Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πως αύριο, Σάββατο, αναμένεται ανακοίνωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ουσιαστικά λοιπόν επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να αναμένετε μια ανακοίνωση αύριο» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

«Πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία»

Πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Τζόναθαν Σάντζερ, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Υπεράσπισης Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ουδεμία αναφορά κάνει για την πληροφορία του Reuters.

Σε βαρύ κλίμα το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν

Το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν που περίμενε εδώ και τρεις μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε, ωστόσο στην Τουρκία επικρατεί «παγωμάρα». Για βαρύ κλίμα στη συνομιλία κάνουν λόγο τα πρώτα στοιχεία.

Από τη μέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε την προσωπική επικοινωνία μαζί του. Ο λόγος είναι πως ο τούρκος πρόεδρος θεωρώντας πως ηγείται μιας εκ των κορυφαίων δυνάμεων στον πλανήτη -μια ψευδαίσθησή του δείχνει να γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα και λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας- θεωρούσε πως θα ήταν από τους πρώτους ηγέτες χώρας με τους οποίους θα επικοινωνούσε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο καιρός περνούσε και η επικοινωνία αυτή δεν ερχόταν. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία έδωσαν στον τούρκο πρόεδρο να καταλάβει πως η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο θεωρούσε. Η σημερινή κίνηση του Μπάιντεν δείχνει να επιβεβαιώνει τους φόβους του προέδρου της Τουρκίας.