Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο διπλωματικός «πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Μετά τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Πολωνία και την Σουηδία, που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, ήρθε η σειρά της Τσεχίας.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας ζητά τώρα από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χάματσεκ.

«Καλούμε σε συλλογική δράση τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που να οδηγήσει σε απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Χάματσεκ σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

«Θα ζητήσουμε συλλογική δράση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που θα στοχεύει στην απέλαση από αλληλεγγύη των αναγνωρισμένων μελών της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών από κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Ο Τσέχος υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται να καλέσει αύριο, Τετάρτη, τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Πράγα, Αλεξάντρ Ζμεϊέφσκι, για να τον ενημερώσει για τα νέα μέτρα της χώρας του μετά την απέλαση των 18 Ρώσων διπλωματών, που κατηγορούνται για κατασκοπεία και δολιοφθορά και θεωρούνται από την Πράγα μυστικοί πράκτορες. Θα τον ενημερώσει για την περαιτέρω αντίδραση της Τσεχίας, αλλά αρνήθηκε να πει ποια θα είναι αυτή.

Μάλιστα, δήλωσε λίγο αργότερα ότι είναι «έτοιμος για όλα», ακόμη και για να απελάσει όλους τους Ρώσους διπλωμάτες από την Τσεχία!

Η Πράγα κατηγορεί συγκεκριμένα τη Μόσχα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού ανατίναξαν αποθήκη πυρομαχικών το 2014, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Η Μόσχα, πάντως, απάντησε με την απέλαση 20 Τσέχων διπλωμάτων.

«Είναι λογικό εάν η Τσεχική Δημοκρατία λαμβάνει νέα μέτρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας να είναι ο πρώτος που κατηγορείται», τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ.

Επικαλούμενη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών, η τσεχική κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι οι πράκτορες της GRU, της μυστικής υπηρεσίας του ρωσικού στρατού, είχαν εμπλακεί στην έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών στο Βρμπέτιτσα στην ανατολική Τσεχία, το 2014.

Αυτή η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η τσεχική αστυνομία, από την πλευρά της, είπε ότι ερευνά, για τον φερόμενο ρόλο τους στην έκρηξη, δύο άνδρες που έφεραν ρωσικά διαβατήρια με τα ίδια ονόματα με τους υπόπτους της απόπειρας δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, στο Σάλσμπερι στη Βρετανία, το 2018.

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποκλείει στο εξής τον ρωσικό όμιλο Rosatom από την πρόσκληση υποβολής προσφορών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για έναν πυρηνικό σταθμό, ενώ απέκλεισε και τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κοροναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι παρέχει «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» στην Τσεχική Δημοκρατία, με τις Βρυξέλλες να εκφράζουν «ιδιαίτερη ανησυχία για τη συστηματική επανάληψη της επιβλαβούς και επικίνδυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Η αντιπαράθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταξύ της Πράγας και της Μόσχας μετά το τέλος της σοβιετικής κυριαρχίας στην ανατολική Ευρώπη το 1989 και λαμβάνει χώρα εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Τσέχοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ρωσία είχε περισσότερους διπλωμάτες στην Πράγα από ό,τι η Τσεχική Δημοκρατία στη Μόσχα, γεγονός που έκανε τις ρωσικές απελάσεις πιο επιζήμιες για τις επιχειρήσεις της πρεσβείας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι οι ισχυρισμοί της Τσεχικής Δημοκρατίας για ρωσική συμμετοχή στην έκρηξη του 2014 είναι αβάσιμοι και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης σειράς προσπαθειών περιορισμού της Ρωσίας.