Πού είχαμε μείνει πριν με χτυπήσει η άνοιξη και αφήσω τις σελίδες της περασμένης Κυριακής άδειες – α, ναι, στον Ταγίπ Ερντογάν: έλεγα ότι θα γίνει 100 χρόνων και ακόμα θα κυβερνάει, θα τον περιφέρουν σαν μούμια, όπως τον Φράνκο και τον Μπρέζνιεφ.

Αλλά μπορεί και όχι: αντίπαλός του στην τουρκική βουλή είπε ότι κινδυνεύει να πάει σαν τον πρωθυπουργό Μεντερές που πριν από 60 χρόνια τον είχαν ανατρέψει με πραξικόπημα οι στρατιωτικοί και τον είχαν κρεμάσει.

Και ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ηρωικά: «Βρε ανήθικε, εμείς όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία, πήραμε το σάβανό μας μαζί μας». Στην ουσία, δηλαδή, συμφώνησε μαζί του ότι θα πεθάνει πρόωρα – εκεί που διαφωνούν είναι αν στο σάβανο θα είναι με το κεφάλι ή όχι.

Συμφωνούν δηλαδή ότι μόνο νεκρός ο Ταγίπ Ερντογάν θα αφήσει την εξουσία – αυτή είναι η ουσία. Και αν δεν είναι τυπικά δικτάτορας, όπως τον κατηγόρησε ο Μάριο Ντράγκι, θα γίνει αν χρειαστεί. Το θέμα είναι αν θα προλάβει πρώτος να κάνει πετυχημένο πραξικόπημα ή αν θα κάνουν οι αντίπαλοί του – το πρώτο μού φαίνεται πιθανότερο και επομένως αυτός που θα κρεμαστεί θα είναι ο βουλευτής που τον απείλησε.

Ετσι είναι δυστυχώς τα πράγματα στην Τουρκία: οι πολιτικοί πρωταγωνιστές δεν πιστεύουν στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, στη δημοκρατία. Το ίδιο και στην υπόλοιπη Ασία (πλην Ινδίας) και στην Ευρώπη ανατολικά από τα σύνορα της Ενωσης.

Εμβολιάζομαι, σου λέω!

Αμαρτίες προγόνων μάς παιδεύουν: επειδή οι Κολοκοτρώνης, Μαυροκορδάτος, Κουντουριωταίοι και λοιποί δεν είχαν τη σοφία πριν από 200 χρόνια να μεταφέρουν την Ελλάδα στη Βόρεια Θάλασσα, εκεί στο άχτιστο θαλάσσιο οικόπεδο μεταξύ Βρετανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Δανίας, Νορβηγίας, πρέπει εμείς οι επίγονοι να βρούμε άκρη με τον Ερντογάν.

Ο οποίος δοκιμάζει μεν το σάβανό του μήπως του στένεψε, αλλά ταυτόχρονα εγκαινιάζει διώρυγα για τη Μαύρη Θάλασσα, καθελκύει αεροπλανοφόρο και φέρνει δεύτερο μεταχειρισμένο από τη Βραζιλία, φτιάχνει δρόμους με το τσουβάλι, ετοιμάζεται να στείλει ως το 2023 την τουρκική σημαία στη σελήνη, στέλνει στρατό και όπλα στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ουκρανία.

Τόση illusion de grandeur δεν την έχουν όλοι μαζί οι Βαρουφάκης, Κοτζιάς, Καμμένος, Γεωργιάδης, Βορίδης – μόνο με το άθροισμα Τραμπ και Πούτιν μπορεί να συγκριθεί. Από την άλλη, πρέπει η Ελλάς να μεριμνήσει για την πολιτική τάξη της Κύπρου, να συνεχίσει να πουλά ανενόχλητη χρυσά διαβατήρια – πού πας, ορθόφρονα Νικόλαε Δένδια, με τέτοιον καιρό;

– Μα τι σε έπιασε και ασχολείσαι με αυτές τις ανοησίες, φώναξε και κούνησε θριαμβευτικά μπροστά μου ο Μπούφος την εφημερίδα που είχε φέρει η Κανέλλα από το σουπερμάρκετ του Γιάννη, κρατώντας τη γερά στα δόντια της. // Τι έγινε, το γράφουν και τα «ΝΕΑ» πως επιτέλους φύλλα η φλαμουριά; // Κάτι σπουδαιότερο: εμβολιάζεσαι!

