Σύσταση στις γυναίκες που είναι έγκυοι ή κάνουν προσπάθειες να μείνουν έγκυοι στο επόμενο εξάμηνο να προτιμούν τα εμβόλια mRNA αντί του εμβολίου της AstraZeneca, πρόκειται να κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή είναι ήδη έγκυοι.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Θανάσης Σκουτέλης, μιλώντας στο in.gr, διευκρινίζοντας πως η σύσταση αναμένεται σήμερα το απόγευμα από την πρόεδρο της Επιτροπής καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Εξηγώντας τους λόγους όπου η Επιτροπή προχωρεί στη σύσταση αυτή, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως η εγκυμοσύνη είναι μια θρομβογόνος κατάσταση και υπάρχουν ήδη έγκυοι που παράλληλα εντάσσονται και σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω των δραστηριοτήτων τους χρειάζονται να εμβολιαστούν. Αντίστοιχα, υπάρχουν και πολλές γυναίκες που ακολουθούν αγωγή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι οποίες κι αυτές χρειάζεται να καλυφθούν έναντι του πανδημικού ιού.

Καθώς όμως δεν είναι δυνατή η επιλογή του εμβολίου από τους πολίτες, για την αντιμετώπιση του θέματος, εξήγησε ο κ. Σκουτέλης, προβλέπεται η ένταξη του κωδικού της διεθνούς κατάταξης ασθενειών ICD – 10, στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης. Έτσι, ο γυναικολόγος της κάθε ενδιαφερόμενης θα εντάσσει την ασθενή του στον κωδικό αυτό, οπότε αυτόματα η πλατφόρμα του εμβολιασμού θα αναγνωρίζει το προφίλ της υποψήφιας για εμβόλιο, ώστε να επιλέγεται από το σύστημα κατ΄ ευθείαν ένα από τα δύο εμβόλια mRNA, της Pfizer ή της Moderna.