Δεν ξέρω εάν σας λέει κάτι αυτό, αλλά όπως μαθαίνω τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί πρόκειται να μείνουν στην Αθήνα στις εορτές του Πάσχα. Θα ψήσουν, όσοι ψήνουν αρνιά στο φούρνο ή στις αυλές, αλλά δεν πρόκειται να απομακρυνθούν από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν αρμοδίως δοθεί. Τα μέτρα άλλωστε που ανακοινώθηκαν για τις μετακινήσεις ισχύουν για όλους. Δεν ισχύουν όμως για τους βουλευτές που μπορούν άνετα και χωρίς περιορισμούς να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μην νομίζετε όμως ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους βουλευτές και τους υπουργούς. Απλώς η μετάβαση του βουλευτή στην εκλογική του περιφέρεια εντάσσεται, μου λένε, στον κανόνα της άσκησης των βουλευτικών του καθηκόντων. Για να μετακινηθούν δεν χρειάζονται ούτε βεβαίωση ούτε τίποτα. Απλώς επίδειξη της βουλευτικής τους ταυτότητα. Στην Αθήνα αναμένεται να περάσουν (εκτός απροόπτου) το Πάσχα και οι πολιτικοί αρχηγοί.

***
Η πασχαλινή μάχη των διοδίων

Μια διαφορετική πασχαλινή μάχη διεξάγεται τούτες τις ημέρες στα διόδια των εθνικών οδών. Μια μάχη που έχει το σενάριο πώς θα ξεγελάσεις τον αστυνομικό για να κάνεις Πάσχα στο Χωριό ή στο Εξοχικό, ενώ δεν επιτρέπεται. Όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή σε διόδια και ταλαιπωρήθηκαν με τις ουρές και άκουσαν τις απίστευτες δικαιολογίες, σίγουρα δεν πρόκειται να το ξεχάσουν. Ούτε βεβαίως πρόκειται να ξεχάσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους… ατακτούντες ή παρανομούντες εκδρομείς. Παρά τα πρόστιμα όμως και τις επικείμενες ποινικές διώξεις, που επιφέρουν οι ψευδείς δηλώσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού, οι ουρές σχηματίζονταν σχεδόν όλη μέρα στα διόδια. Οι αστυνομικοί έχουν να πουν πολλά για τις δικαιολογίες που άκουσαν. Λένε για παράδειγμα για έναν οδηγό, ο οποίος παρουσίασε μεν έγγραφο για παροχή βοήθειας, ωστόσο στο πορτπαγκάζ του είχε σούβλα, ένα σκυλάκι και διάφορα άλλα που μαρτυρούσαν πασχαλινή εκδρομή. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που δήλωσαν, ότι έχουν μεν, αποδεικτικά μετακίνησης αλλά επειδή αυτά βρίσκονται στο πορτπαγκάζ, είναι δύσκολο να τα δείξουν στις αρχές. Έβλεπα στην τηλεόραση τα διάφορα ρεπορτάζ για αυτά που συμβαίνουν στα διόδια και δεν μπορούσα να το πιστέψω:

Σύμφωνα λοιπόν με τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, κάποιοι επέδειξαν χαρτί οδοντιάτρου στους αστυνομικούς για να ταξιδέψουν στο Κιλκίς, με την προσπάθειά τους ωστόσο να βρίσκει… τοίχο. Κι αυτό διότι, ο αστυνομικός που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα τον έλεγχο, κάλεσε τον εν λόγω οδοντίατρο για να διαπιστώσει πως δεν υπήρχε κανένα προγραμματισμένο ραντεβού. Σε άλλο περιστατικό, που έδειξαν τα κανάλια, επίδοξοι ταξιδιώτες επικαλέστηκαν ως δικαιολογία ότι «έσπασαν τα νερά» στο εξοχικό τους, κάτι που επίσης δεν έπιασε. Πάντως, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ, του Σκάι υπήρχε και ένα περιστατικό με μία οικογένεια που επέδειξε χαρτί κτηνιάτρου για το σκυλί τους και στους οποίους φέρεται να επετράπη η διέλευση με προορισμό την Αρκαδία.