Εμβολιάζομαι! Εμβολιάζομαι! Εμβολιάζομαι σου λέω και τρελαίνομαι!

Ηρθε η σειρά μας: την Τετάρτη αρχίζει ο εμβολιασμός 30-39 – για τούτο θα λένε Μεγάλη Τετάρτη!

Η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει Τρίτη, άρα αμέσως μόλις περάσουν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 00:00:01 της Τρίτης, πρέπει να είμαι έτοιμος να κάνω κλικ στο emvolio.gov.gr να κλείσω πρώτος ραντεβού – για να τρέξω μετά τον εμβολιασμό στο πρώτο κορωνοπάρτι της διάσημης πλατεία μας, την Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. Γυρίζω Αρχιπέλαγος δηλαδή – εδώ ούτε κορωνολειτουργίες δεν κάνουν.

l Δεν τους καταλαβαίνω αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Ολες αυτές οι φρικτές περιγραφές για το τι σημαίνει διασωλήνωση, πώς νιώθεις όταν πάθεις Covid-19, για τα κουσούρια που αφήνει η αρρώστια μετά, δεν τους επηρεάζουν;

Για τους νεότερους, δεν το συμμερίζομαι αλλά το καταλαβαίνω να αδιαφορούμε – αυτά τα κούσαλα όμως, τα 70+ και τα 80+, τι παριστάνουν; Τα τελευταία στοιχεία που είχαν δώσει ήταν πως από τους 80+ (που έχει κλείσει η εμβολιαστική τους περίοδος εδώ και καιρό) είχε εμβολιαστεί το 55% – μόνο.

Κοίταξα αναλυτικότερα τα στοιχεία: Πριν από τρεις μήνες, τέλη Ιανουαρίου, με 300 διασωληνωμένους, η «διάμεση ηλικία» – δηλαδή η ηλικία που χωρίζει στη μέση τους πάσχοντες – ήταν 68 έτη και το ποσοστό των «70+ ή/και υποκείμενο νόσημα» το 85%. Τούτες τις ημέρες, με 850 διασωληνωμένους, τα στοιχεία είναι ακριβώς τα ίδια – αυξήθηκε μόνο το μερίδιο των γυναικών από 30% σε 40%.

Σε απόσταση διαπνοής

Ητοι, οι ηλικίες που πρώτες εμβολιάστηκαν εξακολουθούν και γεμίζουν τις εντατικές με τους ίδιους ρυθμούς. Και η αύξηση των γυναικών; Προτιμά πλέον τις κυρίες ο κορωνοϊός; Και μάλιστα τις 70+; Ή μήπως τρέχουν οι 70+ στα κορωνοπάρτι να τον συναντήσουν; Ή μήπως εμβολιάζονται λιγότερο και από τους άντρες;

Μπορεί να θέλουν να διευκολύνουν την επίλυση του συνταξιοδοτικού οι 70+ αμφοτέρων των φύλων – αν είναι έτσι, είναι γενναιότεροι και από τον Ερντογάν, ημερολόγιό μου.

l Εμαθα και κάτι άλλο σπουδαίο: κάποια νησιά από τα Δώδεκα και τις Κυκλάδες, μια που δεν έχουμε μπαομπάπ και σεκόβιες, καλύπτονται με δάση υπεραιωνόβιων σκίνων, ασπαλάθων και ρεικιών κατά 50% τουλάχιστον, σύμφωνα με τους νόμους, το σύνταγμα και τη δασική υπηρεσία. Για να εξηγήσουν το κατόρθωμά τους, αφηγούνται ψυχωφελή ιστορία:

Δασικός δικαζόταν για υπέρβαση καθήκοντος, του είχαν κάνει μήνυση ιδιοκτήτες γιατί χαρακτήρισε την ιδιοκτησία τους «δασική έκταση» και είχε τον εξής διάλογο με τον δικαστή:

