Συζητείται αυτή την εβδομάδα, στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή, με το οποίο θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και αγρότες, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο. Συγκεκριμένα:

1ον. Παρατείνεται -και για το φορολογικό έτος 2020- η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

2ον. Θεσπίζεται αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ, ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα ή κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνεται  υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

3ον. Παρατείνεται και για τον Απρίλιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τα επαγγελματικά ακίνητα των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

4ον. Παρέχεται  δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης άπαξ, εντός του 2021, με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες για τους οποίους γίνεται  άρση ακινησίας του οχήματος.

Τι εφαρμόζεται

Υπενθυμίζεται ότι για τον Απρίλιο  εφαρμόζονται ακόμα μέτρα που αφορούν:

1ον.Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή. Θα δοθεί, επίσης δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανάλογα με την αναστολή εργασίας την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

2ον.Συμμετοχή πληττόμενων επιχειρήσεων στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -το μισό της οποίας είναι μη επιστρεπτέο-   με αυξημένα κατώτατα ποσά.

3ον.Αναστολή της καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβληθεί σε περιοριστικά μέτρα.

4ον.Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» που επιδοτεί  για 8 μήνες την μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων, καλύπτοντας μέχρι και το 90% της δόσης των συνεπών δανειοληπτών και μέχρι το 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

5ον. Δυνατότητα συμμετοχής στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και προβλέπει την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

6ον.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου.

7ον. Επέκταση του μέτρου «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και τον Ιούνιο 2021 και δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

8ον.Επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.

9ον. Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν  έως τέλη Μαρτίου.

10ον.Προετοιμάζεται νέα δράση, 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.  Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με έως 7% του ετήσιου τζίρου τους, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Α.Φ.Μ..

11. Εφαρμογή 8 προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης  μέσω του ΟΑΕΔ,  με επιδότηση του μισθού και ασφαλιστικών εισφορών που φτάνει έως και το 100%,  καθώς και συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.00 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.