«Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε ακόμη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Θεσσαλίας. Όπως προσέθεσε, «στόχος μας είναι να γίνουν δράσεις όλο το χρόνο, σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο».

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε σε μια σημαντική δράση που ετοιμάζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στις 8 και 9 Μαΐου, την ταυτόχρονη προβολή σε κτίρια 18 πόλεων της Ελλάδας μιας οπτικοποιημένης αφήγησης της Επανάστασης του 1821, μέσα από έργα τέχνης σύγχρονα με αυτήν. «Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια έκταση», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και προσέθεσε ότι η δράση θα υλοποιηθεί με την ευθύνη του Εργαστηρίου Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι προβολές θα δίνουν έμφαση και στην ιδιαίτερη ιστορία και τους ήρωες της κάθε πόλης.

Οι πόλεις, στις οποίες θα γίνουν οι προβολές, είναι: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Νάουσα, Ναύπλιο, Πειραιάς, Ρόδος, Σύρος, Τρίπολη, Χανιά και Χίος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Αγγελοπούλου στη σημασία του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής, καθώς η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συλλογή 14 συλλεκτικών νομισμάτων, τα οποία μπορεί ο καθένας να αποκτήσει ως μοναδικά ενθύμια της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Η συλλογή περιλαμβάνει 2 διμεταλλικά νομίσματα, που απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, τον Φοίνικα και τη Δραχμή, 8 αργυρά νομίσματα με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας και εμβληματικές προσωπικότητες που συνέδεσαν το όνομά τους με περιοχές της Ελλάδας, καθώς και 4 χρυσά νομίσματα με χαρακτηριστικές ελληνικές σημαίες.

«Ό,τι κάνουμε χρηματοδοτείται από τα έσοδα του Νομισματικού και του Χορηγικού μας Προγράμματος», δήλωσε η κυρία Αγγελοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Επιτροπής είναι, μέσα από τις επετειακές δράσεις που θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο, όλα τα έσοδα να επιστρέψουν στην κοινωνία.

Δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα εγκαίνια των οποίων αναμένεται να γίνουν το Σάββατο, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

«Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα για ένα καινοτόμο ελληνικό φάρμακο κατά της covid-19 στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και να δωρίσουμε τις 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες αργότερα, αν προκύψει ανάγκη, μπορούν να μεταφερθούν και αλλού».

«Κεντρική μας απόφαση, ως Επιτροπή, ήταν να έχουμε μια ζύμωση με την κοινωνία και να διαμορφώσουμε μαζί της, με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τα Πανεπιστήμια, τους ενεργούς πολίτες, το επετειακό πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων», ανέφερε επίσης η κυρία Αγγελοπούλου, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, αντιπροσωπείες της Επιτροπής επισκέφθηκαν 40 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε τους τέσσερις άξονες που οριοθετούν το επετειακό πρόγραμμα και αφορούν στην Επανάσταση του 1821, την πορεία των 200 χρόνων της σύγχρονης Ελλάδας, τα πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους σε αυτούς τους δύο αιώνες και την ανάδειξη του 2021 ως παράθυρου για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Σχετικά με τον τελευταίο άξονα, αναφέρθηκε ειδικά στις αναπτυξιακές επετειακές προτάσεις δράσεων, που κατέθεσαν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή – Περιφέρειες και Δήμοι από όλη την Ελλάδα – οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση.

«Αυτό που ζητήσαμε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες ήταν να υποβάλουν δράσεις που θα έχουν διάρκεια και αναπτυξιακό αποτύπωμα, δράσεις που θα μείνουν στον τόπο και στους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου και προσέθεσε: «Ένα μεγάλο μέρος αυτών των προτάσεων που λάβαμε έχουν αναπτυξιακά στοιχεία. Αφορούν έργα υποδομών, δράσεις ψηφιοποίησης, δράσεις για την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και πολλά ακόμη».