Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι υγειονομικοί στα εμβολιαστικά κέντρα Ιωαννίνων όταν έβλεπαν καθημερινά δεκάδες νεαρούς να προσέρχονται για να εμβολιαστούν με το QR-Code ανά χείρας, εκτυπωμένο από την επίσημη πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Έκπληκτοι οι γιατροί διαπίστωναν πως ο ένας μετά τον άλλον οι πολίτες που προσέρχονταν στο προγραμματισμένο τους ραντεβού, δεν πληρούσαν ούτε τα ηλικιακά κριτήρια ούτε άνηκαν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου περίπου 25, 30 άτομα ήταν άτομα νεαρής ηλικίας που δεν ήταν στις προτεραιοποιημένες ομάδες σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Είδαμε τους 2-3 πρώτους, την επόμενη μέρα είδαμε άλλους 2-3 κι έτσι το αντιληφθήκαμε.

Ενα μήνα αργότερα και μετά από 30 εμβολιασμούς το μυστήριο ήρθε στο φως…

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από μεγάλη πτηνοτροφική εταιρεία των Ιωαννίνων, κατάφεραν να μπουν στην πλατφόρμα των εμβολιασμών και με ανοιχτούς «ως δια μαγείας» τους ΑΜΚΑ τους, έκλειναν το ραντεβού τους ανεξαρτήτως ηλικίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εμβολιασμό μέχρι και 20χρονου.

«Όταν έγινε αντιληπτό το θέμα χτες, ενημερώσαμε και την ηγεσία του υπουργείου κι ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Ιωαννίνων. Δόθηκε η εντολή να σταματήσουν πάραυτα αυτοί οι εμβολιασμοί και διερευνάται πώς και με ποιο τρόπο είχε ανοίξει η πλατφόρμα κι ήταν ανοιχτά τα ΑΜΚΑ», είπε ο Ιωάννης Καρβέλης διοικητής της 6ης ΥΠΕ στο MEGA

Τι απαντά η εταιρεία

Ο γενικός διευθυντής της πτηνοτροφικής εταιρείας μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS και επισημαίνει πως πράγματι έγιναν οι εμβολιασμοί και πως θα επακολουθούσαν οι εμβολιασμοί και του υπόλοιπου προσωπικού.

«Κάποια στιγμή όταν άνοιξαν οι ειδικές ομάδες για εμβολιασμούς στις 18-19 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι είχαν τη δυνατότητα να μπουν στο emvolio.gov.gr και να κλείσουν τα ραντεβού τους. Kαι οι εργαζόμενοι στόμα- στόμα άρχισαν να δοκιμάζουν όλοι.»

Πάνω από 1.200 εργαζόμενους απασχολεί η εν λόγω εταιρεία και όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο από πλευράς της διοίκησης αλλά οι εργαζόμενοι κατά μόνας έκλειναν το ραντεβού τους.

«Εγώ σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Εμείς δεν πήραμε καμία πρωτοβουλία και δεν ζητήσαμε από κανέναν ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι μας. Ένα. Δεύτερον, ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή και καμία εμπλοκή και καμία παράτυπη διαδικασία που να δημιούργησε αυτό το θέμα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι μας», τόνισε ο γενικός διευθυντής πτηνοτροφικής εταιρείας.

«Δεν υπάρχει χάκερ»

Δημοσιεύματα ήθελαν την εταιρεία να προσλαμβάνει μέχρι και… χάκερ για να «ξεκλειδώσει» τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων προκειμένου να εμβολιάζονται νομιμοφανώς… παράνομα.

«Σοβαρολογείτε; Είναι δυνατόν ένα πρόγραμμα, που έγινε, να έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα να χακάρει ένα τέτοιο σύστημα που έχουν ασχοληθεί επιστήμονες;»

«Είναι απόλυτα ψηφιοποιημένη η πλατφόρμα οπότε θα δοθούν οι απαντήσεις σε όποιο ζήτημα έχει προκληθεί αλλά σας ξαναλέω το σύστημα είναι απόλυτα ψηφιοποιημένο για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι ελεγκτέο.»

Όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο LIVE NEWS, τα ραντεβού των εργαζομένων κλείστηκαν μέσω του ιατρείου που διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρεία κι επομένως το σύστημα έπεσε στην πλάνη πως επρόκειτο για υγειονομικούς.

Σύμφωνα με πήγες του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης, όλα τα ραντεβού κλείστηκαν μέσω του ιατρείου που διαθέτει η συγκεκριμένη πτηνοτροφική εταιρεία με αποτέλεσμα τα αιτήματα που δέχτηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα να εκληφθούν και να καταχωρηθούν ως υγειονομικό προσωπικό. Αυτός ήταν ο λόγος που τα ραντεβού έγιναν δεκτά και προγραμματίστηκαν για εμβολιασμό.

«Το ιατρείο δεν έχει υπολογιστή για να το κάνουν από εκεί. Άλλοι τα έκαναν από το σπίτι τους, άλλοι από το τάμπλετ, άλλοι από το κινητό τους, άλλοι πήγαν στο φαρμακείο.»

Η Εισαγγελία Ιωαννίνων έχει αναλάβει πλέον την περίπλοκη υπόθεση. Οι εργαζόμενοι που πρόλαβαν να εμβολιαστούν είναι περισσότεροι από 30, ενώ ακυρώθηκαν τα υπόλοιπα προγραμματισμένα ραντεβού με τους εργαζομένους να λαμβάνουν ακυρωτικό μήνυμα.