Ο κόσμος όλος έναν και πλέον χρόνο βιώνει την υγειονομική κρίση. Πρόκειται για έναν αγώνα ζωής και θανάτου. Εύλογο είναι να προσφεύγουμε στην επιστήμη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις της. Σήμερα γνωρίζουμε τις θεατές και αθέατες πλευρές της. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσμενείς συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε είναι βέβαιο πως δεν βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Πρωτίστως, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, πώς να συμπεριφερόμαστε μέχρι να κερδίσουμε την τελική μάχη. Με τα εμβόλια θα βγούμε νικητές. Αρκεί να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και περίσκεψη. Η επιπολαιότητα και η ελαφρότητα θα έχουν βαρύ τίμημα.

Αναμφίβολα, η έξοδος από την πανδημία προϋποθέτει επίγνωση των δυσκολιών και των οξυμμένων προβλημάτων που αυτή προκαλεί από όλους. Διαφορετικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της υποτροπής. Δεν θα αναμετρηθούμε μονάχα στο πεδίο της καταπολέμησης του θανατηφόρου ιού. Εξίσου δύσκολη είναι και η ανάκαμψη της οικονομίας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο το άνοιγμα του τουρισμού.

Ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι συντελεστές, πολιτεία, αυτοδιοικητικοί θεσμοί, ιδιωτικός τομέας, οφείλουν να στηριχθούν σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, προτάσσοντας τη σωστή μέθοδο και την εύστοχη διαχείριση. Αλλωστε η Κρήτη διατηρεί ισχυρό το τουριστικό της πλεονέκτημα. Παραμένει ελκυστικός και ασφαλής προορισμός. Το γεγονός αυτό την καθιστά ανταγωνιστική έναντι άλλων ευρωπαϊκών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι εφέτος το νησί μας άφησε πίσω ακόμη και τη Μαγιόρκα. Η προτίμηση των ξένων επισκεπτών συνιστά δείκτη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και, βέβαια, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ταυτότητας του τόπου.

Καιρό τώρα οι διακοπές στην Κρήτη είναι συνώνυμες με τις αυθεντικές εμπειρίες. Δεν στηρίζονται μόνο στο «ήλιος και θάλασσα». Συνδυάζουν και τον πλούτο της ενδοχώρας. Η πρωτογενής παραγωγή, τα παραδοσιακά προϊόντα, η κρητική διατροφή κατέχουν ξεχωριστή θέση στην τουριστική αγορά, εγχώρια και ξένη. Ετσι εξηγείται ότι το μερίδιό μας αυξάνεται διαρκώς.

Με την πανδημία άνοιξε σε διεθνές επίπεδο μια ευρύτερη συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον τρόπο ζωής, καθώς και για τη σημασία της διατροφής και την αξία των βιολογικών καλλιεργειών. Η Κρήτη αναντίρρητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο συγκεκριμένο πεδίο. Τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα, η γαστρονομία της είναι τα ισχυρά μας όπλα. Πλειάδα μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων επενδύουν σε αυτά, προσελκύοντας επισκέπτες που αναζητούν σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης αυθεντικότητα, ποιότητα και ασφάλεια.

Ξεχωριστά προτερήματα είναι και οι σύγχρονες υποδομές Υγείας, με το κορυφαίο επιστημονικό δυναμικό τους. Μάλιστα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιό μας, διοργανώνουμε για δεύτερη χρονιά επιμορφωτικά σεμινάρια για όλους τους συντελεστές του τουρισμού.

Η Περιφέρεια Κρήτης τοποθετεί ψηλά στην πολιτική της ατζέντα την τουριστική ανάπτυξη. Γνωρίζοντας τα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας, προτάσσει την αναζωογόνησή της. Και αυτό γιατί στον τουρισμό συναντιούνται όλες σχεδόν οι παραγωγικές, οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.

*Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης είναι περιφερειάρχης Κρήτης.