Μεγάλη Δευτέρα επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας να παραθέσει γεύμα στον Πρωθυπουργό, στο δώμα της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτό με θέα την Ακρόπολη. Αν με ρωτάτε εάν έφαγαν νηστήσιμα θα σας απαντήσω ευθέως «όχι», αφού ως γνωστόν ο κ. Στουρνάρας όταν καλεί για φαγητό προσκεκλημένους του, προτιμά τα ψάρια. Έτσι λοιπόν ο σεφ της Τράπεζας Νίκος Φωτιάδης ετοίμασε μπακαλιάρο ποσέ με βραστά χόρτα και άγριο ρύζι. Προσφέρθηκε λευκό κρασί, πλην όμως οι δύο άνδρες ήπιαν, όπως έμαθα, μόνον από μισό ποτήρι. Γλυκό δεν είχε, είχε όμως φρούτα εποχής και στο τέλος προσφέρθηκε εσπρεσάκι.

Φαίνεται πως ο μπακαλιάρος ποσέ ( που «έλιωνε μέσα στο στόμα σου», όπως έλεγε ο κ. Στουρνάρας) τους άρεσε πολύ, γιατί στο τέλος φώναξαν τον σεφ Νίκο Φωτιάδη και του έδωσαν συγχαρητήρια. Άλλωστε «γεύμα εργασίας» το ονόμασαν, το οποίο εντάσσεται στις συχνές συναντήσεις (ανά δίμηνο) που έχει ο Πρωθυπουργός με τον κεντρικό τραπεζίτη. Πού ήταν η προηγούμενη; Στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί ψάρι πάλι έφαγαν. Επιπλέον ουδείς μπορεί να ξεχάσει ότι οι δύο άνδρες συνδέονται με σταθερή φιλία, η οποία καλλιεργήθηκε όταν και οι δύο ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Το πραγματικό μενού όμως ήταν, όπως έμαθα, τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, δηλαδή οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην οικονομία, λόγω, όπως ειπώθηκε, «των ευνοϊκών διεθνών συνθηκών πρωτοφανούς ρευστότητας». Και λόγω επίσης «των ευκαιριών που διανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης». Συζήτησαν τον δρόμο που άνοιξε η Πειραιώς και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αρκετή ώρα τους απασχόλησε η Standard & Poor’s όχι τόσο η αναβάθμιση, αλλά η επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει (για την αναβάθμιση). Συζήτησαν ακόμα τις τραπεζικές εξελίξεις (εγχώριες και διεθνείς) μεσούσης της πανδημίας, αλλά και το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», με την υλοποίηση του οποίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όπως πάλι ειπώθηκε, να μειώσει το αργότερο έως το τέλος του 2022 τα NPE’S σε μονοψήφιο αριθμό σε όλες τις συστηματικές τράπεζες. Κάποια στιγμή ο κ. Στουρνάρας είπε «μου λένε ότι εγώ είμαι ο αισιόδοξος επειδή προβλέπω ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για εφέτος 4,2%, ενώ η Standard & Poor’s προβλέπει 4,8%. Εγώ προβλέπω 4,8% για του χρόνου ενώ η S&P 5,2%. Ποιος είναι λοιπόν ο πιο αισιόδοξος;»

***
Γιατί ο Νίκος Δένδιας δεν έγινε εύζωνας

Το είχε απωθημένο o υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Προεδρική Φρουρά και όταν τη Μεγάλη Δευτέρα την επισκέφθηκε αισθάνθηκε, όπως είπε, στιγμές εξαιρετικής χαράς και υπερηφάνειας. Ξεναγήθηκε στους χώρους της, ήρθε σε επαφή με την τεράστια ενδυματολογική παράδοση της Προεδρικής Φρουράς που κρύβει, όπως είπε, μία εθνική παράδοση μας, την εξέλιξη του ελληνισμού μέσα στους αιώνες. Και αποκάλυψε γιατί δεν έγινε εύζωνας:

«Διότι», όπως είπε «όταν κατατάχθηκα στον ελληνικό Στρατό, κατ’ αρχήν είχα προεπιλεγεί, λόγω ύψους, για την Προεδρική Φρουρά. Αλλά επειδή δεν μπορούσα να στερηθώ μόνιμα τα γυαλιά μου, τελικά έγινα μόνον έφεδρος αξιωματικός και όχι εύζωνας. Ήταν λοιπόν και για εμένα μία στιγμή προσωπικής επιστροφής».

***
Αρχίζει και ο εμβολιασμός των σαραντάρηδων

Και πάμε στις ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την επιστροφή στην κανονικότητα: Τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια. Σημείωσε ότι σήμερα (Μεγάλη Τρίτη) ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της AsraZeneca για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και πως «τα ραντεβού είναι αρκετά, κάποιος που θα κλείσει την Μεγάλη Τρίτη ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».

***
Στη Λήμνο και στον Αη Στράτη η Πρόεδρος το Πάσχα

Στην 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο, στην καρδιά του Αιγαίου, εκεί όπου η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει τους εναέριους εισβολείς στο FIR Αθηνών, θα βρεθεί την ημέρα του Πάσχα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να γιορτάσει με τους πιλότους και τους σμηνίτες το Πάσχα. Αλλά η Λήμνος δεν θα είναι το μοναδικό νησί που θα επισκεφθεί η Πρόεδρος ανήμερα το Πάσχα. Από την Λήμνο θα μεταβεί με ελικόπτερο στον Αη Στράτη, στο νησί που μετατρέπεται σε πράσινο με ενέργεια κατά 85% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Θα είναι ένα από τα λίγα ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Μεσογείου.

