Σήμερα θα αρχίσω με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός για την εξέλιξη της πανδημίας. Μιλώντας στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η υγειονομική κρίση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί, είπε, ότι έχουν αυξηθεί και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους προσεχείς μήνες. Θα βοηθήσει και ο καιρός (που ζεσταίνει). Θα βοηθήσουν και τα self-test και είναι δεδομένο, σημείωσε, ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (το οποίο δεν μπορεί από τώρα να προσδιορισθεί, αλλά θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες) θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει, όπως εκτιμά ο Πρωθυπουργός και πάλι να παίρνει εμπρός. Με προφανώς ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου η κυβέρνηση , είπε, σκοπεύει να ανοίξει τον τουρισμό. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις από τα πρωθυπουργικά χείλη.

***
Η έκρηξη του ιικού φορτίου στην Αττική

Προς το παρόν όμως καταγράφηκε «έκρηξη» του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Αυξήθηκε 171% την εβδομάδα 12-18 Απριλίου. Αντίστοιχη αύξηση υπήρχε και στις αρχές Μαρτίου, όπως λένε ο ειδικοί. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 78.428 τεστ ανίχνευσης. Να σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς. Τη Δευτέρα ωστόσο είχαμε 411 εισαγωγές, αριθμός που οι ειδικοί θεωρούν μικρό σε σχέση με τις εισαγωγές της προηγούμενης εβδομάδας που ξεπερνούσαν τις 500.. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Πάσχα εντός τειχών και Ανάσταση στις 9 το βράδυ.

***
Ο Πρωθυπουργός στην 117 ΠΜ και οι απειλές

Ήταν σαφές το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός από την Ανδραβίδα λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας, είπε, είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής» για να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Μέσα στο υπόστεγο της 117ης Πτέρυγας Μάχης, δίπλα από «παρκαρισμένα» μαχητικά, F-16, Mirage και Rafale, εν μέσω αξιωματικών από επτά χώρες και πρεσβευτές (ανάμεσα στους οποίους και ο Αμερικανός Τζέφρι Πάϊατ που πέταξε μάλιστα με ένα αμερικανικό -16) έγινε η ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξέλιξη της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2021» της μεγαλύτερης άσκησης που διεξάγεται εφέτος στην Ευρώπη. Μια άσκηση που καλύπτει ολόκληρο τον εθνικό εναέριο χώρο (και το FIR Αθηνών) με εντυπωσιακές ασκήσεις απόκρουσης εισβολής, προσβολής επίγειων στόχων και εναέριας επιτήρησης. Πάνω από 100 αεροσκάφη πήραν μέρος στην άσκηση αυτή, η οποία, να σημειώσω ότι ήταν πρόκληση για συμμετοχή για κάθε ιπτάμενο. Ο Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τους πιλότους των μαχητικών και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης πήρε μέρος στην άσκηση πραγματοποιώντας μάλιστα νυχτερινή πτήση με F-16.

***
Η πρώτη συνεργασία ισραηλινών και αραβικών μαχητικών

Εκείνο όμως που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε απραγματοποίητο, είναι η συνεργασία ισραηλινών και αραβικών αεροπλάνων σε μια τόσο σημαντική άσκηση. Την ώρα που τροχοδρομούσαν τα ισραηλινά F-15, στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας επιστρέφοντας από την άσκηση, απογειώνονταν τα F-16 των Εμιράτων για να συνεχίσουν την άσκηση εκεί που την άφησαν τα ισραηλινά μαχητικά.. Κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ με πολεμικά αεροπλάνα των δύο αυτών χωρών, επί ελληνικού εδάφους. Πράγμα που αποδεικνύει τη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την θεσμοθέτηση ίσως για πρώτη φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις της στρατιωτικής διπλωματίας

***

Πάντως ο Πρωθυπουργός, έφυγε από την 117 ΠΜ με ένα δερμάτινο μπουφάν, από αυτό που φοράνε οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορία, με την πουλάδα του ιπτάμενου και το διακριτικό «Κυριάκος Μητσοτάκης- Πρωθυπουργός». Ήταν το δώρο που χάρισε στον  κ. Μητσοτάκη ο Αρχηγός της ΠΑ, Αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης.