Έτσι παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις, τόσο του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε, έστω μερική, εγκατάλειψη της Αθήνας προς την επαρχία. Έως το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασαν 5.400 αυτοκίνητα από Αθηνών – Κορίνθου και 8.280 από Αθηνών – Λαμίας. Ορισμένα βεβαίως οι αστυνομικοί τα επέστρεψαν.

***
Ανατροπή στη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Αυτή τη φορά υπήρξε συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου (διάβαζε της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού κυρίας Σουρανή) με την ισραηλινή κυβέρνηση και θα επιτραπεί στην ελληνική αντιπροσωπεία (δεν θα είναι άλλωστε πολυμελής λόγω υγειονομικών μέτρων) να μεταβεί στον Πανάγιο Τάφο και να λάβει το Μεγάλο Σάββατο το Άγιο Φως. Μέχρι πρότινος οι ισραηλινές αρχές προωθούσαν το σχέδιο να μη πάει κανείς στον Πανάγιο Τάφο και να μεταφέρουν οι ίδιοι το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο παραδίδοντάς το με ασφάλεια μέσα στο αεροπλάνο της Aegean, όπως έγινε δηλαδή και πέρυσι. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν την τελευταία στιγμή και έτσι μαθαίνω ότι το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και θα το συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστα Βλάσης μαζί με τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου. Θα το υποδεχθούν στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους και εν συνεχεία πολιτικά αεροπλάνα θα το μεταφέρουν στις πόλεις. Εφέτος όλα θα γίνουν πιο νωρίς αφού το Χριστός Ανέστη θα ψαλεί στις 9 το βράδυ.

***

Πώς έγινε η προσέγγιση με την Εκκλησία

Να ξέρετε ότι καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία εφέτος το Πάσχα των εκκλησιών έπαιξε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Όπως μου λένε από την Αρχιεπισκοπή ο κ. Δημητριάδης είχε κρατήσει ανοικτό δίαυλο με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρη Κονιδάρης. Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά εφέτος δεν υπήρχε γκρίνια για τη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, παρότι θα αρχίσει στις 9 τοι βράδυ..

***
Γιατί πήγε στο Κόπερ η Πρόεδρος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Σλοβενία επισκέφθηκε το Κόπερ, την πόλη από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Ιωάννη Καποδίστρια. Γνωστή επίσης ως πόλη Capodisrtia και όπως είπε η Πρόεδρος δεν πρόκειται για σύμπτωση που η πόλη αυτή έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα, όπου γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

***
Η μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τιμώντας τη μνήμη των Αρμενίων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με την ευκαιρία της 106ης επετείου της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

***
Ο Peanut, ο Γεραπετρίτης και τα παπαγαλάκια

Πολλοί είδαν το αδέσποτο σκυλάκι που υιοθέτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το όνομα Peanut στο Μαξίμου και μάλιστα να υποδέχεται τους φωτορεπόρτερ που πήγαν να καλύψουν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο Peanut προτού πάει στο Μαξίμου πέρασα ένα Σαββατοκύριακο στην οικία του Γιώργου Γεραπετρίτη. Αυτός είναι και ο λόγος που το χαριτωμένοι σκυλάκι τον γνωρίζει καλύτερα και του έχει και αδυναμία. Έτσι στο Μαξίμου έχουν τον Peanut, στο Προεδρικό Μέγαρο την γάτα «Καλυψώ», η οποία επίσης είναι αδέσποτη και υιοθέτησε η Πρόεδρος όταν επισκέφθηκε μαζί με τον κ. Γεραπετρίτη την Κάρπαθο (καταγωγή του υπουργού Επικρατείας). Ο κ. Γεραπετρίτης μπορεί να υπερηφανεύεται για τα δύο ζωάκια, αλλά δεν ελέγχει και τα… πουλιά της οδού Ηρώδου Αττικού. Γιατί τόσο ο Εθνικός Κήπος, όσο και το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν γεμίσει από μικρά πράσινα παπαγαλάκια που, τώρα την άνοιξη, κάνουν μάλιστα δαιμονισμένο θόρυβο. Τα εξωτικά αυτά πουλιά έχουν φτιάξει φωλιές στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και έχουν εξοικειωθεί τόσο με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί που πετούν σχεδόν δίπλα τους. Τελευταίως μάλιστα έχουν απλωθεί έως τον Ευαγγελισμό και την Μιχαλακοπούλου.