***
Αποκλειστικό: Συνάντηση ΕΕ με Μπάιντεν

Αν νομίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αφήσει τον Τζο Μπάιντεν όταν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ κάνετε λάθος; Μαθαίνω λοιπόν από πολύ έγκαιρη πηγή ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε εγγράφως από την Ουάσιγκτον να υπάρξει και συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, εάν βεβαίως το αποδεχθεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν; Ό,τι ο Πλανητάρχης θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο στην οποία δεν μετέχει η Τουρκία. Θα μιλήσει με τους περισσότερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύο φορές, μία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και μία στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και όσον αφορά την Ελλάδα μαθαίνω ότι η κατ΄ιδίαν συνάντηση Μπάιντεν- Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί είτε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου είτε την Τρίτη 15 Ιουνίου. Έτσι ο Πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί τρεις φορές με τον πλανητάρχη.

***
Το ΝΑΤΟ εμβολιάζει με AstraZeneca

Και αφού έγινε λόγος για το ΝΑΤΟ σας πληροφορώ ότι με ενέργειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όλοι όσοι υπηρετούν στην έδρα της Συμμαχίας, είτε είναι στρατιωτικοί, είτε διπλωμάτες, είτε διοικητικοί υπάλληλοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca. Καμία παρενέργεια μαθαίνω δεν υπήρξε για τους Νατοϊκούς.

***
Οι σειρά των υφυπουργών για το εμβόλιο

Βρέθηκε υπουργός που δεν έκανε ακόμα εμβόλιο. Όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο την ώρα που όλοι υπουργοί έτρεξαν τις πρώτες ημέρες του εμβολιασμού (στις αρχές του έτους) να εμβολιασθούν και να βγάλουν μάλιστα και σέλφι με το… εμβόλιο, αλλά επειδή παρέμεινε τη σειρά της. Πρόκειται για την Νίκη Κεραμέως, η οποία εμβολιάζεται αυτές τις ημέρες, αφού άνοιξε η πλατφόρμα της. Πάμε τώρα στους υφυπουργούς. Εμβολιάζεται και η νεότερη των υφυπουργών η Δόμνα Μιχαηλίδου, ακολουθεί ο αμέσως νεότερος υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κότσιρας και είπαν και στον υφυπουργό, Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη που θα εμβολιαστεί στις 5 Μαΐου αλλά αυτός θα εμβολιαστεί με Moderna

***
Υπουργείο «Μακεδονίας Θράκης» και στην Αθήνα

Τι ήθελα να αναφέρω το Μακεδονίας Θράκης; Μαθαίνω ότι απέκτησε γραφείο και στην Αθήνα. Θα μπορεί κάλλιστα να λέγεται, «Μακεδονίας Θράκης- Παράρτημα Αθηνών» αφού απέκτησε παράρτημα στην οδό Ευαγγελιστρίας, στο κτίριο όπου βρισκόταν κάποτε η Πολιτική Προστασία. Έχει μάλιστα στελεχωθεί με προσωπικό και ο υπουργός Σταύρος Καλαφάτης άρχισε τις επαφές. Είδε στην οδό Ευαγγελιστρίας την κυρία Μενδώνη, τον κ. Πλακιωτάκη και τον διοικητή του Αγίου Όρους. Για την ιστορία σας λέω ότι το Μακεδονίας Θράκης είχε ένα μικρό γραφειάκι (1χ1) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τώρα απέκτησε γραφείο σε οίκημα, έτσι ο υπουργός δεν θα περιορίζεται αυστηρά μόνον στην Περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης.

***
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Αλέξης Πατέλης

Δεν πρόκειται να πολιτευθεί ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και έτσι δεν ψάχνει εκλογική περιφέρεια για να θέσει υποψηφιότητα: «Δεν είμαι πολιτικός, ούτε θέλω να είμαι, είμαι ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού», αναφέρει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει μια απάντηση σε κριτικές ότι το τελευταίο διάστημα επιζητεί τη δημοσιότητα. Όσον αφορά τα γεύματα και δείπνα με οικονομικούς ή με πολιτικούς παράγοντες ο κ. Πατέλης, λέει πως τα αποφεύγει: « Είναι και η πανδημία βλέπετε και έτσι βρίσκω μια καλή δικαιολογία για να μην πηγαίνω σε γεύματα».

***
Το ΚΚΕ και οι υγειονομικοί

Δεν είναι λίγες φορές που το ΚΚΕ ανακοίνωνε ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε στο πλάι των υγειονομικών, και ο ίδιος ο Γραμματέας του επισκέφτηκε μεγάλα νοσοκομεία στην Αττική αλλά και στην περιφέρεια. Η εκδήλωση που διοργάνωσε Μεγάλη Δευτέρα, μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια αυτής της δραστηριότητας. Αναφέρομαι στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για: Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας για τον λαό και τις ανάγκες του”. Στην εκδήλωση μίλησε βέβαια ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίου, νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί. Ανάμεσα τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας, ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας στο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, ο Γιάννης Βασιλειάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Εντατικής Θεραπείας, γιατρός στο “Σωτηρία” αλλά και ο Ηλίας Κονδύλης αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο ΑΠΘ