Τούτες τις άγιες ημέρες η σκέψη όλων μας πηγαίνει κατευθείαν στους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη της ζωής στις ΜΕΘ. Αλλά και στους αρνητές του εμβολίου ή σε αυτούς που για τον έναν ή άλλο λόγο δεν θέλησαν, όταν ήρθε η σειρά τους να εμβολιασθούν.

Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια επίσκεψη στις ΜΕΘ θα πείσει ακόμα και τους πλέον δύσπιστους για την αξία του εμβολίου: Στις ΜΕΘ, λοιπόν, του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς της χώρας, στο Σωτηρία, οι απομείναντες κενές κλίνες, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, είναι ελάχιστες. Μετριούνται, θα έλεγε κανείς, στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εάν όμως κανείς κοιτάξει μέσα στις ΜΕΘ, εκεί όπου υπάρχουν οι διασωληνωμένοι, θα διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία τους είναι ηλικίας 70-80 ετών.

Καλά θα πείτε όλοι αυτοί που δίνουν τώρα τη δική τους μάχη, απομονωμένοι και διασωληνωμένοι, μέσα στις ΜΕΘ, δεν είχαν εμβολιαστεί; Αφού είχε έρθει η σειρά τους. Το τραγικό (ίσως και μοιραίο λάθος), όπως μου λένε οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Σωτηρία. είναι ότι οι περισσότεροι δεν είχαν εμβολιασθεί. Απέφυγαν ή δεν θέλησαν, όπως μου εξηγούν οι θεράποντες γιατροί των ΜΕΘ του Σωτηρία να εμβολιασθούν όταν άνοιξε η πλατφόρμα τους και κλήθηκε η σειρά τους.

Και ξέρετε πως μερικοί το δικαιολόγησαν στις νοσηλεύτριες προτού διασωληνωθούν; «Ήθελα αλλά τελικά δεν το αποφάσιζα» ή « σκεφτόμουν να κάνω το εμβόλιο», ή «το ξέχασα» ή ακόμα «είχα δουλειά εκείνη την ημέρα». Μαθαίνω λοιπόν ότι μετά απ΄όλα αυτά και μετά τις δικαιολογίες του τύπου «το σκεφτόμουν αλλά τελικά δεν το έκανα», ότι αρχίζει από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών μια πιο επιθετική πολιτική για την προώθηση των εμβολιασμών, ώστε έως τον Ιούνιο να εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το νέο σύνθημα; «Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο».

***
Ο εμβολιασμός τω νεότερων της κυβέρνησης

Με το που άνοιξε όμως η πλατφόρμα των τριαντάρηδων, έως το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης κλείστηκαν 80,000 ραντεβού για 40.000 πολίτες, με διαβεβαιώνει ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Να σκεφτείτε ότι μόνον το βράδυ τη Μεγάλης Δευτέρας κλείστηκαν 60.00 ραντεβού. Τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο η πλατφόρμα για την ομάδα 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Έτσι εμβολιάστηκε και το νεότερο μέλος του κυβερνητικού σχήματος, η 34χρονη υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου με AstraZeneca. Πήγε στο εμβολιαστικό κέντρο της οδού Λένορμαν όπου κατά σύμπτωση τα εμβόλια κάνει εκεί μια νοσηλεύτρια γειτόνισσά της από τα Εξάρχεια. Ο αμέσως μετά νεότερος της κυβέρνησης, ο 36χρονος υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας εμβολιάσθηκε και αυτός στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, τη Μ. Τρίτη το μεσημέρι (και αυτός AstraZeneca). Από την κυβέρνηση μου είπαν ότι θέλησαν να δώσουν μια ώθηση στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο εμβόλιο. Έτσι έβαλαν τους νεότερους υφυπουργός να εμβολιασθούν με αυτό και να τραβήξουν μάλιστα και βίντεο την ώρα του εμβολιασμού. Αύριο (Μεγάλη Πέμπτη) εμβολιάζεται και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στην πλατφόρμα των… τριαντάρηδων ή έστω των σαραντάρηδων. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως περιμένει τη σειρά της για εμβόλιο, καθότι δεν κλήθηκε ακόμα η ηλικία της. Η ηλικιακή της πλατφόρμα ανοίγει τη Μ. Πέμπτη και θα εμβολιασθεί αμέσως.

H υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

***
Συγνώμη λάθος με τα εμβόλια

Υπήρξαν όμως και λάθη στον καθορισμό των ραντεβού. Συγκεκριμένα: Σε λάθος του συστήματος οφείλονται τα μηνύματα που έλαβαν που έλαβαν κάποιοι πολίτες για ακύρωση των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές εκ παραδρομής εστάλησαν ελάχιστα μηνύματα ακυρώσεων στα ραντεβού που άνοιξαν χθες για τους 30-39, ωστόσο, πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου.

***
Εμβόλια κατ΄οίκον

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε μάλιστα και εμβολιασμούς στο σπίτι. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά, όπως σημείωσε, «μπορούμε να πάμε καλύτερα». Αναφέρθηκε στο σχέδιο υπό μελέτη για κατ΄ οίκον εμβολιασμό ατόμων από 80- 89 ετών.