Ρώτησα ένα μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρίας να μου εξηγήσει πώς βρέθηκαν τόσοι πολλοί εξωτικοί παπαγάλοι στην Αθήνα. Είπε ότι οι πρώτοι πρέπει να εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση στον πληθυσμό τους. Ο πράσινοι παπαγάλοι, μου είπε, δεν ήρθαν βεβαίως πετώντας από τη Νότια Αμερική (όπου είναι και η πατρίδα τους) αλλά αναπαράχθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα λόγω του ιδανικού κλίματος της Αθήνας, μετά από κάποια, πολύ πιθανή, τυχαία απελευθέρωση.

***
Κάτι καλό τρέχει με το σινεμά!

Η αναθεώρηση της νομοθεσίας που έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες (cash rebate) ξένων κινηματογραφικών παραγωγών που γυρίζονται στην Ελλάδα, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα εντός του 2021. Αρκεί να πούμε ότι μέχρι τις 16 του τρέχοντος Απριλίου, το πρόγραμμα cash rebate έχει υποδεχθεί 166 (!!) αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Για 125 έργα εγκρίθηκε χρηματοδότηση ενώ το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή τους, διαμορφώνεται στα 127€ εκατομμύρια!! Το ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς υπερβολή, είναι αυτή την στιγμή από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως. Και μακάρι έτσι να παραμείνει.

***
Τιμή στον Νίκο Ζία

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (Παρασκευή 23 Απριλίου), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε τον τόμο «Εγκαρδίως», ο οποίος αποτελεί αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα Νίκο Ζία (1939-2020). Ο Ζίας είναι ο επιστήμονας και ακαδημαϊκός δάσκαλος ο οποίος για περισσότερα από 50 χρόνια εργάστηκε ακάματα για την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή, της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου και υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση και πίστη για δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Φιλοπερίεργο πνεύμα, υπηρέτησε, δόκιμα, και την τεχνοκριτική, γράφοντας στα σημαντικότερα περιοδικά της εποχής του. Με τη διδακτορική του διατριβή -«Η Κοσμική Ζωγραφική του Φώτη Κόντογλου»- και μελετώντας συστηματικά το έργο του, αναδείχθηκε ο εγκυρότερος μελετητής του.

Ο Νίκος Ζίας στον Πύργο Νεμπόισα, στο Βελιγράδι

***
Μουσεία on line

Όπως είχε προγραμματιστεί, αποδόθηκε την Παρασκευή 289 Απριλίου στο κοινό η Διαδικτυακή Πύλη των Ψηφιακών Συλλογών Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. H Πύλη στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://nationalarchive.culture.gr/ ,θα εμπλουτίζεται σταδιακά με νέες εγγραφές από τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Προβάλλονται ήδη 66.420 μνημεία όλων των ειδών και χρονολογικών περιόδων.

***
Τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

Τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έγιναν στη Λευκωσία. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι Απόδημοι και η περαιτέρω αγαστή συνεργασία των τριών χωρών σε πολιτιστικό, επιστημονικό και πολιτικό άξονα. Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αρμόδιος για τα Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φ. Φωτίου και η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, N. Makram. Η στενή συνεργασία των τριών χωρών διευρύνει τις δυνατότητες ανάπτυξης δράσεων μεταξύ των οργανωμένων φορέων της Διασποράς και των αρμοδίων υπηρεσιών προωθώντας μία θετική ατζέντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

***
Η Κεραμέως πήγε σχολείο και έπαιξε και βόλεϊ

Η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε την Παρασκευή σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της Αθήνας, καθώς ήταν η τελευταία μέρα των σχολείων πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Συζήτησε με τους μαθητές σχεδόν τα πάντα από τις εξετάσεις, πώς αισθάνονται που επέστρεψαν στο σχολείο ακόμα και για τα selftest. Στο 50ο Λύκειο Αθηνών, έπαιξε βόλεϊ με τους μαθητές και έβγαλε φωτογραφία μαζί τους. Στο Γενικό Λύκειο Φιλοθέης έπαιξε σκάκι με τα παιδιά.