Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Τουρισμός, Υγεία, Μεταφορές

Σε συνέχεια του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επιταχύνεται και διευρύνεται η μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε περαιτέρω τομείς με σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στους τομείς του Τουρισμού, της Υγείας και των Μεταφορών.

Απλοποιείται περαιτέρω και θα ψηφιοποιηθεί, χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ένα σημαντικό μέρος των διοικητικών διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜΜΕ, απαλείφοντας μια σειρά επιβαρυντικών πρακτικών και διοικητικών εμποδίων.

Προσέλκυση επενδύσεων

Δημιουργείται ένα απλό και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Μειώνεται η γραφειοκρατία που κατατάσσει τη χώρα σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ως προς τη φιλικότητα απέναντι στις επενδύσεις, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση και συντηρεί ένα καθεστώς πολυνομίας και κακοδιοίκησης, από το οποίο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις και έμμεσα η δημόσια διοίκηση.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρεί μια διαφορετική αντιμετώπιση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, την απλούστευση ή και την εξάλειψή τους όπου είναι ασφαλές και την ευθυγράμμιση των διοικητικών πρακτικών προς το μοντέλο χωρών με υψηλό δείκτη φιλικότητας προς την επιχειρηματικότητα.

Στόχοι

Στόχος είναι να επιτευχθούν:

-Στήριξη της Ανάπτυξης με προστασία του δημοσίου συμφέροντος: Χωρίς συμβιβασμούς ως προς την ασφάλεια εγκαταστάσεων και προϊόντων, καθώς και ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή.

-Μεγαλύτερη διαφάνεια: Με απομόνωση των μεμονωμένων και κατά περίπτωση ερμηνειών του θεσμικού πλαισίου ή και πλήρη απουσία τους όσον αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες ώστε να αποκλειστούν αμφιλεγόμενες και αναποτελεσματικές πρακτικές της διοίκησης.

-Ενιαία αντιμετώπιση των αδειοδοτικών διαδικασιών: Ομογενοποιούνται πολλές διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις στην αδειοδότηση για παρεμφερείς δραστηριότητες έτσι ώστε να ενισχυθεί η φερεγγυότητα του δημοσίου και η εμπέδωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

-Αποτελεσματικότητα: Εξαλείφονται περιττές και μη δικαιολογημένες διοικητικές πρακτικές

-Αναλογικότητα των μέτρων: Αποφεύγεται η κατάχρηση εξουσίας και αναγνωρίζεται η ουσιαστική συμβολή των διοικητικών πρακτικών στην εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

-Διαλειτουργικότητα των διαδικασιών που απλοποιούνται με υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες όπως είναι το ΓΕΜΗ και οι e-Αdeies

-Απλοποίηση: Προτείνεται για μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου σε πολλές περιπτώσεις η μετατροπή αδειών από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

-Ψηφιοποίηση των διαδικασιών: Επιταχύνονται οι διαδικασίες και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα καθώς και ο εποπτικός ρόλος του Κράτους.