Πέντε άνθρωποι που προσεύχονταν μέσα σε ένα τέμενος στα Τίρανα μαχαιρώθηκαν σήμερα από έναν άνδρα ο οποίος συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια επίθεση σε έναν χώρο λατρείας στην μικρή βαλκανική χώρα με έντονη θρησκευτική ανεκτικότητα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις συνθήκες και τα κίνητρα της επίθεσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο 34χρονος φερόμενος δράστης εισέβαλε στο τέμενος στο κέντρο της πρωτεύουσας περίπου στις 14:30, τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) και επιτέθηκε σε πέντε άτομα που προσεύχονταν εκεί, υπογράμμισε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων Shqiptarja, ο ύποπτος ονομάζεται Ρούντολφ Νικολάι και μπήκε στο τέμενος μέσα από μια κοντινή πιτσαρία, όπου φέρεται επίσης να μαχαίρωσε έναν σερβιτόρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο φερόμενος δράστης υπέφερε από κατάθλιψη και καταζητείτο από την αστυνομία για ένα άλλο περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι που συνέβη τον Μάρτιο.

Ο πατέρας του 34χρονου τόνισε στο Shqiptarja πως η οικογένεια τους μετανάστευσε από την Βόρεια Μακεδονία και πως ο γιος του έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας είπε ότι ως οικογένεια ανήκουν στην καθολική πίστη, αλλά ένας ιμάμης στη γειτονιά τους συγκέντρωνε τα παιδιά της γειτονιάς και τους δίδασκε για το Ισλάμ. Ο πατέρας δήλωσε ότι ο Ρούντολφ πήγαινε από όταν ήταν μαθητής στο τέμενος, αλλά σύμφωνα με αυτόν δεν είχε γίνει δεκτός από άλλους πιστούς.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα.

«Ελπίζω ότι δεν είναι μια τρομοκρατική ενέργεια, αλλά πρόκειται για ένα ανισόρροπο άτομο», δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ιμάμης του τεμένους Αχμέτ Καλάτζα.
Επισήμως αθεϊστικό κράτος κατά την κομμουνιστική περίοδο (1945-1991) όταν η θρησκευτική πίστη ήταν παράνομη, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλβανίας είναι μουσουλμάνοι, αλλά το ένα τέταρτο των κατοίκων είναι χριστιανοί (καθολικοί και ορθόδοξοι).

Η θρησκευτική ανεκτικότητα κυριαρχεί στη χώρα, οι Αλβανοί δεν διστάζουν να αυξάνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις με την κοινή παρουσία σε αυτές άλλων κοινοτήτων και οι μικτοί γάμοι είναι συχνοί.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