Την 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ επέλεξαν σήμερα οι Πράσινοι ως την υποψήφια καγκελάριο του κόμματός τους ενόψει των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το κόμμα επιλέγει ένα υποψήφιο, καθώς μέχρι σήμερα κατέβαινε στις εκλογές με «δίδυμη» ηγεσία – κάτι που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη των φιλοδοξιών που έχει και φτάνουν ακόμη και στη διεκδίκηση της εντολής για τον σχηματισμό της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πράσινους ποσοστό κοντά στο 22%, με ανοδικές τάσεις, το οποίο φαίνεται να τους διασφαλίζει άνετα τη δεύτερη θέση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και αυξηθεί η παράσταση νίκης, να στοχεύσουν την πρωτιά.

Εξάλλου, το μέχρι πρόσφατα αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο και πρώτο κόμμα, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), βυθίζεται καθημερινά στη δίνη της κρίσης, ενόψει της μετά-Μέρκελ εποχής. Μια κρίση που αποτυπώνεται και στην αδυσώπητη σύγκρουση για τοι χρίσμα του υποψηφίου καγκελάριο στις εκλογές ανάμεσα στον Άρμιν Λάσετ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Μάρκους Ζέντερ.

Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν να αντιμετωπίσουν τη δική τους, μακρόχρονη κρίση, η οποία αφορά και την ταυτότητά τους. Τα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις στα διάφορα κρατίδια και τις δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικά, της τάξης του 15-16%, ενώ ο δικός τους υποψήφιος – ο νυν υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς – δεν δείχνει να πείθει.

Ποια είναι η Μπέρμποκ

Όσον αφορά την υποψήφια των Πρασίνων, η οποία επικράτησε του εταίρου της στην ηγεσία του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, αν και μέλος της Μπούντεσταγκ από το 2013, ήταν πρακτικά άγνωστη στο πολιτικό γίγνεσθαι το 2018, όταν εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα των Πρασίνων. Ανήκει δε, όπως άλλωστε και ο Χάμπεκ, στην πτέρυγα των λεγόμενων «ρεάλος», δηλαδή των πραγματιστών που εκφράζουν θέσεις αποδεκτές από το πολιτικό σύστημα και τη γενικώς συντηρητική κοινωνία της Γερμανίας.

Σημειώνεται πως η Μπέρμποκ υπήρξε στο παρελθόν κάτοχος του χάλκινου μεταλλείου στο αγώνισμα του τραμπολίνο σε εθνικό επίπεδο, ενώ έχει σπουδάσει στο London School of Economics και έχει διατελέσει σύμβουλος μέλους της Ευρωβουλής. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και ζει στο Πότσδαμ, ενώ είναι υπέρμαχος της πλήρους απεξάρτησης της Γερμανίας από τον λιγνίτη.

Θα καταφέρει, άραγε, να οδηγήσει τους Πράσινους στην κορυφή; Το οικονομικό και πολιτικό μομέντουμ, πάντως, μοιάζουν να την ευνοούν.