Στην κρίση των ενόρκων βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η τύχη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού, που επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα κρατούσε το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ. Ξαπλωμένος μπρούμυτα στο δρόμο ο Φλόιντ εκλιπαρούσε τον Σόβιν, που βρισκόταν από πάνω του, να τον αφήσει να πάρει ανάσα. Το βίντεο περαστικού που κατέγραψε τα τελευταία λεπτά αυτής της άνισης μάχης για να κρατηθεί στη ζωή, αποτέλεσε σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του Σοβίν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Σε περίπτωση καταδίκης του, τον περιμένει πολυετή φυλάκιση.

Κινητοποίηση εθνοφρουράς

Αυτό ακριβώς περιμένει με αγωνία η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, κυρίως από την τάξη των Αφροαμερικανών, που ευελπιστούν ότι με την καταδίκη Σόβιν θα σταλεί ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της χρήσης αστυνομικής βίας, που φαίνεται να είναι διαδομένο φαινόμενο στη χώρα. Οι αρχές της Μινεάπολης φοβούνται ότι σε περίπτωση που ο Σόβιν αθωωθεί ή η ποινή φυλάκισης είναι συμβολική, θα επαναληφθούν οι εικόνες βίας και χάους μετά τον βίαιο θάνατο του Φλόιντ. Γι αυτόν τον λόγο ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Βαλτς κινητοποίησε την εθνοφρουρά και ζήτησε ενίσχυση από γειτονικές πολιτείες. Ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζάκομπ Φρέι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά.

«Όσους σκοπεύουν να έρθουν στην πόλη μας και να προκαλέσουν χάος και καταστροφές, θα τους σταματήσουμε» προειδοποίησε. «Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν ειρηνικούς διαδηλωτές ως κάλυμμα για να προκαλέσουν καταστροφές. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το ανεχθούμε». Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την αγόρευση του δημόσιου κατήγορου και της υπεράσπισης.

«Δεν είχε οξυγόνο για να κρατηθεί στη ζωή»

Ο εισαγγελέας Στηβ Σλάιχερ κατηγόρησε τον πρώην αστυνομικό για χρήση υπερβολικής βίας χωρίς ίχνος οίκτου τα τελευταία λεπτά που ο Φλόιντ τον παρακαλούσε να πάρει ανάσα. «Γνωρίζουμε από τον πνευμονολόγο Μάρτιν Τόμπιν ότι ο Τζορτζ Φλόιντ δεν πέθανε πρωταρχικά από καρδιακή ανακοπή, όπως υπονοήθηκε. Βέβαια ξέρουμε ότι ο Φλόιντ δεν είχε την καλύτερη υγεία, έπασχε από στένωση αρτηριών, από υψηλή πίεση και ήταν σε κατάσταση στρες πριν ακόμη οι αστυνομικοί τον βάλουν κάτω στο πεζοδρόμιο χωρίς λόγο, ανώφελα και με δυσανάλογα μέτρα. Όμως κανένα από αυτά τα μέτρα δεν τον οδήγησαν στον θάνατο. Η καρδιά του σταμάτησε να λειτουργεί γιατί ο κατηγορούμενος έκανε χρήση βίας. Επί 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα τον εμπόδισε να πάρει οξυγόνο που χρειαζόταν, αυτό που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να μείνει στη ζωή».

Τον λόγο έχουν τώρα οι ένορκοι. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Για την απόφαση μπορεί να χρειαστούν από μερικές ώρες μέχρι και μια εβδομάδα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Κάχιλ. Για τη διαδικασία μέχρι την ετυμηγορία το δικαστήριο έδωσε στους ενόρκους έγγραφο από 14 σελίδες με οδηγίες. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι ένορκοι δεν μπορούν να πάνε στο σπίτι τους, αλλά διαμένουν σε ξενοδοχείο. Για λόγους ασφαλείας για μεγάλο διάστημα θα παραμείνουν ανώνυμοι.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Court TV/ dpa/ afp