Νέα επίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ύστερα από την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε «ανήθικη» τη στάση που κράτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος μας ζήτησε τη σύσταση μίας κοινής ιστορικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα» έγραψε ο κ. Καλίν.

Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει δυναμιτίσει το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και τη Δευτέρα συνεδριάζει στην Άγκυρα το υπουργικό συμβούλιο . Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν δεν έχει κάνει κάποια δήλωση,  αν εξαιρέσει κανείς το μήνυμα που έστειλε στον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση του Μπάιντεν: «Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Ο Ερντογάν είχε ακούσει, λίγες ώρες νωρίτερα, από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να γίνει η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων: ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος της υπερδύναμης σήκωνε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ερντογάν- και όπως αποδείχθηκε, το τηλεφώνημα μόνον μπελάδες έφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν ήδη για την συνάντηση που συμφώνησαν να έχουν οι Μπάιντεν και Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες- εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εκεί θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ στις σχέσεις των δύο χωρών – παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά έσπευσε , αμέσως μετά την επισημοποίηση της χρήσης του όρου «γενοκτονία»  σχετικά με τους διωγμούς των Αρμενίων, να εξάρει (μέσω ανώνυμων κυβερνητικών πηγών) την «κρισιμότητα» του ρόλου της Τουρκίας ως «νατοϊκού συμμάχου».

Προς το παρόν, η τουρκική πλευρά – πέρα από τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου – «η Τουρκία δεν χρειάζεται από κανέναν μαθήματα για την ιστορία της», έγραψε στο twitter λίγα λεπτά μετά από την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας για την γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ και ο Ιμπραήμ Καλίν καλούσε τις ΗΠΑ να αναλογιστούν το δικό τους παρελθόν- επιλέγει να διοχετεύει την εκτίμηση ότι ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί το ζήτημα για «εσωτερική κατανάλωση».

Ο Ερντογάν συναντήθηκε μετά από την ανακοίνωση Μπάιντεν με τον Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας. Άλλωστε, με την βοήθεια της Άγκυρας επικράτησε στην τελευταία πολεμική σύρραξη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ – μία νίκη που συνοδεύτηκε με τον διωγμό των Αρμενίων από την περιοχή, αλλά και απίστευτες θηριωδίες από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Όπως ήταν αναμενόμενο, Αλίεφ και Ερντογάν συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση στην υπόθεση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να σταθεί στην ιστορική διάσταση του θέματος- και προτείνει να δοθεί ο λόγος στους ιστορικούς, προκειμένου – όπως υποστηρίζει- να αποδειχθεί ότι δεν δικαιολογείται ο όρος «γενοκτονία» για τους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία, στα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα.