Κάτω από ειδικές συνθήκες θα εορταστεί και το φετινό Πάσχα, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

Το «Πάσχα στο χωριό» τελικά δεν κατέστη εφικτό ωστόσο θα επιτραπούν οι επισκέψεις στο πασχαλινό τραπέζι μέχρι δύο οικογένειας ενώ οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στους εξωτερικούς χώρους των Ιερών Ναών με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα περιορίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Μεγάλη Εβδομάδα και ακόμα περισσότερο μετά το Πάσχα οπότε και θα ισχύει από τις 11.00 το βράδυ αντί τις 9.00 που ισχύει σήμερα.

Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Ειδικότερα από τη Μεγάλη Εβδομάδα το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει ως εξής:

  • Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι και τις 22:00. Έτσι, ο κόσμος θα μπορέσει να παρακολουθήσει και την αναστάσιμη λειτουργία.
  • Την Κυριακή του Πάσχα και μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει μέχρι τις 21:00, έτσι ώστε να μην… παρεκτραπούν οι εορτασμοί.
  • Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00.

Με λίγους και εκλεκτούς το πασχαλινό τραπέζι

Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προσαρμοστεί και αυτό στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και του τρίτου lockdown.

Ειδικότερα, ανήμερα του Πάσχα δίνεται η -κατ’ εξαίρεση- δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτερο αριθμό τα εννιά άτομα.

Ωστόσο, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, καθώς πολλοί θα ψήσουν και φέτος στο μπαλκόνι ή στην αυλή, επιτρέπονται έως 12 άτομα, όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συνίσταται όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις να τηρούν τα ατομικά προστασίας και – αν είναι δυνατόν – να κάνουν self test.

Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα γίνει ο Επιτάφιος

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα στις εκκλησίες. Έτσι, οι ιεροί ναοί θα είναι κανονικά ανοιχτοί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο εσωτερικό των ναών, προβλέπεται η παρουσία ενός πιστού ανά 25 τμ. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών δεν υπάρχει κάποιο όριο, αν και συστήνεται απόσταση έως 10 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας τόσο εντός όσο και εκτός των εκκλησιών. Επίσης, οι ιερείς και το προσωπικό του ναού θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στις λειτουργίες  της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μετατεθούν χρονικά μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι, το ωράριο θα είναι:

  • στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη,
  • την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ.

Η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Θα επιτραπεί το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

«Χριστός Ανέστη» στις 21:00

Η Ανάσταση θα εορταστεί… το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ. Στις 21:00 θα εορταστεί η ανάσταση του κυρίου.

Μέχρι τις 22:30 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναστάσιμη ακολουθία, προκειμένου οι πιστοί να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00.

Φυσικά, θα ισχύσουν τα προαναφερθέντα μέτρα για το όριο πιστών εντός του ναού και τα μέτρα προστασίας εκτός αυτού.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας διαφοροποείται η Εκκλησία της Κρήτης ζητώντας αντί να αλλάξει η ώρα της αναστάσιμης ακολουθίας, να τροποποιηθεί το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης ζητά, να πραγματοποιηθούν οι ιερές ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών με τήρηση των μέτρων και τον αποστάσεων.