Το άνοιγμα του τουρισμού ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου θα κάνει ένα πρώτο βήμα για να ανοίξει την τουριστική βιομηχανία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφερόμενη στο πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού από την ερχόμενη εβδομάδα για ορισμένες χώρες, τόνισε ότι οι επισκέπτες θα έρχονται με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Οι επισκέπτες θα υφίστανται τους ίδιους περιορισμούς που έχουν και οι έλληνες πολίτες».

Την ερχόμενη εβδομάδα το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να άρει τους περιορισμούς για υποχρεωτική καραντίνα σε ταξιδιώτες από την ΕΕ και άλλες πέντε χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Από τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προηγούμενη οδηγία και η σχετική notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι ταξιδιώτες από την ΕΕ. συν τις πέντε αυτές χώρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα μέσω εννέα αεροδρομίων και να κάνουν αμέσως τις διακοπές τους χωρίς καραντίνα, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν πιστοποιητικό από την αρμόδια αρχή της χώρας τους για εμβολιασμό ή αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.

Ερωτηθείς σχετικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 έως και τις 19 Απριλίου ισχύει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν.

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 10 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ελλάδα ήρε την υποχρεωτική καραντίνα μίας εβδομάδας για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί και φέρουν αρνητικό τεστ, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει τον τουριστικό της τομέα, βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της, από τα μέσα Μαΐου.

Ολοι οι παραπάνω επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπόκεινται έως τις 19 Απριλίου σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF (Passenger Locator Form), για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Οριζόντιος εμβολιασμός των κατοίκων στα νησιά

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δημιουργία νησιών Covid free.

Η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμη κι αν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα.  Εξ’ ού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως έδειξε το προηγούμενο διάστημα η αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι «έως το τέλος Απριλίου θα έχουμε χτίσει το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας μέσω των εμβολιασμών έναντι της COVID-19».

Όπως επεσήμανε, μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων και το σύνολο των κατοίκων 69 νησιών της χώρας.

«Με βάση τον σχεδιασμό, μέχρι τέλους Απριλίου σε 69 νησιά με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους θα έχουμε εμβολιάσει το σύνολο των κατοίκων που το επιθυμούν. Στα υπόλοιπα 25 νησιά μας, άνω των 5.000 κατοίκων, υπάρχουν μόνιμα εμβολιαστικά κέντρα με συνεχή εφοδιασμό και ο εμβολιασμός ακολουθεί το πρόγραμμα της υπόλοιπης χώρας. Για να αντιληφθείτε τη δυσκολία αυτής της διαδικασίας, για τον μέχρι τώρα εμβολιασμό στα νησιά απαιτήθηκαν 746 αποστολές, αλλά θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι όσο δύσκολο είναι επιχειρησιακά, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπερηφάνεια μας όταν «κηρύσσουμε» κάποιο νησί «COVID free» τόνισε χαρακτηριστικά προ ημερών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».