***
Η απρόβλεπτη πανδημία

Την ώρα που κλείδωσε το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα και κάποιοι επιστήμονες και προγνωστικά μοντέλα κάνουν λόγο για προσεχή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών, η πανδημία δείχνει για άλλη μια φορά πόσο απρόβλεπτη είναι και πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Μετά από τη χτεσινή μέρα με «χαμηλές πτήσεις» στα κρούσματα (κυρίως επειδή ήταν Μεγάλη Δευτέρα με μικρότερο αριθμό μετρήσεων), τη Μ. Τρίτη για άλλη μια φορά οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 3.300. Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 92 συμπολίτες μας πέθαναν σε ένα 24ωρο.Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σταθερά πάνω από 800, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ. Και αφού έγινε παραπάνω αναφορά για προγνωστικά μοντέλα σας ενημερώνω ότι αποκλιμάκωση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα αλλά και των θανάτων κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπει το σύνθετο προγνωστικό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη. Το European COVID-19 Forecast Hub είναι προϊόν της σύμπραξης του Πανεπιστημίου London School of Hygiene and Tropical Medicine, το οποίο είναι ειδικευμένο σε ζητήματα δημόσιας υγείας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

***

Η Κωνσταντινούπολη του Τζο Μπάιντεν

Οσοι άκουσαν την δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων σίγουρα πρόσεξαν ότι ο Πλανητάρχης χρησιμοποίησε την ελληνική ονομασία «Κωνσταντινούπολη» για την τότε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αντί της τουρκικής ονομασίας Ιστανμπούλ (Istanbul), την οποία οι Τούρκοι επιβάλλουν να την χρησιμοποιούν σε επίσημο επίπεδο διεθνώς. Γιατί όμως ο πλανητάρχης χρησιμοποίησε τη λέξη «Κωνσταντινούπολη»;

Η προσεκτικά διατυπωμένη δήλωσή του οφείλεται, μου λένε διπλωματικές πηγές (όχι κατ΄ανάγκη μόνον ελληνικές), ότι έως και το 1928 γινόταν διεθνώς η χρήση της ελληνικής ονομασίας Κωνσταντινούπολη (Constantinople). Ακόμα και οι οθωμανικές αρχές, έως και την επίσημη κατάλυση της Αυτοκρατορίας από τους εθνικιστές του Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, χρησιμοποιούσαν επισήμως την αραβική απόδοση της ίδιας ονομασίας, δηλαδή Κονσταντίνιγε (Konstantiniye). Με την υιοθέτηση της λατινικής γραφής στην τουρκική γλώσσα το 1928, η ονομασία Κονσταντίνιγε/Κωνσταντινούπολη καταργήθηκε πλήρως, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη χρήση της και επιβλήθηκε η τουρκική ονομασία «Istanbul», γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων ίσως να μπορούσε να ερμηνευτεί, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, ως ένας επιπλέον λεπτός χειρισμός της γλώσσας εκ μέρους του προκειμένου να επιρρίψει την ευθύνη της Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να υποδηλώσει με έναν υποδόριο τρόπο ότι διαχωρίζει τη σύγχρονη Τουρκία από το βάρος της ευθύνης αυτής. Λέτε; Η συνέχεια των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα δείξει.

***
Ο… «εκκαθαριστής» του ΣΥΡΙΖΑ και ο Φλωρίδης

Δεν λένε να σταματήσουν οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο μετά τις «ανατριχιαστικές» (όπως χαρακτηρίστηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα) δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει «εκκαθαρίσεις» στον Δημόσιο τομέα, όταν επανέλθει στην εξουσία. Εντόνως αντέδρασαν στις δηλώσεις Τζανακόπουλου η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και έκαναν λόγο για σταλινικής εμπνεύσεως και διχαστικής αντίληψης δηλώσεις, τις οποίες καταδίκασαν. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να αποδοκιμάσει τον Γραμματέα του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιχείρησε να δώσει άλλη ερμηνεία στα περί «εκκαθαρίσεων», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στα Μέσα Ενημέρωσης. Με τις δηλώσεις Τζανακόπουλου προκλήθηκε ένας χαμός στα social media. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, μέσω Twitter, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα περί εκκαθαρίσεων, γράφοντας: «Μερικούς ακόμα νέους σαν τον «εκκαθαριστή» Τζανακόπουλο να εμφανίσει ως «νέα πρόσωπα» ο Τσίπρας, εξασφάλισε μακροχρόνια παραμονή στην αντιπολίτευση. Όχι οπωσδήποτε στην αξιωματική…»

***
Όταν ο Πλανητάρχης πέρασε από τη Λεμεσό

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να λέγαμε (άλλωστε τα γεγονότα το αποδεικνύουν) ότι από όλους τους ηγέτες της Ανατολικής Μεσογείου ο Πρόεδρος Μπάιντεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ο Νίκο Αναστασιάδης είναι ο μοναδικός ηγέτης της περιοχής (ίσως και της Ευρώπης) που φιλοξένησε τον Τζο Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην οικία του στη Λεμεσό. Όπως είχε κάνει παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Μπους (τον πρεσβύτερο) που τον φιλοξένησε, στο σπίτι του στα Χανιά. Μεγάλη υπόθεση στη διεθνή διπλωματία αυτές οι φιλοξενίες στις οικίες. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παρέθεσε δείπνο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο σπίτι του στα Χανιά, μετά από μία κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αλλά ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μπορεί ακόμα να μην έχει τηλεφωνήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη (του έστειλε όμως επιστολή) αλλά οι οικογένεια Μπάιντεν έχει στενούς δεσμούς με την Κύπρο. Με έδρα τη Λευκωσία εργαζόταν ο γιος του Μπάιντεν στη γνωστή Ουκρανική εταιρία,

***
Οι εκπλήξεις της πενταμερούς στη Γενεύη

Και αφού είμαστε στην Κύπρο, μαθαίνω λοιπόν ότι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας που άρχισε στη Γενεύη η Πενταμερής για το Κυπριακό, έπεσε ήδη στο τραπέζι μια πρόταση για παράτασης της διάσκεψης έως τη Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα. Μπορεί να είναι μια συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες, αλλά δεν απουσιάζουν από αυτήν οι εκπλήξεις. Όπως η παραπάνω πρόταση καθώς και η δεξίωση που μπήκε αμέσως στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.