Πόσο ύψος είχαν τα δέντρα; ρωτά ο δικαστής. // Δέκα πόντους // Και το θεωρείτε δάσος αυτό // αν κάποιος εισέβαλλε σε ένα νηπιαγωγείο και σκότωνε κάποια παιδάκια, θα εθεωρείτο η πράξη ανθρωποκτονία ή όχι; απαντά ο δασικός – και αθωώνεται, κατά τον μύθο. Με τέτοια ατράνταχτη λογική κυβερνιέται η πατρίδα, ημερολόγιό μου.

l Αν το καλοσκεφθούμε όμως, έχουν μεγάλο δίκιο όσοι ανακηρύσσουν τα ρείκια δάση: για να χτίσεις, θα πρέπει κάποιον να δωροδοκήσεις. Αλλιώς, θα πλουτίσεις χωρίς να γίνεται αναδιανομή του πλούτου. Και αυτό είναι απόλυτα αντικοινωνική συμπεριφορά.

l Αρχίζω να συμμαζεύω, να φορτώνω στην ιπτάμενη σχεδία, γυρίζω στο Αρχιπέλαγος – έχουμε και εμείς δάσος, το μικρός άλσος δίπλα στα δικαστήρια της Ευελπίδων έχει χαρακτηριστεί δάσος, το μοναδικό στον κόσμο με τις πολυκατοικίες σε απόσταση διαπνοής.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Τελικά, ο ιός ακόμη και τον Υιόν αναγκάζει ν’ αναστηθεί τρεις ώρες νωρίτερα!
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Επταήμερο Διοδώρου, 28/03/21: Αγγελος πρωτοστάτης; Ή άγγελος πρωτοστάτις οὐρανόθεν πεμφθεῖσα; ‘Η μήπως: Αγγέλισσα πρωτοστάτισσα σταλμένη από τον ουρανό;
Ν. Α., @YAHOO.GR

Βεβαίως και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το θέμα είναι, από πλευράς μυαλού, να μην αρχίσουμε να ανεβαίνει ο ένας στη συκιά και να πατεί στην καρυδιά, άλλος στη μουριά και άλλος στη φλαμουριά…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΜΙΑ ΙΤΙΑ

Εάν ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να λέει ένα ψέμα την ημέρα για να κρατήσει τα ισχνά δημοσκοπικά του ποσοστά, πόσα πρέπει να λέει κάθε μέρα για να πείσει αυτούς που δεν τον πιστεύουν;
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΑΜΟΡΓΙΝΟΣ

Το καταευχαριστήθηκα το νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και «ολιστικό» και «εμπροσθοβαρές» και προπάντων «απόλυτα κοστολογημένο». Οπως ακριβώς και της Θεσσαλονίκης. Είχε όμως τόσα πολλά λεφτόδεντρα, που απορώ πού θα τα βολέψουν όλα αυτά στην Κουμουνδούρου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σύντροφοι, σας βρήκα λύση! Να πάει ο Επιτάφιος μισή μέρα πιο αργά, να γίνει η Ανάσταση μισή μέρα πιο νωρίς, Σάββατο πρωί έχουμε καθαρίσει και με τα δυο.
Ασε που χωνεύεις ευκολότερα τη μαγειρίτσα αν τη φας μεσημέρι.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

Πατάτες και κρεμμύδια για τους φτωχούς και άπορους τούρκους πολίτες! Τι διάβολο, τους τέλειωσε το παντεσπάνι;
Γ. IDI-ΩΤΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Η έκτακτη απουσία σου μας ανησύχησε. Εύχομαι να είναι όλα καλά και να σε έχουμε σύντομα πάλι κοντά μας. Μην ξεχνάς ότι η Τσαγκρινού ετοιμάζεται πυρετωδώς και έχει ανάγκη την κάθε είδους υποστήριξή μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΞ ΑΝΔΡΟΥ

Μπράβο στον κ. Δένδια· τα είπε στην Αγκυρα χωρίς λόγου ένδεια.
ΣΩΦΡΩΝ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Βαρουφάκης: «Με καλύπτει πλήρως η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25. Τη συνυπογράφω και τη βροντοφωνάζω». Εχει και η Ψυχιατρική τα όριά της…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