***
Ο 55χρονος… DJ και τα κορωνοπάρτι

Ενώ τα κορωνοπάρτι συνεχίσθηκαν ακόμα και σε καθημερινές και η Αστυνομία όπως μου είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρχίζει να αδειάζει πλατείες (όπως συνέβη στην πλατεία Βαρνάβα) η έκπληξη έρχεται από την Κυψέλη όπου εντοπίσθηκε ένας 55χρονος… Dj που οργάνωνε τα πάρτι. Η ηλικία του έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς, 55 χρονών με άσπρα μαλλιά να κάνει τον DJ στους πιτσιρικάδες και να συμπεριφέρεται μουσικά σαν 20χρονος. Όπως εντύπωση έκανε και το γεγονός ότι έστησε στην πλατεία ολόκληρο επαγγελματικό εξοπλισμό με κονσόλες και ηχεία. Τώρα θα κληθεί για να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τους διοργανωτές του κορωνοπάρτι, οι οποίοι όταν ταυτοποιηθούν θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία. Και κάτι ακόμα, μαθαίνω ότι το άδειασμα από την Αστυνομία σε ορισμένες πλατείες δεν θα είναι το ίδιο, αφού σε αυτές, δεν υπάρχουν μόνον «κουρασμένοι» νεαροί από τα μέτρα και την κλεισούρα , αλλά και χούλιγκαν και μπαχαλάκηδες. Με την αστυνομία να θέλει πάση θυσία να αποφεύγει τη βία.

***
Απίστευτες αποκαλύψεις στην προανακριτική

Αυτά που ακούστηκαν από μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή φαντάζουν, αν αληθεύουν, απίστευτα για μια ευνομούμενη πολιτεία και για κυβέρνηση της Αριστεράς. Πρώτα απ΄όλα θέλω να πω ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση του μάρτυρα Κυριάκου Τόμπρα από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του Νίκου Παππά στην διαδικασία διαμοιρασμού τηλεοπτικών αδειών. Τι είπε; Ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε την κατασκευαστική CCC στο καθεστώς των ναυτιλιακών για να γλιτώνει φόρους, ό,τι «ο Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς λέγοντας πως «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου προσθέτοντας πως Χρήστος Καλογρίτσας και (η κατασκευαστική) CCC μιλούσαν με «τόσους πολλούς στην κυβέρνηση που το “White House” ήταν χαρέμι».

***
Ελληνες στρατιωτικοί και Patriot στη Σαουδική Αραβία

Αυτό που υπέγραψαν στο Ριάντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι μια σημαντική «Συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας», διά της οποίας θα επιτραπεί όχι μόνον η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot αλλά και 100-120 στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλα τα έξοδα τα αναλαμβάνει η Σαουδική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των ελληνικών Patriot, σε Pac 3 που είναι η δυτική απάντηση στους S-400. Επιπλέον σαουδαραβικά F-15 θα σταθμεύουν στη Σούδα (τα επόμενα αναμένονται τον Μάιο) σε ασκήσεις συνεκπαίδευσης με ελληνικά F-16.

Με τη συμφωνία αυτή η Πολεμική Αεροπορία εντάσσεται μαζί με ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιορδανία και Πακιστάν στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της τρομοκρατίας. Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας υφίσταται πρόβλεψη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα και σε τομείς πέρα από την άμυνα, όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις. Οι κ. Παναγιωτόπουλος και Δένδιας έγιναν μάλιστα δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι, επίσης, υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Επιπροσθέτως ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας πρίγκιπα Καλίντ μπιν Σαλμάν και με τον υπουργό Εξωτερικών πρίγκιπα Φεϊζάλ μπιν Φαρχάν.

***
Το lockdown και η Ακρόπολη

Φαίνεται πως το lockdown παρακίνησε χιλιάδες Έλληνες να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους έφθασαν τις 10.000. Μόνον στην Ακρόπολη την Κυριακή (η επίσκεψη ήταν δωρεάν) οι επισκέπτες (όλοι Έλληνες) ξεπέρασαν τις 5.500. Το Σάββατο επισκέφθηκαν την Ακρόπολη άλλοι 1.500 Έλληνες με τις οικογένειές τους.

***
Ο πρίγκηπας Κάρολος και το Τατόι

Το ενδιαφέρον του διαδόχου του βρετανικού θρόνου πρίγκηπα της Ουαλίας Καρόλου για τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι παραμένει συνεχές. Μάλιστα τελευταίως λίγο πριν από την κηδεία του πατέρα του Φιλίππου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε την πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα ότι είναι στη διάθεσή του πρίγκηπα για να δώσει όποια πληροφορία θελήσει, κυρίως για τους τάφους των προγόνων του της βασιλικής οικογένειας και τα έργα αναστήλωσης των ανακτόρων. Οπως μου είπε η κυρία Μενδώνη το Ίδρυμα του Πρίγκηπα Καρόλου Prince’s Trust έχει πολύχρονη εμπειρία, ως σύμβουλος στην αποκατάσταση βασιλικών κτημάτων.