφωνα με το sigmalive, τα ακόλουθα:

α) Η λύση 2 κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του

β) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

γ) Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Το σημερινό πρόγραμμα

Στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της Πενταμερούς συμμετέχουν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, από την Ελλάδα ο Νίκος Δένδιας, από τη Βρετανία ο Ντομινίκ Ράαμπ και από την Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν το πρωί στο Παλάτι των Εθνών,  και η διάσκεψη ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών. Δεν θα υπάρχει δευτερολογία και συζήτηση.

Θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 8 το βράδυ. Στις 10 το βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει δείπνο με συμμετοχή του επικεφαλής κάθε αντιπροσωπείας συν ενός ακόμα ατόμου από κάθε αντιπροσωπεία.