Μια σύντομη συνομιλία είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά».

Αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργήσουν τις προσεχείς ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα οι ιεροί ναοί.

Εξερχόμενος του μεγάρου της Βουλής, ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους και απάντησε:

«Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα, με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», είπε.

Μάλιστα ρωτήθηκε πώς θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου φέτος και απάντησε: «γύρω από τον ναό».

Όπως σημείωσε εξάλλου ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, «το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, είναι και μια εκδήλωση ότι και οι κάτοικοι φοβούνται, ιδίως των νησιών, την επιδρομή προς τα εκεί μήπως έχουμε μετακινήσεις του κορωνοϊού περισσότερο».

«Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», κατέληξε.

Αλλάζει η ώρα της Ανάστασης;

Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε το MEGA κυβέρνηση και Αρχιεπισκοπή είναι σε συνεννόηση ώστε να αλλάξει η ώρα της Ανάστασης. Και αυτό διότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει η Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα όπως γίνεται καθώς είναι σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Μάλιστα σύμφωνα με το MEGA η Ανάσταση θα γίνει λίγες ώρες νωρίτερα, στις 7, 8 ή και 9 το οποίο όμως θα αποφασιστεί εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση και των λοιμωξιολόγων λένε ότι οι ιερείς και όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της εκκλησίας τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και μάλιστα όταν υπάρχει περίπτωση που κάποιοι πιστοί ενδεχομένως δεν τηρούν είναι και για να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων.

Τι είχε προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

 Υπενθυμίζεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) φέρεται να έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.
Παράλληλα, έχει ζητήσει το πράσινο φως και για «αξιοποίηση» των αύλειων χώρων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή προτείνεται ακόμα και η τέλεση λειτουργιών στους εξωτερικούς χώρους, όπως λόγου χάρη η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου πέριξ των ναών.