Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα της Εισαγγελίας Χανίων ύστερα από καταγγελίες συγγενών που έφτασαν σε αυτή εδώ και μήνες από οικογένειες ηλικιωμένων τροφίμων συγκεκριμένου γηροκομείου των Χανίων, που θεωρούν ως εξαιρετικά ύποπτες τις συνθήκες θανάτου των συγγενών τους και εκφράζουν φόβους για κακομεταχείριση, λανθασμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Τουλάχιστον 7 πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου έχουν κληθεί στην Εισαγγελία να καταθέσουν για την υπόθεση, ενώ όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είναι πολύ πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες – το αργότερο μετά το Πάσχα- να απαγγελθούν κατηγορίες.

Νέες μαρτυρίες που σοκάρουν

Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως νέα στοιχεία που συγκλονίζουν,  από μαρτυρίες, για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά. μετά από μαρτυρίες, για τους θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά.

Ένας εκ των πρώην εργαζομένων κατήγγειλε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ ότι είδε ανθρώπους να πεθαίνουν. «Μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα.» Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τις συνθήκες και την κακομεταχείριση που βίωναν οι ηλικιωμένοι. Όπως κατήγγειλε ο πρώην εργαζόμενος «αντί για πάνες τους έβαζαν ουροκαθετήρα για να μην λερώσουν».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θάνατοι ηλικιωμένων ανέρχονται σε 73, 64 μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό των θανάτων σε μια μονάδα 60 ατόμων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πάνω από το 120%, ενώ πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 20%, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο.

«Τους ψέκαζαν με εντομοκτόνα»

Ακόμη μαρτυρία σοκ για το γηροκομείο στα Χανιά έρχεται να προστεθεί σε όσες έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, τα τελευταία 24ωρα. Μία γυναίκα, πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας, καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούσαν και η μαρτυρία της προκαλεί φρίκη.

Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zarpanews.gr, ψέκαζαν με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων για να καταπολεμήσουν ψείρες, κάνει λόγο για απουσία ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας και δηλώνει ότι έχει δει 25 ως 30 θανάτους, ένας εκ των οποίων, όπως αναφέρει, ενδεχομένως να προέκυψε έπειτα από βίαιο τάισμα με σύριγγα.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις της on camera, η πρώην υπάλληλος που εργάστηκε στο ίδρυμα ως βοηθός νοσηλευτή, από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020: «Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχαν τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν».

Η ίδια λέει πως φέρεται να είδε πολλούς θανάτους, «γύρω στα 25 με 30 άτομα σίγουρα».

Στην ερώτηση, πώς έβλεπε να συμβαίνουν οι θάνατοι στο ίδρυμα, υποστηρίζει: «Έκαναν πυρετό, μας έλεγαν ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Πολλοί πέθαιναν με ανοικτά τα μάτια. Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Μπορεί να έπαιρναν τηλέφωνο και να έλεγαν ότι δεν πάει καλά και ότι τον περιμένουμε να πεθάνει. Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Πολλοί όμως είχαν κατακλίσεις που οι συγγενείς δεν το ήξεραν καν. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει…».

Η περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου

Η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θανάτων. Υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.

Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου.

Παράλληλα, από τις 15/4 το κτήριο του γηροκομείου έχει μπει στην αγορά Real Estate προς πώληση, για να πουληθεί ως ξενοδοχείο και να παύσει η λειτουργία του ως γηροκομείο.

Όλα αυτά επιβαρύνουν τη θέση των ιδιοκτητών. Ωστόσο, ο δικηγόρος του γηροκομείου κ. Σφακιωτάκης κάνει λόγο για σκευωρία και λέει πως όλα θα αποδειχτούν στο δικαστήριο. Βασικό επιχείρημα είναι τα αποτελέσματα της νεκροψίας της ηλικιωμένης, στην οποία έγινε εκταφή. Όπως λέει, δεν βρέθηκαν στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες.

Αρνείται τις κατηγορίες ο δικηγόρος της επιχείρησης

Ο ιδιωτικός οίκος ευγηρίας, δια του δικηγόρου της Γιάννη Σφακιωτάκη, αρνείται τα όσα ακούγονται, όλες αυτές τις μέρες.  Υποστηρίζει ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, πως δεν υπήρξε ούτε παραμέληση, ούτε διασπορά κορωνοϊού, ούτε συγκάλυψη.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη δομή, αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο από την ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκταφή και η νεκροψία – νεκροτομή στη σορό ηλικιωμένης από την Κίσσαμο, δεν εντοπίστηκαν ευρήματα κακοποίησης. Αυτό είχε αναφερθεί και από τοπικά ΜΜΕ, πως στα οστά της γυναίκας δεν είχαν βρεθεί κατάγματα.

«Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας. Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου», αναφέρει ο δικηγόρος στη δήλωσή του.