Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της φετινής Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», αφού όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.1οο έξοδοι αεροσκαφών.

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη

Ειδικότερα η άσκηση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με την τιμητική διέλευση σχηματισμού 16 μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας, της Γαλλίας, των ΗΑΕ, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, του Ισραήλ και 1 Αεροσκάφους Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P–3Β του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) άνωθεν του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως.

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» έλαβε χώρα από την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Εκτός από τις Ελληνικές ΕΔ, στην εν λόγω άσκηση συμμετείχε η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139). Με παρατηρητές συμμετείχαν η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.


Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» εκτελέστηκαν άνω των 1100 εξόδων ιπτάμενων μέσων σε ποσοστό που προσέγγισε το 100% της σχεδίασης, καθώς και πλήθος συνεκπαιδεύσεων με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της άσκησης «ΛΑΙΛΑΨ 21», του Στρατού Ξηράς και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Λαμβανομένων δε υπόψη των επιχειρησιακών συμπερασμάτων και διδαγμάτων που προέκυψαν για τους ασκούμενους από την εντατική και ρεαλιστική εκπαίδευση σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, η αποτίμηση είναι απολύτως θετική και συνιστά ισχυρή παρακαταθήκη για την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22», της οποίας η σχεδίαση έχει ήδη αρχίσει.