Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που υποστηρίζει την πρόοδο της Λιβύης υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο, που συντάχθηκε από τη Βρετανία, είχε ζητηθεί από τις λιβυκές πλευρές κατά τη διάρκεια της συμφωνίας τους για την παύση των εχθροπραξιών το φθινόπωρο έπειτα από δέκα χρόνια σύγκρουσης και μάχης για την εξουσία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης.

Προβλέπει τη δημιουργία μιας συνιστώσας παρατήρησης της κατάπαυσης του πυρός έως και 60 μελών στους κόλπους της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη, της Manul.

Αυτή η μονάδα είναι ξεχωριστή από τον μηχανισμό εποπτείας της κατάπαυσης του πυρός που οι πρώην εμπόλεμοι δημιουργούν στη Σύρτη (κεντρικά). Αυτή η μονάδα θα της προσφέρει τη βοήθειά της, διευκρινίζει το ψήφισμα, το οποίο δεν εκτείνεται πέραν του ποιος θα ελέγχει τον έλεγχο της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ ότι είναι 20.000 άτομα.

Το ψήφισμα, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020» καθώς και τη νέα προσωρινή κυβέρνηση ενότητας που είναι «υπεύθυνη να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί σε σχέση με αυτό προετοιμασίες «για ελεύθερες, δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές».

Μισθοφόροι

Στο επίπεδο της ασφάλειας, το ψήφισμα υπογραμμίζει «την ανάγκη πρόβλεψης αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης (στην κοινωνία) των ένοπλων ομάδων και όλων των ένοπλων μη κρατικών φορέων, μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής άμυνας χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνης για τη Λιβύη».

Το κείμενο «ζητεί από όλες τις λιβυκές πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και καλεί όλα τα κράτη μέλη να τη σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

Ο αριθμός των 60 παρατηρητών του ΟΗΕ φαίνεται πολύ μικρότερος αυτού που ήθελαν αρχικά οι Δυτικοί, οι οποίοι συνηγορούσαν υπέρ «ενός ισχυρού μηχανισμού». Ωστόσο, ο ΟΗΕ προσέκρουσε στην αντίθεση των Λίβυων για ισχυρή ξένη παρουσία στο έδαφος τους, προκειμένου να επιβλέπουν την εκεχειρία της οποίας θέλουν να κρατήσουν τον έλεγχο.

Η παρουσία στη Λιβύη ξένων τουρκικών στρατευμάτων και Ρώσων, Σύρων, Σουδανών και από το Τσαντ μισθοφόρων προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι η αποστολή των άοπλων πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ «θα επικεντρωθεί στην εκεχειρία».

Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που μιλούν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, η μη αποχώρηση από τη Λιβύη ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, την οποία ωστόσο ζητούν οι ίδιες οι λιβυκές πλευρές από τον Οκτώβριο, είναι προβληματική στην προοπτική των εκλογών. Οι χώρες της περιοχής, κυρίως ο Νίγηρας, ανησυχούν επίσης με την ιδέα να δουν μισθοφόρους να διασκορπίζονται στο Σαχέλ και να τροφοδοτούν μια βία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

«Οι ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία και η Ρωσία λένε ‘δεν μπορούμε να φύγουμε όσο οι Τούρκοι δεν φεύγουν. Και οι Τούρκοι λένε ‘είμαστε εδώ στηριζόμενοι σε νομική βάση, προσκληθήκαμε σε αντίθεση με τους Ρώσους'» από την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε την έδρα της στην Τρίπολη και ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αναφέρει διπλωμάτης.

Σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε επίσης ομόφωνα ένα δεύτερο ψήφισμα για τη Λιβύη. Αφορά την ανανέωση έως τα μέσα του 2022 της εντολής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αρμόδιων  για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάστηκε ευρέως τα τελευταία χρόνια, και από μέλη του Συμβουλίου, και το καθεστώς κυρώσεων για την παράνομη εξαγωγή λιβυκού πετρελαίου.