Έγιναν τόσο πολλά μέσα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Η είδηση της ESL έπεσε σαν βόμβα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τις 48 ώρες που ακολούθησαν να οδηγούν στο πρόωρο φινάλε της μέσα από τις σφοδρές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η ελίτ της Ευρώπης επεδίωξε να δημιουργήσει τη δική της λίγκα έχοντας ταυτόχρονα και ομάδες από άλλες χώρες στα πλάνα της για τη δημιουργία του πρωταθλήματος των 20 ομάδων.

Μία από αυτές, όπως πλέον αναφέρεται και σε ξένα ΜΜΕ ευρέως, ήταν ο Ολυμπιακός.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον σημερινό «Κόκκινο Πρωταθλητή» Μαρινάκης και Ανιέλι είχαν συνομιλίες πάνω σε αυτό το θέμα.

Η ESL άλλωστε είχε στα πλάνα της τον Ολυμπιακό ως μια από τις ομάδες που θα έπαιζαν ενεργό ρόλο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, όταν υπήρξε η αποχώρηση των Άγγλων, ο πρωταθλητής συζητήθηκε για βασικό μέλος της λίγκας.

Με τον Ολυμπιακό να είναι μαζί με Σεβίλλη, Λιόν, Νάπολι και Φιορεντίνα στις βασικές υποψήφιες αντικαταστάτριες των αγγλικών ομάδων που έκαναν πίσω στο πρότζεκτ.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλο ήταν το κέρδος των Πειραιωτών από όλη αυτήν την εξέλιξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πόσω δε μάλλον όταν ο Ολυμπιακός από την αρχή έδειξε ξεκάθαρα πως ήταν αρνητικός στην ESL και πιστός στις υπάρχουσες αρχές του ποδοσφαίρου, ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ και ECA.

Και μόνο όμως το γεγονός ότι μια λίγκα με τις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου είχε στα πλάνα της τον Ολυμπιακό επιβεβαιώνει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Ειδικά στη «χρυσή εποχή» του Βαγγέλη Μαρινάκη, όπου έχει κάνει άλματα και έχει εδραιωθεί μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.